Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η ώρα της μεγάλης αποκάλυψης έφτασε στην Αμφίπολη: Μπαίνουν στον τέταρτο θάλαμο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΙΑΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΗΣ 
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΤΙ

Βήμα-βήμα και μεθοδικά προχωρά η αρχαιολογική ομάδα για την αποκάλυψη του τέταρτου θαλάμου του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη και οι πληροφορίες από την ομάδα είναι ότι "Βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα από το μεγάλο μυστικό"

Η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στο τι θα βρουν στον τέταρτο θάλαμο. Το κύριο δωμάτιο του τάφου ή έναν προθάλαμο; Πάντως το βέβαιο είναι ότι σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκεται κάτι που μοιάζει με κουτί και αυτό διακριβώθηκε με το "σκανάρισμα", την "αξονική τομογραφία" που έγινε στο τάφο. Αρχαία λίκιθος ή κάτι άλλο;
Το αργότερο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχει ανοιχθεί το κάτω μέρος που οδηγεί στα έγκατα του ταφικού μνημείου.
Χωροταξικά η απόσταση αυτή εκτιμάται στο ένα μέτρο και τα περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στo γεγονός ότι πρόκειται για κλίμακα παρά για κεκλιμένη επιφάνεια.
Το «έπαθλο» βέβαια είναι η αποκάλυψη της σημείου εισόδου στον τέταρτο θάλαμο. Ο τρίτος θάλαμος είναι καλά υποστυλωμένος και σε αυτό η αρχαιολογική ομάδα είναι πολύ προσεκτική έχοντας εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις από πλευράς ασφάλειας για τη συνέχιση των εργασιών.
Ο χώρος παρουσιάζει πάντως μεγάλα στατικά προβλήματα, ενώ η προοπτική της εσοχής στον βράχο, ενός ταφικού θαλάμου σκαμμένου και όχι χτισμένου, δείχνει όλο και πιο πιθανή
Για αυτό ακριβώς το λόγο οι  εργασίες γίνονται με λίγα άτομα να βρίσκονται εντός του συγκεκριμένου χώρου, η ομάδα εργάζεται σε «συνθήκες σπηλαίου», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει η κα Περιστέρη, και εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια των όσων δουλεύουν σ’ αυτό αλλά και η προστασία του μνημείου βέβαια.
Γεωλόγοι, πιστεύουν πως - για λόγους στατικότητας - ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του, η οποία ίσως έχει σχήμα καμάρας, ενώ δίνουν αρκετές πιθανότητες στην άποψη που αναφέρει ότι  από το συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το μνημείο.
Πάντως ο συνδυασμός της σπασμένης μαρμάρινης θύρας και του μικρού ανοίγματος ψηλά στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, ενισχύει το ενδεχόμενο των διαδοχικών τυμβωρυχιών, χωρίς όμως και αυτό να είναι δεδομένο καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι διάφορες ζημιές να προήλθαν τόσο από  σεισμούς που έπληξαν την περιοχή όσο και σε οβίδες του βουλγαρικού στρατού, μία μονάδα του οποίου βρισκόταν στην περιοχή το 1913.
Οι επόμενες νέες ανακοινώσεις αναμένονται την Κυριακή.
Το θέμα είναι όσο οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν μέρα με τη μέρα το μυστήριο για τον «ένοικο» του τάφου μεγαλώνει, καθώς και παρά τις αναρίθμητες θεωρίες κάνεις δεν είναι σε θέση να πει με ασφάλεια για ποιον δημιουργήθηκε το ταφικό αυτό μνημείο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...