"Η τεχνολογία βοηθά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής"




"Η Google Εarth αρωγός στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μια 15μελής ομάδα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών έχει επιστρατευθεί, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, για να εντοπίζει, μέσω δορυφόρου, πισίνες, βίλες, ακίνητα, ώστε εν συνεχεία να...

τα διασταυρώνει με τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων.

Ο «μεγάλος αδελφός» για τις κρυφές πισίνες, τις αυθαίρετες βίλες και τα μεγάλα ακίνητα βρίσκεται, όπως φαίνεται, σε πλήρη δράση και ήδη με τη βοήθεια της Google Εarth έχουν εντοπισθεί πισίνες που είτε δεν είχαν.. δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους είτε δηλώθηκαν... μικρότερες. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν για την απαραίτητη διασταύρωση στοιχείων.

Η έρευνα στρέφεται κυρίως στις «ακριβές» περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων, αλλά και σε νησιά όπου οι πολυτελείς βίλες φυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σαν μανιτάρια, με τους ιδιοκτήτες τους να παραμένουν άγνωστοι ή να είναι γνωστοί και να δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, ακόμη και την Google, προκειμένου να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή» δήλωσε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι ήδη 15 έφοροι διασταυρώνουν στοιχεία, χρησιμοποιώντας όχι μόνο την Google Εarth αλλά και το Ιnternet. «Οσοι κατέχουν πισίνες και δεν τις έχουν δηλώσει θα πρέπει τώρα να αρχίσουν να ανησυχούν» τονίζει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Στην ίδια μάχη η κυβέρνηση αξιοποιεί πλέον και το Ιnternet. Την περασμένη Τετάρτη οι ειδικές αυτές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εντόπισαν sites με τα οποία, πρώτον, διοχέτευαν ψευδείς πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο Εθνικό Νομισματοκοπείο άρχισαν να «κόβουν» δραχμές και, δεύτερον, έδιναν οδηγίες με ποιoν τρόπο μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να μεταφέρουν χρήματα στην Κύπρο, ή ακόμη πώς να μεταφέρουν την έδρα offshore εταιρειών από την Ελλάδα στην Κύπρο, αφού, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι offshore εταιρείες θα φορολογούνται εφεξής με 15%. Οι υπεύθυνοι των sites αυτών θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα, όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος"
http://trelokouneli.blogspot.com/

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Η δικαίωση της... φαλάκρας!

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για χιλιάδες άνδρες η απώλεια μαλλιών, ειδικότερα όταν ξεκινά σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, οι επιστήμονες έρχονται να αναπτερώσουν το ηθικό όσων νιώθουν μειονεκτικά για τα λιγοστά μαλλιά τους, λέγοντας ότι η φαλάκρα είναι ένδειξη καλής υγείας....





Μπορεί πολλοί άνδρες να τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι τα μαλλιά τους θα πέσουν και γι’ αυτό να τα περιποιούνται πολύ, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, όσοι υποφέρουν από τριχόπτωση έχουν 45% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διάφορες ασθένειες, με κυριότερη τον καρκίνο του προστάτη.

Ομάδα Αμερικανών ερευνητών μελέτησε τη σχέση της τεστοστερόνης με την εμφάνιση του καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα, λοιπόν, της συγκεκριμένης ορμόνης που παρατηρούνται στους άνδρες που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους από πολύ νωρίς -ήδη από τα τριάντα τους- συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προστάτη.
Εξετάζοντας 2.000 άντρες ηλικίας 40 με 47 ετών, εκ των οποίων οι μισοί υπέφεραν από καρκίνο του προστάτη, οι ειδικοί συνέκριναν το ποσοστό των όγκων σε όσους θυμόντουσαν ότι τα μαλλιά τους είχαν αρχίσει να λεπταίνουν από τα τριάντα τους και σε όσους δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα τριχόπτωσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ή εξέλιξης του καρκίνου ήταν όσοι είχαν φαλακρά σημεία στην κόμη τους!

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό υγείας, αναμένεται να προκαλέσει διαμάχες μεταξύ των επιστημόνων καθώς παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει το ακριβώς αντίθετο. Η τριχόπτωση προκαλείται από τη χημική ουσία dihydrotestosterone (DHT), η οποία παράγεται από την τεστοστερόνη. Η ιδιότητα που έχει η εν λόγω ουσία είναι να συρρικνώνει τα θυλάκια των τριχών, με αποτέλεσμα σταδιακά αυτές να πέφτουν. Ετσι, ειδικά όσοι έχουν και θέμα κληρονομικότητας σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης αποκτούν φαλάκρα σε μικρή ηλικία.

Το θέμα είναι όμως ότι οι ειδικοί σε περιπτώσεις ασθενών με προστάτη δίνουν φάρμακα που μειώνουν την τεστοστερόνη, διότι η ανδρική ορμόνη θεωρείται ότι βοηθά στην ανάπτυξη των όγκων.

Τώρα οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι με τη νέα μελέτη θα μπορέσουν να καταλάβουν περισσότερα σχετικά με το πώς επιδρά τελικά η ανδρική ορμόνη στον οργανισμό.

http://allday-news.blogspot.com

http://exypno.blogspot.com/2010/03/blog-post_9745.html

ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ

Για να επιτύχει ο καρπός, όταν τον σπέρνεις να κάνει περισσότερο

Όταν θέλεις να σπείρεις σιτάρι, βάλε κοπριά από γίδια σε ένα κοφίνι και από κάτω ας είναι ο καρπός σε ένα πιθάρι ή άλλο δοχείο και από πάνω βάνε κάμποσο νερό στην κοπριά, να στάζει στον καρπό, και όταν στραγγίσει βάνε πάλι και άλλο νερό έως να πάρει την ουσία όλη της κοπριάς, για να πάει στο σιτάρι. Όταν φουσκώσει καλά να χορτάσει νερό, σπείρε το και κάνει διπλά από όσο έκανε να το αφήσεις άβρεχτο. Το ίδιο και τους άλλους όμοιους καρπούς να κάνεις όπως πιο πάνω, όχι μόνο θα έχεις αυτήν την ωφέλεια, αλλά και τα σκ...



...ουλήκια και άλλα μικρά δεν τρώγουν τις ρίζες των φυτών για να σε ζημιώσουν.

Να κάνεις τα κουκιά να φυτρώσουν σε τέσσερις ώρες

Βάλε τα κουκιά σε λάδι καυτό να καίει (γύρω στους 50-55 βαθμούς Κελσίου πρέπει να εννοεί ο συγγραφέας), άφησέ τα εννέα ημέρες, τότε ξέραινέ τα και φύλαξέ τα. Όταν θέλεις να κάνεις την δοκιμή, σπείρε τα νωρίς και το βράδυ να τα δεις μια πιθαμή φυτρωμένα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάνεις και τις κολοκύθες και τα όμοιά τους.

Για να σπείρεις όσπρια, να γίνουν καλύτερα και να μην τα τρώγουν ζωύφια

Όταν θέλεις να φυτεύσεις ρεβίθια και άλλους όμοιους σπόρους, μούσκεψε τα νωρίτερα με σαπούνι και ζεστό νερό, γιατί έτσι γίνονται μεγαλύτερα και δεν τα τρώνε τα ερπετά ή τα ποντίκια.

Για να μην πειράζονται τα λάχανα από κάμπιες ούτε από άλλα ζωύφια, βρέχουμε τους σπόρους μας με χυλό από αμάραντο πριν τα σπείρουμε. Όλοι δε οι σπόροι και των λαχάνων και των σπαρτών προφυλάσσονται από όλα τα ζωύφια αν πριν τους σπείρουμε, τους βρέξουμε σε χυλό από κοπανισμένη ρίζα αγριοσυκιάς.
Επίσης δεν θα έχουν κάμπιες αν βρέξουμε τον σπόρο σε αλυσίβα από στάχτη συκιάς και κατόπιν τον σπείρουμε.

Πηγές: Γεωπονικά/Κασσιανού Βάσσου-Γεωπονικόν/Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Απο http://www.ftiaxno.gr/2008/09/blog-post_22.html

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Προβλήματα "ακοής" by aslan



" Αφιερωμενο στους Βάζελους του χωριου απο εμενα.. Ετσι για να εχουμε και κατι αλλο να γελαμε.. "


Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Πρόεδρος στο Νοσοκομείο Κέρκυρας ενας κτηνίατρος!

