Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

«Δεν θα γυρίσω να πάρω την 'Αννα. Συγγνώμη» Ολοένα και περισσότεροι γονείς ζητούν να αφήσουν τα παιδιά τους στα χωριά SOS

By "ΠΑΣΟΚ"
Η Αννα ήταν ακόμα στον παιδικό σταθμό. Είχε πάει απόγευμα και η μαμά της δεν είχε εμφανιστεί. Οι νηπιαγωγοί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ωσπου το κοριτσάκι έβγαλε κάτι απ' την τσέπη του. Ηταν ένα σημείωμα: «Δεν θα γυρίσω να πάρω την Αννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της».

Ο άνθρωπος που λέει την ιστορία την διηγείται σαν κάτι συνηθισμένο. Ο Στ. Σιφνιός είναι υπεύθυνος της κοινωνικής υπηρεσίας στα Παιδικά Χωριά SOS. «Οι νηπιαγωγοί κάλεσαν την Εισαγγελία», λέει. «Και ο εισαγγελέας έστειλε το παιδί σ' εμάς».

Όλα αυτά δεν έγιναν σε κάποιο βιβλίο του Ντίκενς. Εγιναν σε μια συνοικία της Αθήνας. Η μαμά της Αννας δεν είναι τρελή. Είναι μια κοπέλα που έχασε τη δουλειά της και πανικοβλήθηκε. Σαν την ιστορία της, υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιες ακόμη ιστορίες. Σήμερα στην Ελλάδα πεντακόσιοι γονείς είναι σε τέτοια οικονομική κατάσταση, που ζήτησαν στα Παιδικά Χωριά SOS να αφήσουν εκεί το παιδί τους.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια, το 95% των αιτημάτων είχε να κάνει με κακοποίηση. Αποφάσιζε ο εισαγγελέας πως κινδυνεύει το παιδί», λέει στην «Καθημερινή» η κοινωνική λειτουργός των Χωριών SOS, Π. Βασταρούχα. «Τώρα τα μισά αιτήματα είναι από γονείς σε απόλυτη φτώχεια. Οκτώ στις δέκα φορές είναι Ελληνες, τις πιο πολλές φορές μονογονεϊκές οικογένειες, συνήθως χωρίς άλλους συγγενείς».

Η κυρία Μαρίνα εδώ και 19 χρόνια είναι μητέρα στα Χωριά SOS. Εκείνη ζει την ιστορία από την άλλη πλευρά. «Το καινούργιο παιδάκι το φέρνει στο σπίτι μας η μαμά του», λέει. «Του δείχνει το κρεβάτι του, του δείχνει το δωμάτιό του, του δείχνει εμένα. Και μετά, «σ' αγαπάω» λέει, και φεύγει. Και το παιδάκι μένει στην πόρτα». Το ακούω στη φωνή της.

Η κυρία Μαρίνα κάνει προσπάθεια για να συνεχίσει. «Κανένα τους δεν φωνάζει», λέει. «Στέκονται στην πόρτα και κοιτάζουν μέχρι να χαθεί η μαμά τους. Αν είναι αδελφάκια, δύο ή πιο πολλά, εκείνο το βράδυ δεν μπορείς να τα χωρίσεις. Τα βάζεις το καθένα στο κρεβάτι του και δέκα λεπτά μετά γίνονται ένα κουβάρι, μαζεύονται όλα μαζί ξανά, να αγγίζουν το ένα το άλλο».

Κανονικά, τα Χωριά SOS δεν δέχονται παιδιά που η οικογένειά τους είναι απλώς φτωχή. Γι' αυτές τις οικογένειες υπάρχει πρόγραμμα στήριξης στο σπίτι. Αλλά η απόλυτη φτώχεια δεν πάει σχεδόν ποτέ μόνη της. «Ηρθε ένα κοριτσάκι εδώ και νόμιζα πως έχει πρόβλημα. Τριών χρόνων, δεν ήξερε ούτε 15 λέξεις», λέει η κοινωνική λειτουργός. «Το είδαν οι γιατροί και είπαν πως η υγεία του είναι μια χαρά. Ο μπαμπάς του στις λαϊκές, η μαμά του τυφλή, το είχαν εγκαταλείψει το παιδί. Οταν δεν σου μιλάει κανείς, πώς να μάθεις λέξεις;». Η φτώχεια οδηγεί στην παραμέληση, ακόμα και στην κακοποίηση. Κάποιοι άνθρωποι, πριν φτάσει το παιδί τους εκεί, διαλέγουν την άλλη λύση. Οσο ακραία κι αν φαίνεται σ' εμάς.

