Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Το Φεβρουάριο οι προσφορές για τα κοιτάσματα στη Δ. Ελλάδα – Αναμένεται η προκήρυξη για το Ιόνιο



Άνοιξε ο δρόμος για τη κατάθεση προσφορών στο διαγωνισμό παραχώρησης τριών χερσαίων περιοχών στη Δ. Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη για το Ιόνιο.


Χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η αναμενόμενη προκήρυξη, βάσει της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο τριμήνου από την επίσημη ημερομηνία δημοσίευσης (5 Νοεμβρίου) δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου 2015. Ο διαγωνισμός κινήθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλε για τις περιοχές Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο η ιταλική εταιρεία Enel τον περασμένο Απρίλιο, καθώς ο σχετικός νόμος προβλέπει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να μπορούν να διεκδικήσουν τις προς παραχώρηση περιοχές και άλλοι επενδυτές. Το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό έχουν ήδη εκφράσει τα ΕΛΠΕ που έχουν αναλάβει την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και η Energean Oil που έχει αναλάβει την περιοχή των Ιωαννίνων και του Κατάκολου.

Ακολουθούν Ιόνιο και Κρήτη
Η προκήρυξη για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα είχε σταλεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μαζί με την προκήρυξη για τις παραχωρήσεις των 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων θα πρέπει να αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η μέχρι τώρα καθυστέρηση αποδίδεται από το ΥΠΕΚΑ στη χρονοβόρο διαδικασία των δημοσιεύσεων που ακολουθεί η Ε.Ε. που προβλέπει μετάφραση σε όλες τις γλώσσες των 28 κρατών-μελών. Σε κάθε περίπτωση και αυτός ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική ευθεία με το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΚΑ να αναμένει τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών κορυφαίων εταιρειών της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς. Το πρόγραμμα αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων παρουσίασε κατά το τριήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης στον υπουργό Ενέργειας Ερνεστ Μονίζ, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κάθριν Νοβίλ και τη Μισέλ Πατρόν, ειδική σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ.
Του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων Ιονίου και Κρήτης θα προηγηθεί πάντως, όπως εξελίχθηκε, ο γύρος των χερσαίων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα.

Τα κριτήρια
Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
i) Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος.
ii) Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.
iii) Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
iv) Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
v) Η κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
vi) Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου.
vii) Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.
viii) Εμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.