Ο "Φακήρης" τι έχει να πεί για όλα αυτά;;;

Το Πασοκ Κέρκυρας δήλωνε οτι δεν θα τοποθετηθούν πρόσωπα που εχουν ξαναπεράσει απο το ιδιο πόστο.Μαλιστα ηταν πολλοί αυτοί που ειχαν αναφέρει οτι το γραμμάτιο στήριξης στην Υφυπουργό κ.Γκερέκου ξεπληρώθηκε με την ανακοίνωση απο την Υπουργό Υγείας κ.Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου. Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ Γρηγορόπουλος Κων/νος, επιλέχθηκε με κομματικά κριτήρια οπως καταγγέλουν μέλη του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας ενω υπήρχαν αλλοι με πλουσιότερα βιογραφικά, να αναλάβει την προεδρία του Γ.Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ .Για το ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ επιλέχθηκε ο ιατρός Αλαμάνος Ιωάννης

Την ιδια ωρα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και ουτε πρόκειται να προσληφθούν τα 540 ατομα που λείπουν για τη λειτουργεία του Νέου Νοσοκομείου.Τα παραμύθια στους Κερκυραίους ιθαγενείς συνεχίζονται με την τοποθέτηση ενός κομματικού σταυλάρχη για τα "ζωα" της Κέρκυρας που θα ασθενήσουν.ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ....

Μας το έστειλε ο "ΤΡΟΜΕΡΟΣ"




ΤΖΟΥΛΙΑ 2



Πηγαίνετε εδω για το νέο βιντεάκι της Τζούλιας!



Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

TI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ Coca Cola; by "cocakias"

Τα πρώτα 10 λεπτά: 10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας. (100%της προτεινόμενης ημερήσιας χρήσης.) Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ που κόβει την γεύση και σας επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας.
20 λεπτά: Το ζάχαρό σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό, μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτή τη στιγμή).

40 λεπτά:



Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί. Οι κόρες σας διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Oι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουναποτρέποντας την υπνηλία.

45 λεπτά: Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Είναι ο ίδιος τρόπος που λειτουργεί και η ηρωίνη.
>60 λεπτά: Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τονψευδάργυρο στο χαμηλότερο έντερό σας, παρέχοντας μιας περαιτέρω ώθηση στομεταβολισμό. Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που αυξάνουν επίσης την ουρική έκκριση του ασβεστίου.

>60 λεπτά: Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν παιχνίδι. (Σας κάνει να πρέπει να κατουρήσετε.) Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε τοσυνδεμένο ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο που πήγαινε στα κόκαλάσας καθώς επίσης και το νάτριο, τον ηλεκτρολύτη και το νερό.


>60 λεπτά: Δεδομένου ότι το rave μέσα σας πεθαίνει, θα αρχίσετε να έχετε μια συντριβή ζάχαρης. Μπορεί να γίνετε οξύθυμοι ή/και αργόστροφοι. Έχετε επίσης τώρα, κυριολεκτικά, κατουρήσει όλο το νερό που περιείχε η Coke, μαζί με τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει για να ενυδατώσει το σύστημά σας ή να χτίσει τα ισχυρά κόκαλα και τα δόντια.
Πως η Κόκα Κόλα και η Pepsι μας «ΒΟΗΘΟΥΝ» ;


Μπορείς να καθαρίσεις μια τουαλέτα: Καταβρέξτε με ένα κουτάκι Coca - Cola την λεκάνη της τουαλέτας. 1 ώρα μετά θα λάμπει από καθαριότητα. Το κιτρικό οξύ της Coke εξαφανίζει όλες τις χρωστικές κηλίδες από τις πορσελάνες. Μπορείτε να αφαιρέσετε την σκουριά από τον προφυλακτηρα του αυτοκινήτου σας: Τρίψτε τον προφυλακτήρα με ένα τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο, βουτηγμένο στην Coca - Cola

Καθαρίστε τους πόλους της μπαταρία του αυτοκινήτου από την διάβρωση:

Ρίξτε ένα κουτάκι Coca- Cola πάνω στους πόλους της μπαταρίας για να εξαφανίσετε την διάβρωση Η σκουριά φεύγει με την πρώτη: Απλώστε ένα πανί βουτηγμένο στην Coca - Cola στη σκουριά για λίγο χρονικό διάστημα Μπορείτε να αφαιρέσετε το γράσο από τα ρούχα:

Ρίξτε ένα κουτάκι Coke πάνω στον λεκέ από γράσο, μαζί με απορρυπαντικό, και τρίψτε το κυκλικά. Η Coca - Cola / Pepsi θα βo ηθήσει να εξαφανιστεί ο λεκέςΜπορεί επίσης να εξαφανίσει την θολούρα από το παρμπρίζ σαςΑυτό το κατασκεύασμα το πίνουμε! Φυσικά το χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε και τους λεκέδες μας. Και πληρώνουμε γι' αυτό!

Πληροφοριακά: Ο μέσος όρος pH των αναψυκτικών, π.χ. Coke & Pepsi είναι 3.4. Αυτή η ποσότητα οξύ είναι αρκετά δυνατή για να διαλύσει δόντια και κόκαλα! Το σώμα μας σταματάει να χτίζει τα κόκαλα περίπου στην ηλικία των 30. Μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να διαλύει τα κόκαλα κάθε χρόνο μέσα από τα ούρα μας, εξαρτώμενο όμως πάντα από την οξύτητα του φαγητού που λαμβάνει.

Το διαλυμένο ασβέστιο καταλήγει από τις αρτηρίες, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, τους ιστούς και τα διάφορα όργανα, στα νεφρά με αποτέλεσμα την δημιουργία της πέτρας στα νεφρά. Τα αναψυκτικά δεν έχουν καθόλου φυσικά στοιχεία (σε αντίθεση με τις βιταμίνες και το φυσικό νερό).

Έχουν περισσότερη ζάχαρη, υψηλότερη οξύτητα και χρωστικά. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πίνουν ένα αναψυκτικό μετά από κάθε γεύμα. Φαντάζεστε ποιο είναι το αντίκτυπο? Το αντίκτυπο? Το σώμα μας έχει μία ενδεικτική τιμή 37ο για τη λειτουργία της χώνευσης των ενζύμων.

Η θερμοκρασία των αναψυκτικών είναι κατά πολύ μικρότερη από 37, μερικές φορές είναι πολύ κοντά στο 0. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαδικασία των ενζύμων και να δημιουργεί stress στο χωνευτικό μας σύστημα κι αυτό να χωνεύει λιγότερο φαγητό. Στην πραγματικότητα το φαγητό ζυμώνεται.

Το ζυμωμένο φαγητό προκαλεί δυσοσμία, αέρια, αποσύνθεση και δημιουργεί τοξικά, τα οποία απορροφούνται από τα έντερα, κι έτσι περνάνε μέσα στ ο αίμα απ ' όπου διοχετεύονται σε ολόκληρο το σώμα. Αυτή η εξάπλωση των τοξικών βοηθάει στην δημιουργία διαφόρων αρρωστιών.

Μερικά παραδείγματα:Πριν μερικούς μήνες, έγινε ένας διαγωνισμός στο πανεπιστήμιο Delhi «Ποιος θα πιει την περισσότερη Coke ?' Ο νικητής ήπιε 8 μπουκάλια και πέθανε επί τόπου από την υπερβολική δόση «μελανικής διοξίνης» στο αίμα του και μη επαρκής οξυγονώσεως. Από τότε, ο πρύτανης απα γόρεψε τα αναψυκτικά από την καντίνα του πανεπιστημίου. Κάποιος έβαλε ένα σπασμένο δόντι σε ένα μπουκάλι Pepsi όπου μετά από 10 ημέρες αυτό διαλύθηκε!

Τα δόντια και τα κόκαλα είναι τα μόνο ανθρώπινα όργανα που μένουν άθικτα αρκετό καιρό μετά από το θάνατό μας. Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει αυτό το αναψυκτικό στα ευαίσθητα έντερά σας και στο εσωτερικό του στομάχου σας όπου καταλήγει!


Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την αντίδραση των πολιτών φέρνοντας ειδικό στρατό καταστολής!

"ΚΟΥΛΑ" δεν σου χαλάω χατίρι και το βάζω αυτό που έστειλες!!!

* Τα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα θα υποστηρίξουν ειδικές μονάδες καταστολής εξεγέρσεων
* Σε μυστική συμφωνία προχώρησε η λαθροκυβέρνηση Παπανδρέου για να προστατευθεί από την οργή των πολιτών

Μυστικές προετοιμασίες για την επέμβαση ειδικής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης EUROGENDFOR στην Ελλάδα με στόχο την άμεση καταστολή των λαικών κινητοποιήσεων που θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν στα νέα μέτρα προσκαλεί η "σοσιαλιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία...



οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής, οι οποίες στην ουσία ειναι στρατός που θα χρησιμοποιούν τα κράτη, στην προσπάθεια να φανεί ότι δεν αναμειγνύουν το δικό τους στρατό αλλά Ευρωπαϊκές δυνάμεις άμεσης επέμβασης.
Η οικονομική κρίση η οποία θα συνοδεύεται από κοινωνικές αναταραχές θα δώσει στις Βρυξέλλες την καλοδεχούμενη ευκαιρία να τεστάρει την ικανότητα επέμβασης της μυστικής ομάδας η οποία έχει δημιουργηθεί για την πάταξη ξεσηκωμάτων και αναταραχών στην Ευρώπη.
Τη στιγμή που οι Γερμανοί προτείνουν στους Έλληνες να ξυπνάνε πιο νωρίς και να εργάζονται περισσότερα, στους Ελληνικούς δρόμους συσσωρεύεται ο θυμός.
Η Ελληνική κυβέρνηση μελετώντας στοιχεία που προβλέπουν ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων τους επόμενους μήνες, ζήτησε την εμπλοκή των Ευρωπαϊκών δυνάμεων καταστολής προκειμένου να φανεί ώς "ανωτέρα" βία και να αποφύγει η κυβέρνηση το περαιτέρω πολιτικό κόστος απο την άμεση εμπλοκή με τις κοινωνικές ομάδες.
Μυστικές επαφές προετοιμάζουν και μελετούν το σχέδιο επέμβασης της ειδικής ευρωπαϊκής δύναμης EUROGENDFOR στην Ελλάδα με στόχο την καταστολή των διαδηλώσεων, απεργιών και κάθε είδους λαικής αντίδρασης - διαμαρτυρίας. Το επίσημο site είναι το http://www.eurogendfor.eu/ και η είδηση αναρτήθηκε αρχικά στο Γερμανικό Kopp Verlag.
Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση μέχρι στιγμής τηρεί "σιγή ιχθύος" αναφορικά με το θέμα , ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες δεν γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της ομάδας.

http://kostasxan.blogspot.com/2010/03/blog-post_1556.html

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΒΛΑΒΕΡΑ ΕΝΤΟΜΑ ΟΣΠΡΙΩΝ

ΒΡΟΥΧΟΣ

Είναι ένα μικρό σκαθάρι που προσβάλει τους σπόρους των διαφόρων οσπρίων.
Οι βρούχοι είναι διαφόρων ειδών και κάθε όσπριο έχει ιδιαίτερο είδος βρούχου. Ο βρούχος των κουκιών είναι 7 χιλιοστά μακρύς, μαύρος με 4 τριγωνικές γυαλιστερές βούλες στα πάνω του φτερά. Ο βρούχος της φακής είναι μικρότερος, μαύρος με ένα άσπρο χνούδι με 2 μαύρες βούλες στην άκρη της κοιλιάς. Ο βρούχος του μπιζελιού είναι έως 5 χιλιοστά, μαύρος με άσπρες βούλες. Ανάλογοι είναι οι βρούχοι των φασολιών, του βίκου και των άλλων οσπρίων.





Οι βρούχοι προσβάλουνε τους σπόρους των οσπρίων όλοι με τον ίδιο τρόπο. Την Άνοιξη, μόλις δέσουνε τα λουβιά των οσπρίων, το θηλυκό τρυπάει τη φλούδα του λουβιού και γεννάει τα αυγά του. Σε λίγες ημέρες από τα αυγά βγαίνουν άσπρες κάμπιες πολύ μικρές, τρυπάνε τους σχηματισμένους πια σπόρους και χώνονται μέσα. Οι κάμπιες αυτές μεγαλώνουν αργά, τρώγοντας τις πλούσιες σε θρεφτικά στοιχεία κοτύλες. Πολύ σπάνια πειράζουνε και το φύτρο. Οι σπόροι εντωμεταξύ αναπτύσσονται κανονικά, σαν να μην τους ενοχλούσε τίποτα. Στην εποχή τους συγκομίζονται αποθηκεύονται, χωρίς κανένα εξωτερικό σημάδι να μας δείχνει ότι κάτι τους τρώει τα μέσα τους. Στο τέλος του χειμώνα έχει πια αναπτυχτεί η κάμπια στο τελικό της μέγεθος και μεταμορφώνεται σε νύφη και κατά την άνοιξη το τέλειο πιά έντομο τρυπάει την επιφάνεια του σπόρου και βγαίνει έξω.

Επειδή οι σπόροι κανένα σημάδι δεν δείχνουν ότι είναι προσβεβλημένοι και ούτε το σπέρμα τους βλάπτεται, σπέρνουμε συχνά προσβεβλημένους σπόρους. Οι σπόροι αυτοί δίνουν αδύνατα φυτά. Την άνοιξη βγαίνει από την γη, που είχε μπει μαζί με το σπόρο, το τέλειο έντομο και μολεύει τον καινούργιο καρπό. Οι ζημιές του βρούχου είναι σημαντικές. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζει να εγκαταλείπουν τη καλλιέργεια ενός οσπρίου.


Πως προφυλαγόμαστε από τον βρούχο

Ο προσβεβλημένος σπόρος από το βρούχο φαίνεται, αν τον κοιτάξουμε με προσοχή, από μια τρυπίτσα που έχει στην επιφάνεια του. Ο φαγωμένος σπόρος ξεκαθαρίζεται στο νερό. Επιπλέει ενώ ο γεμάτος σπόρος πάει κάτω.
Για τα όσπρια που δεν προορίζονται για σπόρο μα για φάγωμα, μετά την συγκομιδή σκοτώνουμε τις κάμπιες που έχουν μέσα τους βάζοντάς τα λίγες ώρες στο φούρνο με θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου. Σε πολλά χωριά επίσης μετά την συγκομιδή των οσπρίων (ιδίως της φακής) τα ανακατέβουνε με λίγο λάδι. Αυτό αλείφοντας την επιφάνεια του οσπρίου κλίνει τις τρύπες, που έχει ανοίξει το έντομο, δεν αφήνει τις νεαρές κάμπιες να αναπνεύσουν και τις κάνει να ψοφήσουν.

ΜΕΛΙΓΚΡΑ

Οι μελίγκρες είναι κάτι πολύ ψιλά μαύρα έντομα, που προσβάλουν ομαδικά διάφορα φυτά, μεταξύ άλλων τα κουκιά, τα φασόλια και άλλα όσπρια. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως βγάζουν από πίσω ένα μελιτώδες υγρό, που το ζητάνε πολύ τα μυρμήγκια.
Προσβάλουν τις τρυφερές κορυφές των κουκιών και την κάτω επιφάνεια των φύλλων, που τα αναγκάζουν να κουλουριάζονται και στο τέλος κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Οι καταστροφές που φέρνουν στα φυτά τα έντομα αυτά είναι σοβαρότατες.
Πολλαπλασιάζονται καταπληκτικά. Δέκα ως δεκαπέντε γενεές διαδέχονται η μία την άλλη, όλο το καλοκαίρι. Τα αυγά τους, πολύ ψιλά μαύρα, γυαλιστερά, ξεχειμωνιάζουνε σε διάφορα άγρια φυτά. Με την άνοιξη σκάζουνε και βγαίνουνε μικρά φτερωτά έντομα, που πάνε και εγκαθίστανται σε ένα φυτό και αρχίζουν να γεννοβολάνε μικρά τέλεια έντομα άπτερα και όχι αυγά. Αυτά εξακολουθούν να γεννάνε χωρίς αυγά και χωρίς να γονιμοποιούνται (παρθενογένεση). Που και που, όταν κοντεύει να εξαντληθεί το φυτό, που έχουν στήσει την αποικία τους, παρουσιάζονται πάλι φτερωτά έντομα, που πετώντας πάνε και εγκαθιστούν νέα αποικία σε άλλο φυτό. Στο τέλος του φθινοπώρου ξαναπαρουσιάζονται αρσενικά και θηλυκά έντομα, τα πρώτα φτερωτά, τα δεύτερα άφτερα, ζευγαρώνουν, γονιμοποιούνται και γεννάνε πολλά ψιλά γυαλιστερά μαύρα αυγά, που διατηρούνε το είδος για τον επόμενο χρόνο.

Πως καταστρέφουμε την μελίγκρα
Το κορυφολόγημα των κουκιών και η καταστροφή των κομμένων κορυφών συντελεί αρκετά στην προφύλαξη από την μελίγκρα. Για την καταστροφή της όμως έχουμε μέσα αρκετά αποτελεσματικά, καθώς τα ραντίσματα με ένα από τα ακόλουθα μίγματα:

1ον μίγμα
Σαπούνι ακάθαρτο 1 οκά
Σόδα ακάθαρτη 1 οκά
Πετρέλαιο 1,5 -2 οκάδες
Νερό 100 οκάδες

Βράζουμε το σαπούνι ψιλοκομμένο με 10 οκάδες νερό, λιώνουμε τη σόδα και στο τέλος προσθέτουμε το πετρέλαιο ανακατεύοντας επί ένα τέταρτο της ώρας, ώσπου να γίνει γαλάκτωμα. Το νερό πρέπει να μην έχει πολύ ασβέστη. Προτιμότερο να είναι βρόχινο ή από πηγή

2ον μίγμα
Νικοτίνη 40% 80 δράμια
Σαπούνι κοινό 200 δράμια
Νερό 100 οκάδες

3ον μίγμα
Φανικό οξύ 1 οκά
Σαπούνι κοινό 6 οκάδες
Νερό 100 οκάδες

4ον μίγμα
Τρίμματα καπνού 12 οκάδες
Σαπούνι κοινό 1 οκά
Νερό 100 οκάδες

Μουσκεύουμε τα τρίμματα σε κρύο νερό επί 24-36 ώρες, σουρώνουμε καλά τα τρίμματα και τα ξεπλένουμε με νερό. Προσθέτουμε κατόπιν το σαπούνι που λιώσαμε προηγμένος σε καφτό νερό και αραιώνουμε μέχρι 100 οκάδες νερού.