«Εβγαινα απ' το Χωριό να πάρω γάλα για τα δικά μου τα παιδιά», λέει η κυρία Μαρίνα. «Στην κεντρική πύλη ήταν μια γυναίκα μ' ένα κοριτσάκι. Δεν ήξερε ότι εγώ είμαι μητέρα SOS, δεν με είδε καν. Κρατούσε το παιδί της όρθια και του μιλούσε. «Μη νομίζεις πως η μαμά δεν σ' αγαπάει. Σε λατρεύει η μαμά, αλλά δεν έχει να σου δώσει φαγητό. Αυτοί οι καλοί άνθρωποι εδώ...». Νόμιζε πως θα μπει μέσα, θα βρει κάποιον να αφήσει το παιδάκι και θα φύγει».

Η κυρία Μαρίνα κρατάει με το χέρι της το μέτωπό της. Οσα χρόνια κι αν είσαι εδώ, μερικά πράγματα δεν τα συνηθίζεις ποτέ. «Το κρατούσε απ' το χέρι», λέει. «Κι αυτό δεν μιλούσε. Μόνο είχε σηκώσει το κεφαλάκι του και την κοίταζε. Δεν ξέρω τι έγινε μετά. Εφυγα. Είχα να πάρω γάλα στα δικά μου τα παιδιά».



http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/12/sos_18.html 

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟ25 Δεκεμβρίου 2011 στις 1:40 π.μ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ - Δημήτρη Καψάλα.
    Η ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Οι αφύσικες εκδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατο του δικτάτορα της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας, γίνονται αντικείμενο αναλύσεων από τους ειδικούς, που προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι πρόκειται για υποκριτικές αντιδράσεις, προκειμένου οι πολίτες να επιδείξουν την πίστη τους στο καθεστώς, φοβούμενοι πιθανές διώξεις αν φανεί ότι δεν πένθησαν με τον δέοντα τρόπο που ταιριάζει σε έναν κομμουνιστή ηγέτη.



    Ίσως έτσι να συμβαίνει, αλλά ίσως για πολλούς Βορειοκορεάτες η θλίψη να είναι ειλικρινής. Δεν πρέπει δε να εντυπωσιάζει και το γεγονός ότι υπάρχουν πολίτες που σε δηλώσεις τους φαίνεται ότι πιστεύουν πως ζουν σε ευημερούσα χώρα, με υψηλή οικονομική άνθηση.


    Ο λόγος αυτής της γνώμης που έχουν πολλοί, είναι ότι αγνοούν πλήρως τα όσα συμβαίνουν εκτός των συνόρων τους. Η βορειοκορεατική τηλεόραση είχε αναγγείλει ότι η χώρα τους είχε αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ποδόσφαιρο, με νίκη επί της Βραζιλίας!
    Παρόμοια ήταν η κατάσταση στην Αλβανία επί κομμουνιστικού καθεστώτος. Τα ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα Μέσα μετέδιδαν ειδήσεις και εικόνες της διεθνούς επικαιρότητας, άκρως δυσφημιστικές για τις δυτικές χώρες. Πολίτες να ζητιανεύουν στη Ν. Υόρκη, άστεγους στο Παρίσι κ.ά. παρόμοιες, που με τη γενίκευση δινόταν η εντύπωση πως η Δύση λιμοκτονεί, ενώ η Αλβανία ευημερούσε.

    Οι Βορειοηπειρώτες άρχισαν να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, μόνον όταν η λογοκρισία των επιστολών έγινε κάπως ελαστική, και έβλεπαν τις φωτογραφίες συγγενών τους στην ελεύθερη Ήπειρο, με απορία. Διότι μπορούσαν να κάνουν σύγκριση και προς τον ρουχισμό και προς τις κατοικίες.

    Δεν αποκλείεται επομένως, η πλειονότητα των Βορειοκορεατών να πιστεύει πράγματι ότι το βιοτικό τους επίπεδο είναι καλύτερο από αυτό των άλλων χωρών. Το καλό από το καλύτερο μόνον μετά από σύγκριση διαπιστώνεται.

    Ως προς τα εκεί συμβάντα, υπό την επιτροπεία του στρατού θα κυβερνά ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο 27χρονος νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Ο μεγαλύτερος αδελφός του είχε αποκλεισθεί από τη διαδοχή του θρόνου, όταν ο εκλιπών πατέρας του πληροφορήθηκε πως με πλαστό διαβατήριο επρόκειτο να ταξιδεύσει στην Ιαπωνία για να επισκεφθεί την εκεί… Ντίσνεϋλαντ.

    Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα επιτροπεύεται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και τον θείο του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Επομένως, προς το παρόν οι εκκλήσεις των εξόριστων Βορειοκορεατών για μίμηση των αλλαχού «εξεγερμένων», δεν θα εύρουν ανταπόκριση.

    ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/12/blog-post_6402.html#ixzz1hUxa3mI9

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.