Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Γιατροί: Να τι αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Νοσοκομείο Κέρκυρας

Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί του Νοσοκομείου τόσο στη άσκηση των καθηκόντων τους όσο και  στην εν γένει λειτουργία του ιδρύματος, περιέγραψαν σε αδρές γραμμές κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Χρυσόστομος Μπούκας, καθώς και οι γιατροί Χρήστος Σκούρτης και Αντώνης Δραγανίγος.

Αυτά εστιάζονται πρώτα και κύρια στην έλλειψη γιατρών, αφού οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν, αλλά και στην έλλειψη επικουρικών, ειδικευόμενων, ιατρικού και παραϊατρικού υλικού κ.α. Παράλληλα, σοβαρό είναι το ζήτημα της λειτουργίας του ιδρύματος χωρίς «κεφαλή», αφού δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο μετά και την παραίτηση του αντιπροέδρου Γ. Κεφαλλωνίτη, την απόλυση του διοικητή Κ. Γρηγορόπουλου,  αλλά και ύστερα από την συνταξιοδότηση του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας.
Όλα αυτά τα προβλήματα οδηγούν στο κλείσιμο του νοσοκομείου, εκτιμά ο κ. Μπούκας ενώ ο κ. Σκούρτης παραδέχεται πως με μόνο δυο γιατρούς που έχει μείνει η ορθοπεδική κλινική, είναι αδύνατον να συνεχίσει. Πρόβλημα ωστόσο με την έλλειψη ιατρών αντιμετωπίζει και η καρδιολογική κλινική, σημειώνει ο διευθυντής κ. Δραγανίγος.
Στην δυσκολότερη μοίρα, από άποψη νοσοκομείων στα Ιόνια, είναι αυτά της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς και ύστερα της Λευκάδας. Ο κ. Μπούκας κατά την ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο πολλάκις για πελατειακές σχέσεις και στο ΕΣΥ, εξ’ού και η έλλειψη αντιδράσεων από πολλά νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, η οποία είναι η μεγαλύτερη Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας, αφού καλείται να διαχειριστεί 33 νοσοκομεία, εκ των οποίων δυο πανεπιστημιακά, και 58 Κέντρα Υγείας.
Τα ανθρώπινα λάθη και τα περιστατικά προς Γιάννενα
Στο ζοφερό αυτό κλίμα και στις αντίξοες συνθήκες που καλούνται να λειτουργήσουν οι γιατροί, αδιαμφισβήτητα έχουν τον κόσμο με το μέρος τους και την κατανόησή του ότι κάνουν το ανθρωπίνως αδύνατον προκειμένου να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς. Όμως καταγγελίες για μη άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών από το αντίστοιχο τμήμα υπάρχουν, ενώ καταγγελίες για λάθος διάγνωση επίσης υφίστανται. Ο κ. Μπούκας απάντησε λέγοντας πως «η πίεση και ο φόρτος εργασίας είναι τέτοια, που φυσικά δεν αποκλείεται το ανθρώπινο λάθος και θα ήταν ψέμα να ισχυριστεί κανείς το αντίθετο. Γι αυτό και στις τελευταίες πέντε γενικές συνελεύσεις με τη συμμετοχή όλων των τάξεων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, βάση δόθηκε στη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στην ανάγκη της άμεσης ενίσχυσής του», απάντησε στην «Κ.Σ.». Ενδεικτικό δε, των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν, οι γιατροί παραδέχθηκαν πως σε μηνιαία βάση, τα περιστατικά που είτε μεταφέρονται προς το πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων, είτε λαμβάνουν παραπεμπτικό για να μεταφερθούν, αγγίζουν τα 50, κατά μέσο όρο.
Γενικοί ιατροί θα κάνουν εφημερίες στα επείγοντα
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Μπούκας ενημέρωσε πως έλαβαν οδηγία με εγκύκλιο του υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, πως οι γενικοί ιατροί που λειτουργούν στα Κέντρα Υγείας, αναμένεται να ξεκινήσουν να κάνουν εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, κάτι που όμως δεν λύνει το πρόβλημα, όπως σχολίασε. Κι αυτό διότι τα πρωτοβάθμια περιστατικά θα έπρεπε να μπορούν να αντιμετωπίζονται στα Κέντρα Υγείας, αν υπήρχε φυσικά ο κατάλληλος εξοπλισμός, προκειμένου να μην φτάνουν καν στο Νοσοκομείο και να μπορεί με αυτό τον τρόπο να αποσυμφορίζεται το Τ.Ε.Π. και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Άλλωστε, οι γενικοί ιατροί δεν θα μπορούν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν δευτεροβάθμια ή ακόμη και τριτοβάθμια περιστατικά.