Με ένα από τα μίγματα αυτά ραντίζουμε με ψεκαστήρα το πρωί ή το βράδυ χωρίς ήλιο. Όταν τα φυτά είναι πολύ λεπτά ραντίζουμε από βραδύς και πρωί πρωί ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Επειδή τα φύλλα των διαφόρων οσπρίων παρουσιάζουνε και άλλη αντοχή το καθένα στα εντομοκτόνα, καλό είναι μόλις ετοιμάσουμε τη διάλυσή μας, να ραντίσουμςε δοκιμαστικά μερικά φυτά μήπως τα καίει, οπότε προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και αραιώνουμε.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΜΠΙΑ ΤΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ

Πολλές φορές τα φύλλα των οσπρίων (καθώς και άλλων λαχανικών), τα τρώει μια μικρή κάμπια (3 εκατοστών), πράσινη με 6 γραμμές άσπρες ή κίτρινες. Η κάμπια αυτή έχει ατροφικά τα πισινά της πόδια και έχει περίεργο περπάτημα, σα διαβήτης που προχωρεί με τα σκέλη του ανοιχτά. Προχωρώντας στα φύλλα τρώει όλο το παρέγχυμα αφήνοντας μόνο τα νεύρα. Η κάμπια αυτή είναι μιας σταχτο-καστανής πεταλούδας, 4 εκατοστών, που έχει στα 2 επάνω της φτερά από ένα γυαλιστερό ασημί σημάδι σε σχήμα του γράμματος γ, για αυτό οι εντομολόγοι τη λένε Πλυσία του γάμμα. Η πεταλούδα αυτή πετάει τοις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές ημέρες και κυρίως κατά τον Ιούλιο και γεννάει ψιλά ωχροπράσινα αυγά στην κάτω όψη των φύλλων των οσπρίων. Ύστερα από 2 βδομάδες από τα αυγά αυτά βγαίνουν οι κάμπιες που περιγράψαμε στην αρχή. Οι κάμπιες αυτές ύστερα από λίγες ημέρες μεταβάλλονται σε χρυσαλίδες και 15 ημέρες αργότερα γίνονται πεταλούδες. Ολο το καλοκαίρι παρουσιάζονται 2-3 γενεές.

Πως προφυλαγόμαστε από τις κάμπιες

Μια καλή μέθοδος είναι η καταστροφή της πεταλούδας. Μέσα στο χωράφι των οσπρίων βάζουμε κουρέλια ποτισμένα με μελάσσα. Οι πεταλούδες πάνε να φάνε και κολλάνε. Καλό είναι η μελάσσα να είναι δηλητηριασμένη με μισή οκά αρσενικώδες νάτριο σε 4 ως 5 οκάδες μελάσσας.
Για τις κάμπιες ραντίζουμε με νικοτίνη ή καπνοζούμι (βλέπε μελίγκρα)

ΤΥΛΕΓΧΟΣ Ο ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΣ

Είναι ένα νηματώδες σκουλήκι 2 χιλιοστών. Προσβάλει κυρίως τα κουκιά ζώντας στο εσωτερικό των βλαστών τους. Οι βλαστοί τα φύλλα και τα λουβιά παρουσιάζουνε βούλες στην αρχή πράσινες και ύστερα κοκκινωπές, τέλος καστανές και μαύρες. Τα φυτά υποφέρουν και ξεραίνονται. Τα σκουλήκια αυτά ζούνε στην υγρή γη. Άμα τα φυτά αναπτυχτούν χώνονται μέσα στο βλαστό τους και τρώγοντας αυξάνουν. Οι γενεές διαδέχονται η μία την άλλη. Τα φυτά γεμίζουνε σκουλήκια. Άμα ξεραθούν, τα σκουλήκια κουλουριάζονται και περνούν έτσι μισοναρκωμένα, ώσπου να βρουν υγρό έδαφος και να αναλάβουνε πάλι.
Οι ζημιές που προξενούν είναι πολλές φορές σημαντικές. Δεν αρκούνται στα κουκιά μόνο μα προσβάλουν κάθε είδους φυτό (σιτηρά, πατάτες, λαχανικά, κρεμμύδια, άνθη, κ.λ.π ) Τα λεπτόβλαστα όσπρια και νομευτικά ψυχανθή δεν τα προσβάλλουν.

Πως καταστρέφουμε τα σκουλήκια

1.Εφαρμόζουμε τα φυτά παγίδες. Δηλαδή καλλιεργούμε στο μολυσμένο χωράφι ένα φυτό, που προσβάλλεται εύκολα (βρίζα) και μόλις γεμίσει σκουλήκια (την άνοιξη) το κόβουμε και το καίμε για να καταστραφούν τα σκουλήκια.

2.Τα βαθειά οργώματα, που θάβουν βαθειά τα σκουλήκια και υποβοηθούν το στράγγισμα της γης

3.Η εγκατάλειψη επί αρκετό χρονικό διάστημα της καλλιέργειας σε προσβεβλημένη γη ή καλύτερα η καλλιέργεια φυτών που δεν προσβάλουν τα σκουλήκια καθώς κριθάρι, βίκο, τριφύλλι, φακή κ.τ.λ.

ΒΛΑΝΙΟΥΛΟΣ Ο ΣΤΙΓΜΑΤΙΜΕΝΟΣ

Είναι ένα ψιλό μυριάποδο (σα σκουλήκι με πολλά πόδια) μήκους 2 εκατοστών. Είναι ωχρό καστανό με ζωηρά κόκκινα στίγματα σε σχήμα 9 σε κάθε πλευρά του σώματος. Προσβάλει τις ρίζες και τα χυμώδη λουβιά των φασολιών, των μπιζελιών και άλλων οσπρίων καθώς και τις φράουλες, τα σπαράγγια κτλ. Τρώει επίσης τα φύτρα μόλις φυτρώσουν από το σπόρο και καταστρέφει τις σπορές.

Πως καταστρέφουμε τους βλανίουλους

Όταν δεν είναι πολλοί σκορπάμε στο χωράφι διάφορους καρπούς χλωρούς δέντρων ή κομμένες πατάτες. Οι βλανίουλοι μαζεύονται όλοι εκεί για να φάνε. Πρωί-πρωί τους βρίσκουμε κουλουριασμένους και μουδιασμένους κάτω από τους καρπούς και τους λιώνουμε. Όταν θέλουμε να προφυλάξουμε σπόρους από τους βλανίουλους, πριν σπείρουμε τους βουτάμε σε διάλυση φανικού οξέος και θεϊκής μαγνησίας.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ Ο ΥΦΑΝΤΗΣ

Τις τελευταίες χρονιές στα φασόλια των αθηναϊκών κήπων παρουσιάστηκε μια αρρώστια, που φέρνει μεγάλες ζημιές. Τα φύλλα από την επάνω επιφάνεια φαίνονται σαν φουσκαλιασμένα, και από την κάτω επιφάνεια παρουσιάζουν ωχρές, σταχτιές καμιά φορά βούλες. Οι βούλες αυτές είναι μικρά λεπτά πέπλα αράχνης, που τα υφαίνει ένα μικρό άκαρι (μικρότερο από ένα χιλιοστό μήκος). Το άκαρι αυτό (σαν μικρή αραχνίτσα) έχει χρώμα κόκκινο-πορτοκαλί. Τα πόδια του είναι τριχωτά και καταλήγουν στην άκρη σε βεντούζες. Με αυτές κολλάει στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, πλέκει το πέπλο που τον κρύβει και ύστερα κολλάει το στόμα του στα φύλλα και αρχίζει να βυζαίνει τους χυμούς.
Η ξηρά και ζεστή ατμόσφαιρα ευνοούν πολύ τον πολλαπλασιασμό αυτού του παράσιτου. Ο τετράνυχος προσβάλει διάφορα άλλα φυτά των κήπων (αγγουριές, φράουλες κ.τ.λ.)
Τα επανειλημμένα θειαφίσματα ή τα ραντίσματα με διάλυση νικοτίνης προλαβαίνουν τις καταστροφές του τετράνυχου αυτού.

