Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Τα θρίλερ δεν κάνουν καλό στον οργανισμό

Μια ταινία τρόμου προκαλεί συνήθως φόβο.
Παρ όλα αυτά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε θρίλερ ακόμη και αν είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα μας προκαλέσει ένα κατά τα άλλα δυσάρεστο συναίσθημα.
Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό μας όταν φοβόμαστε;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και αν δεν εμφανίζουμε όλοι τα ίδια συμπτώματα, όταν φοβόμαστε, ο οργανισμός μας αντιδρά με συγκεκριμένους τρόπους.
Αρχικά επιταχύνονται οι παλμοί της καρδιάς, αναπνέουμε με δυσκολία, υπερθερμαίνονται οι μύες, ενώ μερικές φορές μας λούζει κρύος ιδρώτας!
Και όμως, ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που ο οργανισμός μας το έχει ανάγκη, όπως όλα.
Το μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον φόβο είναι η αμυγδαλή.
Ακριβώς τη στιγμή που ενεργοποιείται η αμυγδαλή εξαιτίας του φόβου το
σώμα μας ξεκινά να έχει όλες αυτές τις αντιδράσεις.
Εκτός από την αναπνοή και τους χτύπους της καρδιάς επηρεάζονται και άλλες λειτουργίες του σώματός μας, όπως η χαλάρωση των σφιγκτήρων που οδηγεί μερικές φορές στην ακράτεια.
Όταν νιώθουμε φόβο, διαστέλλονται επίσης οι κόρες των ματιών. Έτσι λοιπόν, δεν αποκλείεται όταν καθίσουμε αναπαυτικά να δούμε μια ταινία τρόμου να νιώσουμε δύσπνοια, αδικαιολόγητο άγχος, να χλομιάσουν, να καρδιοχτυπήσουμε και γενικά να νιώσουμε ένα συνονθύλευμα έντονων και πολλές φορές δυσάρεστων αντιδράσεων στο σώμα μας.
Κάποιες φορές μάλιστα ως αντίδραση της αμυγδαλής στο συναίσθημα του φόβου, μειώνεται το μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος.
Δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε τελικά ότι όλες οι φράσεις που έχουμε ανακαλύψει για να εκφράζουμε τι νιώσαμε όταν φοβηθήκαμε, όπως "μου κόπηκε το αίμα", αντικατοπτρίζουν απλώς αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό μας.
Πέραν των βιολογικών επιπτώσεων που έχει ο φόβος στον ανθρώπινο οργανισμό, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο συναίσθημα προκαλεί μπελάδες και στην ψυχή μας.
Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι μετά από ένα θρίλερ θέλουν το φως ανοιχτό για να καταφέρουν να κοιμηθούν.
Τέλος, η ηλικιακή ομάδα που έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις ταινίες τρόμου, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών είναι οι έφηβοι.
Ο λόγος;
Η εκπλήρωση της ανάγκης τους για έντονα συναισθήματα.
espresso






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.