Μπούκας: Κοινό μυστικό ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου
Τέλος, να σημειωθεί πως το Νοσοκομείο αναμένεται να αποκτήσει και πάλι διοικητή κατά τον Μάρτιο, δηλώνει ο κ. Μπούκας ο οποίος κατά την συνέντευξη αναρωτήθηκε το λόγο της καθυστέρησης, αφού ο διοικητής που θα αναλάβει, ανάμεσα στους 17 που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, έχει βρεθεί. «Ξέρουμε ποιος είναι και αν θέλετε πάμε σε συμβολαιογράφο να το υπογράψουμε και να το αποκαλύψουμε την ημέρα της ανακοίνωσης του ονόματος. Άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ είναι. Και αφού ξέρουν ποιος είναι γιατί δεν τον τοποθετούν άμεσα να αποφύγουμε μια σειρά προβλημάτων», διατυμπάνιζε, ωστόσο το όνομα που είναι «κοινό μυστικό» στους λειτουργούς του Νοσοκομείου, ο Χρ. Μπούκας δεν το αποκάλυψε.
 Ο Σύλλογος Γενικών Ιατρών
Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τρίτη ο σύλλογος γενικών ιατρών Κέρκυρας, αναφέρει και τα εξής:  «Απέναντι στην εγκύκλιο του υπ. ΥγείαςΑρ. πρωτ. : Γ.Π.οικ.7760/02.02.2016 που υποβαθμίζει την ειδικότητα μας σε παρεία των νοσοκομειακών ειδικοτήτων, δίνοντας της όπως ξεκάθαρα ομολογείται στο σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου, το ρόλο ειδικευομένου που είναι σε εξαφάνιση από τους χώρους επειγόντων των νοσοκομείων, είναι προφανές ότι δε μπορούμε να μείνουμε απραγείς. Εξαναγκαζόμαστε να προασπίσουμε το ελάχιστο μιας ειδικότητας που ενώ έπρεπε να είναι ο πυλώνας της δημόσιας παροχής ιατρικών υπηρεσιών, καταντάει να είναι πασπαρτού για κάθε λογής ελλείψεις που υπάρχουν. Στην πράξη εξαναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις για την προάσπιση των χρόνων που δώσαμε τόσο στην ειδικότητα αλλά και στις σπουδές μας για να διασφαλίσουμε το αυτονόητο: Ότι ο γενικός γιατρός είναι γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν έχει καμιά εκπαίδευση και σχέση με το νοσοκομείο. Είναι γιατρός για να προλαμβάνει και να διεκπεραιώνει την πρωτοβάθμια υγεία και όχι για να καλύπτει τα κενά στη δευτεροβάθμια υγεία. Στην Κέρκυρα έχουμε βιώσει στο παρελθόν τι σημαίνουν για εμάς τους ίδιους και τους πολίτες αυτές οι μετακινήσεις που μετά από τόσα χρόνια παρανομίας του τοπικού διοικητή, μόνο τώρα αποφασίζει ο νυν υπουργός υγείας να τις νομιμοποιήσει πανελλαδικά με εγκύκλιο. Είναι προφανές ότι τόσα χρόνια αυτές οι παράνομες μετακινήσεις όχι μόνο δε βελτίωσαν την παροχή υπηρεσιών από το νοσοκομείο του νησιού μας, αλλά αντίθετα έγιναν αποκούμπι σε όσους δουλοπρεπικά με το πρόσχημα της ύπαρξης γενικών γιατρών δε ζητούσαν γιατρούς για να στελεχώσουν όπως πρέπει το πιο σημαντικό χώρο του νοσοκομείου: Το χώρο των επειγόντων. Ταυτόχρονα είχαν διαλύσει την παροχή φροντίδας υγείας από τα Κέντρα υγείας του νησιού, με τους γιατρούς να λείπουν καθημερινά εξαιτίας του ρεπό μετά από τις εφημερίες στο νοσοκομείο.
Θυμίζουμε σε όσους την έχουν βιώσει το τι σημαίνει να παραμένεις στο χώρο των ΤΕΠ έχοντας εγκεφαλικό, με έναν γιατρό που δεν έχει εκπαιδευτεί στη νευρολογία, απλά γιατί δεν υπάρχει νευρολόγος στην εφημερία του νοσοκομείου (το ίδιο παράδειγμα ισχύει για πολλές ακόμα ειδικότητες που δεν καλύπτονται σε πλήρη εφημέρευση). Θυμίζουμε τι σημαίνει να παραπέμπεσαι από ένα ΚΥ στο νοσοκομείο για εξειδικευμένη αντιμετώπιση και εκεί να βρίσκεις μπροστά σου τον ίδιο γιατρό που σε παρέπεμψε. Θυμίζουμε ότι μόνο μετά την αποχώρηση μας μετά από τις περυσινές κινητοποιήσεις εξαναγκάστηκε η 6ηΥΠΕ να προκηρύξει θέση παθολόγου στα επείγοντα του νοσοκομείου. Μόνο τότε αποφασίστηκε να κατεβούν στα επείγοντα οι γιατροί που είχαν διοριστεί σε αυτά».
Από αριστερά: Χρ. Σκούρτης, Χρ. Μπούκας, Αν. Δραγανίγος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν  στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.