Πηγές: Τα όσπρια-Ν.Η. Αναγνωστόπουλου/Παράρτημα «Γεωργικού δελτίου» μηνός Μαρτίου 1939

Απο http://www.ftiaxno.gr/

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ο Ινδός Χάκερ "Ράμανταν" λέει τον πόνο του!!!

...για τα λεφτά που του έφαγε η "Μπαλαρήνα"!!!



Περιμένουμε να σκιτσάρετε αλάνια!!!!



Carpuccino! ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΦΕ!!!!!

Το Volkswagen Scirocco του 1988 θα κάνει τη διαδρομή Manchester - Λονδίνο, έχοντας σαν καύσιμο καφέ! To όνομα του είναι Carpuccino! Η κατανάλωση του σε καφέ είναι αντίστοιχη 56 φλυντζανιών εσπρέσσο ανά μίλι! Για το ταξίδι θα χρησιμοποιηθούν 70 κιλά καφέ που στο σουπερμάρκετ κοστίζουν από 13 έως 26 £, ανάλογα με την τιμή και την ποιότητα του καφέ. Ο καφές θα είναι πικρός καθώς το συνολικό κόστος θα φθάσει τις £910 εως £1,820, δηλαδή 50 φορές περισσότερο από όσο κοστίζει αν το ταξίδι γίνει με βενζίνη.
Το project είναι του BBC1 και έχει σαν σκοπό να συμμετάσχει στην έκθεση Big Bang στο Manchester με σκοπό να αποδείξει πως μπορούν να κινηθούν τα οχήματα και με άλλου είδους καύσιμα εκτός από το πετρέλαιο και τη βενζίνη.






http://exypno.blogspot.com/2010/03/carpuccino.html

Ξενοδοχεία στο σφυρί...

"Στο σφυρί" βγαίνουν 50 ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης λόγω οικονομικής κρίσης, το 1/3 των οποίων βρίσκονται στα Χανιά. Σύμφωνα με πηγή από μεσιτικά γραφεία της Ελλάδας, τα προς πώληση ξενοδοχεία σε όλη την χώρα είναι περίπου 500, επειδή όμως αρκετοί ιδιοκτήτες κινούν μόνοι τους τις διαδικασίες πώλησης, σύμφωνα με τοπικούς φορείς, προς πώληση έχουν βγει 700 μονάδες.




Την ίδια ώρα, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι του νομού Χανίων αφού εκτιμούν ότι η νέα τουριστική περίοδος παρά το γεγονός ότι ξεκινά αρκετά πρόωρα φέτος, λόγω του Πάσχα, αναμένεται να είναι υποτονική σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό διότι οι φορείς του τουρισμού θεωρούν ότι τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, θα επηρεάσουν την πορεία του τουρισμού και ειδικά την καταναλωτική συμπεριφορά διακοπών, των Ελλήνων επισκεπτών.


Όπως ανέφερε στα "Χ.Ν." ο πρόεδρος των Ξενοδόχων νομού Χανίων κ. Νίκος Κόρακας "στα Χανιά έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες της προετοιμασίας των ξενοδοχειακών μονάδων για να υποδεχτούν την νέα τουριστική περίοδο. Όπως είναι γνωστό, φέτος το Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών είναι αρκετά νωρίτερα από πέρυσι, στις αρχές του Απρίλη. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρξουν κάποιες πρώτες αφίξεις στα τέλη του Μαρτίου κι αυτό είναι κάτι αισιόδοξο. Υπάρχουν δύο πτήσεις ειδικά για τα Χανιά και θεωρούμε ότι είναι μια καλή αρχή. Αυτό όμως δεν πρέπει να παραπλανά σχετικά με το τι θα γίνει στο σύνολο της τουριστικής περιόδου, που πιστεύουμε ότι θα είναι κάπως υποτονική σε σχέση με πέρυσι".
Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ
Για την νέα τουριστική σεζόν, ο πρόεδρος Ξενοδόχων νομού Χανίων τόνισε ότι από τις αρχές του χρόνου τα στοιχεία από την αγορά της Αγγλίας δεν είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο η Σκανδιναβική αγορά δείχνει μια τάση σταθεροποίησης σε σχέση με την περυσινή τουριστική περίοδο.
"Σε λίγες μέρες θα μπορούμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα για την τουριστική αγορά της Γερμανίας αφού ως γνωστόν, αυτές οι τρεις αγορές, Γερμανία, Αγγλία, Σκανδιναβία, αποτελούν την πλειοψηφία των επισκεπτών του νομού μας. Η ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει πληγεί από την οικονομική κρίση. Υπάρχει μεγάλη πίεση στην αγορά και στις τιμές και στα ήδη διαμορφωμένα συμβόλαια. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο, θα επηρεάσουν την πορεία του τουρισμού και ειδικά την καταναλωτική συμπεριφορά διακοπών των Ελλήνων επισκεπτών.

Έτσι δεν περιμένουμε ότι την περίοδο του Πάσχα θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στα Χανιά. Μάλιστα, αυτό που συμπεραίνουμε χρόνο με τον χρόνο είναι πως κάθε τουριστική σεζόν ανοίγουν όλο και λιγότερες. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα. Βέβαια πάντα παρατηρείται μεγάλη προσέλευση την περίοδο του Πάσχα ειδικά από Έλληνες, όμως δεν είναι αυτοί οι οποίοι έρχονται για διακοπές και επιλέγουν καταλύματα για αυτόν τον σκοπό.

Οι περισότεροι μένουν σε συγγενείς, γνωστούς και φίλους. Φέτος εκτιμάμε ότι οι Έλληνες επισκέπτες την γιορτινή περίοδο θα είναι αρκετά λιγότεροι. Γι’ αυτό περιμένουμε ότι το 50% των ξενοδοχείων θα ανοίξουν στα Χανιά, κι αυτό γιατί την συγκεκριμένη περίοδο ξεκινούν οι σχολικές εκδρομές. Στον νομό μας αναμένονται αρκετά σχολεία φέτος όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν θα διατηρήσουμε αυτή την πρωτιά ως προορισμός για σχολικές εκδρομές στο μέλλον," ανέφερε ο κ. Κόρακας.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

"Στην Κρήτη αναμένονται να κλείσουν κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις. Ήδη γνωρίζουμε ότι αρκετά ξενοδοχεία σε πανελλήνιο επίπεδο αλλα και σε επίπεδο Κρήτης, αυτή την στιγμή πωλούνται. Μάλιστα, κάποιες από αυτές είναι μεγάλων κατηγοριών.

Αυτό συμβαίνει διότι η ανταγωνιστικότητα των ξενδοχείων έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, υπάρχει μεγάλη πίεση στην αγορά.

Οι τιμές έχουν κατέβει πάρα πολύ, σε σημείο που δεν μπορούν να κατέβουν άλλο. Αυτές οι περαιτέρω πιέσεις που δέχονται αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες αυτή την στιγμή, τις βγάζουν εκτός αγοράς αφού δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της πίεσης. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι ήδη πωλούνται κάποιες τουριστικές μονάδες. Την ακριβή έκτασή τους δεν την γνωρίζουμε ακόμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει μέσω των μεσιτικών γραφείων όλης της Ελλάδας, μέσα από τις δημοσιευμένες αγγελίες των επιχειρήσεων που πωλούνται έχουν ομαδοποιηθεί ανα νομό. Για την Κρήτη, σε πρώτη φάση, φαίνεται πως πωλούνται πενήντα ξενοδοχεία, μικρά και μεγάλα σε αστέρια με αποτέλεσμα αυτό να δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει.

Στα Χανιά, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, πωλείται το 1/3 από αυτά τα πενήντα ξενοδοχεία, χωρίς να έχουμε περισότερα ακριβή στοιχεία. Σε τέτοιες δύσκολες εποχές η αδυναμία συντήρησης μιας ξενοδοχειακής μονάδας εξωθεί τους επιχειρηματίες να πωλήσουν αντί να την κρατούν ανοικτή και να υφίστανται ζημίες ή άλλες υποχρεώσεις προς τράπεζες και δάνεια" τόνισε ο κ. Κόρακας.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που δείχνει την χώρα μας να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση ως καλύτερος προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο ο πρόεδρος Ξενοδόχων του νομού ανέφερε: "Η τέταρτη θέση δεν θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη για την χώρα μας. Θεωρώ ότι η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού έχει πληγεί.

Δεν είναι ουσιαστικά μείωση της ποιότητας του τουριστικού προιόντος το οποίο προσφέρουμε, αλλά η οικονομική αδυναμία που παρουσιάζουν ως πελάτες οι επισκέπτες της Ευρώπης. Πολλοί έχουν πληγεί οικονομικά και το διαθέσιμο εισόδημα για τουρισμό έχει μειωθεί αρκετά, αυτό εξωθεί τους επισκέπτες ιδιαίτερα της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης να επιλέγουν προορισμούς κοντινότερους.

Για παράδειγμα ένα ποσοστό 20% των Γερμανών επισκεπτών προτιμούν πλέον να παραμένουν εντός εθνικών ορίων για διακοπές αντί να επιλέγουν μακρινούς προορισμούς είτε στην Μεσόγειο είτε στην Ανατολή όπως έκαναν μέχρι τώρα".

Ο κ. Κόρακας επεσήμανε ότι για να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων απαιτούντα άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. "Θεωρούμε ότι είναι σημαντική η στήριξη των εργοδοτικών εισφορών κατα την διάρκεια της τουριστικής περιόδου και ιδιαίτερα τους μήνες μη αιχμής. Επίσης το χαρτόσημο των δανείων και η ρύθμιση των χρεών θα εξασφαλίσουν ρευστότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Τέλος απαραίτητη είναι η συνολική στοχευμένη προβολή της χώρας στο εξωτερικό για να ανέβουμε από την τέταρτη στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ξένων επισκεπτών".

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=43743

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Έφαγε του...σκασμού ο Θ.Πάγκαλος



Όταν ήρθε στην Ελλάδα ο περίφημος Όλι Ρεν, τον έβγαλε για φαγητό ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ξέρετε πόσο κόστισε το δείπνο τους;

Μόνο....800 ευρώ αφού έφαγαν και ήπιαν του καλού καιρού. Ήθελαν και αγκινάρες αλα πολίτα που γράφει και η real.





http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_5571.html

ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΣ!

Χωριό στη Γερμανία πουλάει τις λακκούβες στους δρόμους!

50 ΕΥΡΩ Η ΚΑΘΕ ΛΑΚΚΟΥΒΑ

Οι λακκούβες στους δρόμους ειναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μάλλον όλες τις χώρες του κόσμου. Στη Γερμανία όμως και συγκεκριμένα στο χωριό Niederzimmern βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να το λύσουν. Πουλάνε τις λακκούβες! Όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει μια λακκούβα με 50 ευρώ και σαν αντάλλαγμα...

το χωριό θα φτιάξει τη λακκούβα και θα γράψει πάνω της ένα μήνυμα επιλογής του αγοραστή.





http://trelokouneli.blogspot.com/2010/03/blog-post_4244.html

ΣΠΟΡΑ ΦΥΤΕΜΑ ΠΑΤΑΤΑΣ

Το διάλεγμα του σπόρου

Ο πρώτος και πιο σημαντικός όρος για την επιτυχία της πατατοκαλλιέργειας είναι η εκλογή των κατάλληλων πατατών για την σπορά .

Ως σπόρος της πατάτας για την γεωργική καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται στη πράξη οι κόνδυλοι, δηλαδή η πατάτα, η οποία είναι ένα κομμάτι του κορμού (ένα μόσχευμα στη γλώσσα των κηπουρών).Επομένως όπως για τον πολλαπλασιασμό του αμπελιού, της ιτιάς, της λεύκας, της κυδωνιάς, της τριανταφυλλιάς, της συκιάς, της ροδιάς και άλλων παρόμοιων θάμνων και δέντρων, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα, φροντίζουμε να πάρουμε τις βέργες ή τα μοσχεύματα από υγιείς και εκλεκτές ποικιλίες, το ίδιο πρέπει να φροντίσουμε και για το σπόρο της πατάτας.




Η μεγαλύτερη σοδειά επιτυγχάνεται μόνο όταν ο σπόρος προέρχεται από πατατόφυτα, που είχαν την μεγαλύτερη απόδοση. Γιατί η πατάτα που θα καλλιεργήσουμε θα διατηρήσει τα προτερήματα και τα ελαττώματα που έχει η μητρική πατάτα. Όταν η πατάτα είναι από νόστιμη και παραγωγική ποικιλία και τα παιδιά της θα γίνουν καλά όπως και αυτή.
Λόγο της μεγάλης σπουδαιότητας της προέλευσης και της ποιότητας του σπόρου οι καλοί πατατοκαλλιεργητές παράγουν και διαλέγουν μόνοι τους τον σπόρο από τα χωράφια τους και μάλιστα από την εποχή ακόμα της αναπτύξεως της πατάτας και όχι μετά την συλλογή της σοδειάς. Για αυτό πηγαίνουν στα χωράφια που έχουν φυτέψει με πατάτες 25-30 ημέρες μετά την έναρξη της βλαστήσεως και σημαδεύουν τα δυνατότερα πατατόφυτα, που έχουν 3-6 ζωηρούς βλαστούς, μπίχνωντας ένα καλάμι για σημάδι δίπλα τους. Μετά από ένα μήνα πηγαίνουν και εξετάζουν τα σημαδεμένα πατατόφυτα. Αν αυτά διατηρούνται ακόμα ζωηρά και έχουν άφθονα φύλλα και βλαστάρια και δεν είναι λίγα, ζαρωμένα ή κουλουριασμένα ή αρρωστημένα από περονόσπορο, αφήνουν το σημάδι. Κατά την εποχή της συγκομιδής της πατάτας, πρώτα συλλέγουν προσεκτικά και χωρίς να τις πληγώσουν, τις πατάτες από τα σημαδεμένα φυτά. Τις διαλέγουν κατά μέγεθος και χρησιμοποιούν μόνο τις καλύτερες και μετρίου μεγέθους από αυτές για την σπορά της προσεχούς πατατοκαλλιέργειας.
Αν το πατατοχώραφο έχει τα περισσότερα φυτά του ασθενικά και με φύλλα κατσαρωμένα, ή τα φυτά είναι προσβεβλημένα από περονόσπορο ή σάπισμα του λαιμού του φυτού, τότε πρέπει κανείς να αλλάξει σπόρο και να φέρει από αλλού υγιή απαραίτητα για να μην γίνει επιζήμια η πατατοκαλλειέργειά του.
Για την Ελλάδα οι καλύτερες ποικιλίες για την ανοιξιάτικη σπορά είναι η πατάτα που προέρχεται από ψυχρά και ορεινά μέρη. Στα μέρη αυτά η πατάτα συλλέγεται συνήθως αργά μετά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο και λόγο του χειμώνα ωριμάζει πολύ καλά μέχρι την άνοιξη και είναι πλουσιότερη σε άμυλο. Η αγορά του σπόρου πρέπει να γίνει όσο το δυνατότερο νωρίτερα, για να τον συντηρήσουν καλά μόνοι τους οι καλλιεργητές μέχρι την εποχή της σποράς του.
Η πατάτα που θα χρησιμοποιηθεί για σπορά πρέπει να είναι υγιείς, σφιχτή όχι μαλακή, να μην έχει εσωτερικά κενά(κουφάλες), να είναι βαριά και να έχει ανάβαθα μάτια. Να μην παρουσιάζει μελανά ή σκούρα στίγματα στο φλοιό της ή στη σάρκα της. Πρέπει να μην είναι χτυπημένη, λαβωμένη ή τρυπημένη από έντομα και σκουλήκια και να είναι ώριμη.
Η ώριμη πατάτα δεν ξεφλουδίζεται εύκολα, όταν τη χουφτιάζουμε και τρίβουμε το μεγάλο δάχτυλο στο φλοιό της. Η σοδειά από άωρες πατάτες είναι πρώιμες αλλά μικρότερες. Τότε ωριμάζουν εντελώς οι πατάτες, όταν μείνουν 5-8 ημέρες ακόμα μέσα στη γη, αφού ξεραθούν εντελώς τα φύλλα και οι κορμοί των πατατοφυτών.

Το μέγεθος του σπόρου
Τα πειράματα απέδειξαν ότι όταν φυτεύουμε μεγάλες πατάτες από υγιή πατατόφυτα, η σοδειά είναι μεγαλύτερη, οι πατάτες περιέχουν περισσότερο άμυλο και τα φυτά αντέχουν περισσότερο στο περονόσπορο και σε άλλες ασθένειες. Γιατί η μητρική πατάτα τότε δίνει περισσότερη τροφή στα νέα φυτά και έτσι γίνονται οι βλαστοί και τα φύλλα τους ζωηρότερα και ανθεκτικότερα και έτσι τρέφουν καλύτερα τους κονδύλους τους. Επειδή όμως θα χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες σπόρων αν χρησιμοποιούσαμε αποκλειστικά τις πολύ μεγάλες πατάτες για σπορά αλλά και επειδή οι πολύ μεγάλες πατάτες δεν αυξάνουν τόσο σε απόδοση όσο οι μέτριες, για αυτό θεωρείτε πιο συμφέρον να χρησιμοποιούνται για σπορά πατάτες μεγέθους ενός μεγάλου αυγού κότας και με σάρκα σφιχτή και αλευρώδη (19-20% άμυλο). Δύο και τρεις ακόμη μικρές πατάτες, αποδίδουν μικρότερη σοδειά από μία μεγάλη πατάτα αυτού του μεγέθους. Όταν όμως ο σπόρος προέρχεται από αρρωστημένα ή εκφυλισμένα φυτά η σοδειά είναι μικρή έστω και αν χρησιμοποιηθούν οι μεγαλύτερες πατάτες. Σε αυτή τη περίπτωση ακόμη και οι μικρότερες πατάτες από υγιή φυτά αποδίδουν περισσότερο από το μεγάλο σπόρο της εκφυλισμένης.
Όταν το έδαφος είναι υγρό και πτωχό και οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, πρέπει να χρησιμοποιούνται πατάτες, μεγαλύτερου μεγέθους από ένα αυγό για τη σπορά. Όταν ο σπόρος έχει 3-4 ζωηρά μάτια, η σοδειά αποδίδει μεγαλύτερες πατάτες. Για αυτό κάποιοι καλλιεργητές συνηθίζουν κατά το φύτεμα της ολόκληρης πατάτας, να στραβώνουν τα άλλα μάτια με το μαχαίρι και να αφήνουν μόνο ένα ζωηρό μάτι στη κορυφή. Το στράβωμα όμως αυτό των ματιών απαιτεί πολύ εργασία και για αυτό χρησιμοποιούνται στη πράξη πατάτες με 5-6 μάτια το πολύ, ή χρησιμοποιείται για σπορά μόνο το τμήμα της κορυφής από τις πατάτες. Πατάτες με περισσότερα μάτια παράγουν πολλούς μεν βλαστούς αλλά αδύνατους και η σοδειά από αυτές αποτελείται από πολλές αλλά μικρές πατάτες.

Σπόρος ολόκληρος και σπόρος κομμένος
Τα πειράματα ειδικών επιστημών απέδειξαν, ότι ολόκληρη η πατάτα σαν σπόρος είναι προτιμότερη από την κομμένη. Ο κομμένος σπόρος αποδίδει συνήθως 20-30% μικρότερες σοδειές από τον ολόκληρο σπόρο σε μέγεθος αυγού, ο οποίος έχει το ίδιο βάρος με τα κομμάτια. Αλλά και οι μικρές πατάτες για σπορά είναι προτιμότερες και αποδίδουν μεγαλύτερη σοδειά από τα κομμάτια του ιδίου βάρους.
Σε πειράματα σε 4 ίδια χωράφια που φυτεύτηκαν μεγάλες, μέτριες, μικρές, κομμένες πατάτες, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Μεγάλες πατάτες 94 οκάδες
Μεσαίες πατάτες 78 οκάδες
Μικρές πατάτες 76 οκάδες
Με κομμάτια 64 οκάδες

Σε μία μόνο περίπτωση η κομμένη πατάτα αποδίδει σχετικός καλή σοδειά και υγιή φυτά. Όταν κόβεται στη μέση κατά πλάτος σε δύο τμήματα, το τμήμα της κορυφής και το τμήμα του ομφαλού. Από αυτά για τη σπορά θα χρησιμοποιηθεί το τμήμα της κορυφής που έχει τα ζωηρότερα μάτια, κομμένο στο μέγεθος του αυγού της κότας. Η κοπή με κοφτερό μαχαίρι μπορεί να γίνεται σιγά σιγά από την εποχή της συλλογής έως την εποχή της σποράς της πατάτας. Τα κομμάτια για τη σπορά διατηρούνται σε λεπτά στρώματα 20 εκατοστών εντός ξηρού και καλώς αεριζόμενου χώρου και όχι σε σωρούς.
Όταν οι παραπάνω μέθοδοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν και θέλουμε να κάνουμε οικονομία σπόρου, πρέπει να χωρίζουμε τη πατάτα για σπορά στα δύο κατά μήκος. Με αυτό τον τρόπο κάθε κομμάτι έχει τον ίδιο περίπου αριθμό ματιών και τα μισά της κορυφής και τα μισά του ομφαλού. Χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση για σπορά και τα 2 κομμάτια. Όταν οι πατάτες κόβονται σε ακόμα μικρότερα κομμάτια, το οποίο είναι το χειρότερο, πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 μάτια το καθένα. Συνήθως κόβετε η πατάτα στα τέσσερα κατά μάκρος, για να μοιράζονται τα μάτια της κορυφής και του ομφαλού το ίδιο σε όλα τα κομμάτια. Η χρησιμοποίηση κομμένων πατατών για σπορά, εκτός ότι επιφέρει ελάττωση σοδειάς, αφήνει και πολλά κενά στα πατατοχώραφα. Γιατί πολλοί από τους κομμένους σπόρους προσβάλλονται ευκολότερα από διάφορες ασθένειες και κυρίως της γάγγραινας του κορμού λόγο των πληγών και καταστρέφονται.
Εκτός όμως από αυτό, το κόψιμο προκαλεί και αργοπορία στην ωρίμανση των πατατών.
Τέλος όποιος έχει λίγες μόνο πατάτες από μια εκλεκτή ποικιλία, την οποία θέλει να πολλαπλασιάσει γρήγορα, φυτεύει αυτές σε εύφορη γη και όταν αναβλαστήσουν, χωρίζει κάθε βλαστό και τον μεταφυτεύει χωριστά, όπως γίνεται στη λαχανοκομία και ανθοκομία από τους κηπουρούς.

Προπαρασκευή του σπόρου
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η πατάτα για την ανοιξιάτικη σπορά μόλις την βγάλουμε από την αποθήκη, αλλά πρέπει να την αφήνουμε σε στρώματα 20-30 εκατοστόμετρων για 2-3 βδομάδες σε υπόστεγο ή στην ύπαιθρο ή στον αέρα, για να στεγνώσει και μετά να την φυτεύουμε. Επίσης όταν μεταχειριζόμαστε κομμάτια για σπορά, πρέπει να κόβουμε την πατάτα πριν 3-4 εβδομάδες και να τα στεγνώνουμε μα τον ίδιο τρόπο και μετά να τα φυτεύουμε.
Είναι αληθές, ότι ενίοτε η στεγνωμένη πατάτα αργεί να φυτρώσει, αλλά άμα φυτρώσει αναλαμβάνει ζωηρή βλάστηση και εξουδετερώνει την αργοπορία. Οι στεγνωμένες μάλιστα πατάτες που χρησιμοποιούνται για σπορά δίνουν όχι μόνο μεγαλύτερες αλλά και πιο πρώιμες σοδειές. Όταν δε έχει κανείς αρκετό καιρό, για να στεγνώσει τις κομμένες πατάτες διευκολύνει την επούλωση των πληγών τους με το πασπάλισμα αυτών με στάχτη ή με σκόνη ασβέστη ή με χώμα.
Για την φθινοπωρινή πατάτα (σπορά Ιουλίου-Αυγούστου) χρησιμοποιείται ο σπόρος της πρώιμης καλοκαιρινής πατάτας, η οποία συλλέγεται τέλη Μαΐου-Ιουνίου. Οι πατάτες αυτές τοποθετούνται μετά την συλλογή τους σε σκιερό μέρος σε στρώμα 30 περίπου εκατοστών πάχους, στο έδαφος ή σε σανίδες ή σε άχυρα και σκεπάζονται ελαφρός με χόρτα ή άχυρα.
Καταβρέχονται δε ελαφρά ανά περιόδους με ποτιστήρι. Οι πατάτες αυτές αρχίζουν να πρασινίζουν σιγά σιγά και τα μάτια αρχίζουν να φουσκώνουν. Μετά από 40-50 ημέρες ο σπόρος είναι κατάλληλος για σπορά. Εάν οι πατάτες χρησιμοποιηθούν απ’ ευθείας για σπορά δεν φυτρώνουν όλες και αφήνουν κενά στα χωράφια.

Προβλάστηση της ανοιξιάτικης σποράς




Οι κηπουροί των παραμεσόγειων περιοχών συνηθίζουν να φυτεύουν την άνοιξη πατάτες, οι οποίες έχουν προηγμένως πρασινίσει και βλαστίσει. Με αυτό τον τρόπο η σοδειά γίνεται μεγαλύτερη, οι πατάτες περιέχουν περισσότερο άμυλο και το σπουδαιότερο ωριμάζουν γρηγορότερα.
Ο τρόπος προβλαστήσεως είναι ο εξής: Κατασκευάζονται τελάρα με ορθογώνια πλαίσια, με μήκος πλευρών 45-55 εκατοστών. Τα πλάγια πλευρά έχουν ύψος 10-12 εκατοστά και πόδια 5-10 εκατοστών ώστε να υπάρχει μεταξύ τους διάστημα για να διέρχεται ο ήλιος και ο αέρας. Το πάτωμά τους που μπορεί να γίνει με σύρμα σε κάποια μορφή σχάρας.
Οι πατάτες για σπορά τοποθετούνται όρθιες και η μία παραπλεύρως προς την άλλη, έξι εβδομάδες πριν την σπορά τους. Τα πλαίσια με την πατάτα τοποθετούνται κατόπιν σε σκιερό μέρος είτε σε υπόστεγο ή κάτω από δέντρα σε τοποθεσία ευάερη και φωτεινή και αφήνονται μέχρι την σπορά τους. Εάν υπάρχει φόβος παγετών τοποθετούνται σε αποθήκη φωτεινή και ευάερη.
Όταν η θερμοκρασία ανέλθει στους 12 βαθμούς καταβρέχουν την πατάτα ελαφρώς με νερό της ίδιας θερμοκρασίας. Στην ανάγκη θερμαίνουν την αποθήκη. Με αυτό τον τρόπο φουσκώνουν τα μάτια και βλασταίνουν. Οι πατάτες στην αρχή πρασινίζουν και κατόπιν αναπτύσσουν τους βλαστούς τους μέσα στα πλαίσια.
Όταν οι βλαστοί φτάσουν μήκος από 1-1.5 εκατοστό, μεταφέρονται με τα πλαίσια στους αγρούς και φυτεύονται μετά προσοχής για να μην σπάσουν οι τρυφεροί βλαστοί γιατί τότε ο σπόρος γίνεται άχρηστος. Η αύξηση της σοδειάς με την προβλάστηση αποδείχτηκε ότι είναι σοβαρή και ιδίως όταν φυτεύονται προβλαστημένα κομμάτια πατάτας.
Στη Γαλλία η διαφορά υπέρ του προβλαστημένου σπόρου έφτασε 500-600 οκάδες το στρέμμα. Ιδίως η προβλάστηση είναι απαραίτητη, όταν φοβόμαστε ασθένειες από νηματώδη.

Τι ποσό σπόρου χρειάζεται στο στρέμμα
Όπως είπαμε ο καλύτερος σπόρος είναι η ολόκληρη πατάτα στο μέγεθος αυγού κότας. Στις πολύ παραγωγικές και όψιμες ποικιλίες το βάρος κάθε σπόρου πρέπει να είναι περίπου 30-50 δράμια. Στις συνηθισμένες 20-25 δράμια και στις πρώιμες 15-20. Εάν οι πατάτες φυτευθούν σε απόσταση 25-35 εκατοστά η μία από την άλλη υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 150-400 οκάδες ανά στρέμμα, αναλόγως της πρωιμότητας της ποικιλίας. Δηλαδή οι πολύ όψιμες 400 οκάδες, οι μεσαίες 200-250 και οι πρώιμες 150-200 οκάδες. Εάν φυτευθούν σε αποστάσεις 40 εκατοστών θα χρειαστούν 100-250 οκάδες.
Στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη όπου η φύτευση γίνεται συνήθως σε γραμμές που απέχουν 50 εκατοστά και τα φυτά απέχουν 40 εκατοστά εντός της γραμμής αυτής, ο αναγκαίος σπόρος είναι 75-200 οκάδες το στρέμμα.
Από συγκριτικά πειράματα που έγιναν στην Γαλλία απεδείχθη, ότι όταν χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερος σπόρος, η σοδειά απέδωσε παραπάνω από το διπλάσιο της διαφοράς του βάρους του μεγάλου από τον μικρό σπόρο.

Το φύτεμα της πατάτας
Όταν φυτευτεί η πατάτα, δεν φυτρώνει εάν η θερμοκρασία είναι μικρότερη των 4 βαθμών. Τα πρώτα φύλλα εμφανίζονται όταν η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι 10-12 βαθμοί, μετά από 15-25 ημέρες μετά την φύτευσή της πατάτας. Η ανθοφορία αρχίζει μετά από 35-40 ημέρες, εφόσον η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι 14-16 βαθμούς. Η τέλεια ανάπτυξη των κονδύλων εντός της γης, δηλαδή η τέλεια ωρίμανση της πατάτας , τελειώνει συνήθως μετά 45-60 ημέρες μετά την άνθηση της πατάτας. Δηλαδή η διάρκεια της βλαστήσεως της πατάτας είναι συνήθως 100-130 ημέρες. Υπάρχουν βέβαια πρώιμες ποικιλίες που ωριμάζουν σε 70-80 ημέρες και άλλες όψιμες, που ωριμάζουν μετά από έξι μήνες.
Η Ελλάδα όπως και άλλες παραμεσόγειες χώρες ανήκουν σε αυτές που διακρίνονται για την ξηρασία τους κατά τους θερινούς μήνες μέχρι του φθινοπώρου. Η ξηρασία αυτή επιβραδύνει μέχρι και σταματά ακόμη την ανάπτυξη των ποωδών φυτών.
Η ξερική πατάτα στην Ελλάδα είναι μονόφορη, σπέρνεται τους μήνες της ανοίξεως από Φεβρουάριου μέχρι τον Απρίλιο και συγκομίζεται κατά τον Ιούνιο και Ιούλιο. Η πατάτα στην Ελλάδα έχει ανάγκη πολλών ποτισμάτων για να αποδώσει μεγάλη σοδειά που μπορεί να φτάσει τις 3500 οκάδες το στρέμμα.
Η ποτιστική πατάτα επιτυγχάνει και στα θερμότερα μέρη της Ελλάδος.
Η ποτιστική πατάτα στην Ελλάδα είναι δίφορη, φυτεύεται 2 φορές το χρόνο και κάνει 2 σοδειές. Εάν φυτεύεται κατά τους μήνες της άνοιξης (σπορά ανοιξιάτικη), δηλαδή από Φεβρουάριο μέχρι αρχές Μαΐου, συγκομίζεται μετά από 100-120 ημέρες από την φύτευσή της, δηλαδή αρχίζει να ωριμάζει από τέλος Μαΐου μέχρι Αυγούστου.
Η πατάτα αυτή συνήθως ονομάζεται πρώιμη ή καλοκαιρινή πατάτα.
Οι πατατοκαλλιεργητές, κυρίως στη νότια Ελλάδα που διαθέτουν νερό, φυτεύουν πατάτα και κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο (καλοκαιρινή σπορά). Οι φυτεμένες αυτές πατάτες, ωριμάζουν και συγκομίζονται κατά τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο.
Η πατάτα αυτή ονομάζεται όψιμη ή φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη πατάτα.

Λίπανση της πατάτας
Μέσω πειραμάτων ο Γάλλος γεωπόνος Γκαρολά απέδειξε ότι μια όψιμη ποικιλία καλλιεργούμενη στη Β. Ευρώπη παρήγαγε 2400 οκάδες ανά στέμμα και απορρόφησε τα εξής ποσά θρεπτικών βασικών συστατικών

Άζωτο 12 οκάδες
Φωσφορικό οξύ 4 ½ οκάδες
Κάλιο 22 οκάδες
Ασβέστιο 10 οκάδες

Για να κάνουμε μια σύγκριση σημειώνουμε ότι μία καλή σοδειά σιταριού 250 οκάδων ανά στρέμμα απαιτεί περίπου κατά τον ίδιον, τις επόμενες ποσότητες θρεπτικών συστατικών κατά στρέμμα:

Άζωτο 10 οκάδες
Φωσφορικό οξύ 5 ½ οκάδες
Κάλιο 11 οκάδες
Ασβέστιο 4 οκάδες

Η χλωρή λίπανση της πατάτας
Σε πολλά μέρη δεν υπάρχει κοπριά και για αυτό είναι δύσκολη η καλλιέργεια της πατάτας και των λαχανικών γενικά. Ο τρόπος για διορθωθεί εν μέρει η έλλειψη αυτής, είναι στα χωράφια πριν φυτεύσουμε πατάτα, σπείρουμε την προηγούμενη χρονιά πεταχτά την κατάλληλη εποχή ή βίκο ή σινάπι σε όλα τα χωράφια, ή λαθούρια ή κουκιά στα αργιλώδη, ή λούπινα στα πυριτικά (ξηρά και φτωχά σε ασβέστη).
Όταν τα φυτά αυτά φθάσουν στο άνθος τους, με ένα κύλινδρο ή μια σβάρνα ξύλινη πατιούνται και κατόπιν οργώνεται το χωράφι, ώστε να θαφτούν τα φυτά μέσα στη γη την κατάλληλη εποχή. Τα φυτά αυτά σαπίζουν σε λίγο χρόνο μέσα στο χώμα και γίνονται είδος κοπριάς (χλωρό λίπασμα).

Πηγή: Η πατάτα-Παναγιώτου Α. Δεκάζου-Παράρτημα «Γεωργικού δελτίου» Φεβρουαρίου 1933

*Οκά=1282 γραμμάρια

Απο το ενδιαφέρον blog http://www.ftiaxno.gr