Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Αφήνουν στο κέντρο της Αθήνας τους κρατούμενους της Αμυγδαλέζας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας το σχέδιο για την 
απελευθέρωση μεταναστών και το σφράγισμα του κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας. Καθημερινά περίπου 30 αλλοδαποί, αφού περάσουν από την ειδική…



επιτροπή εξέτασης, λαμβάνουν ένα ειδικό έγγραφο προκειμένου να κινούνται νόμιμα και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι. Ενα λεωφορείο με συνοδεία περιπολικού αναλαμβάνει να μεταφέρει τους μετανάστες από τις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Ομόνοια.

Εκεί οι ελεύθεροι πλέον αλλοδαποί αποβιβάζονται και χάνονται στα στενά του κέντρου, καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν στα μέρη όπου συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Μετά από δέκα, δώδεκα ή και δεκαοκτώ μήνες κράτησης στο κέντρο της Αμυγδαλέζας, κανένας από τους μετανάστες δεν έχει δικό του σπίτι και έτσι κάποιοι αναζητούν στέγη σε οικίες συγγενών, ενώ άλλοι ακόμη και σε καταλύματα που τους είχαν παραχωρήσει οι πρώην εργοδότες τους. 

Οσοι φυσικά ζούσαν μόνοι τους ή δεν είχαν εργασία δείχνουν απελπισμένοι και χαμένοι αναζητώντας μια ελπίδα σε ομοεθνείς τους για τις πρώτες ημέρες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, σκοπός είναι μέσα σε λιγότερες από 100 ημέρες να αδειάσει και να μπει λουκέτο στην Αμυγδαλέζα, αφού, όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Πανούσης, δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας. Από τους περίπου 1.500 κρατούμενους, οι 500 είναι στο κρατητήριο της Αμυγδαλέζας πάνω από έξι μήνες, οι 60 είναι ανήλικοι, οι 200 έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου αλλά δεν έχουν πάρει απάντηση και περίπου 100 φέρονται να αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες. 

Οπως είχε δηλώσει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Πανούσης, «αυτούς τους ανθρώπους θα τους βλέπει ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, θα εφοδιάζονται με διάφορα φυλλάδια για να ξέρουν πού θα πάνε και τι θα κάνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μαζευτούν όλοι μαζί στην Ομόνοια, διότι θα υπάρχει μια εποπτευόμενη ελευθερία, ούτε τα παιδιά θα κινούνται στους δρόμους».
Από την Αμυγδαλέζα στην Ομόνοια συνοδεία περιπολικού

Ο φωτογραφικός φακός του «ΘΕΜΑτος» κατέγραψε καρέ-καρέ το άνοιγμα της Αμυγδαλέζας και τη μεταφορά των μεταναστών από το κέντρο κράτησης στην Ομόνοια. Μια διαδικασία που από την περασμένη Τρίτη ξεκινά από νωρίς το πρωί και ολοκληρώνεται λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι. 

Την περασμένη Πέμπτη η διαδικασία δεν διαφέρει σε τίποτε από αυτή των προηγούμενων ημερών.

Λίγα λεπτά μετά τις 4, στη δεύτερη πύλη της Αμυγδαλέζας, εκεί όπου βρίσκεται η είσοδος της Σχολής Αξιωματικών, σηκώνεται η κόκκινη μπάρα. Ενα λευκό τουριστικό λεωφορείο που έχει ναυλωθεί από την Ελληνική Αστυνομία περνά με χαμηλή ταχύτητα την μπάρα, βγαίνει στον δρόμο και στρίβει αριστερά. Πίσω ακολουθεί ένα περιπολικό. 

Το πλήρωμα έχει λάβει εντολή να συνοδεύσει το πούλμαν με τους αλλοδαπούς μέχρι την Ομόνοια όπου και θα γίνει η αποβίβαση. Το δρομολόγιο που ακολουθούν τα δύο οχήματα καθημερινά είναι συγκεκριμένο. Βγαίνοντας από την Αμυγδαλέζα κινούνται επί της λεωφόρου Θρακομακεδόνων και στρίβουν στη λεωφόρο Κηφισού. Μέσω Λένορμαν φτάνουν στην πλατεία Καραϊσκάκη και μετά στρίβουν στην οδό Πειραιώς για να αποβιβάσουν τους μετανάστες έξω από την Πολυκλινική Αθηνών, στη συμβολή με τη Μενάνδρου.

Αν κάποιος από τους μετανάστες επιθυμεί να αποβιβαστεί σε άλλο σημείο, ο οδηγός του λεωφορείου, αν επιτρέπουν οι συνθήκες, ανάβει τα αλάρμ και κάνει στην άκρη για να τον κατεβάσει. Οπως ακριβώς έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λένορμαν, όπου ένας αλλοδαπός κρατώντας τις σακούλες με τα λιγοστά του υπάρχοντα κατέβηκε από το λεωφορείο και τρέχοντας μέσα στη βροχή χάθηκε στα στενά της περιοχής. Προφανώς σε αυτό το σημείο ήταν κοντά το σπίτι όπου θα τον φιλοξενούσε.

Στην Ομόνοια όπου αποβιβάστηκαν οι μετανάστες η εικόνα μιλούσε από μόνη της… 

Ανακουφισμένοι και χαρούμενοι που ανέπνεαν τον αέρα της ελευθερίας κατέβαιναν με γοργά βήματα από το λεωφορείο, σχημάτιζαν με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και αδιαφορώντας για τη βροχή και το κρύο χάνονταν στα στενά της περιοχής. Στα χέρια τους, εκτός από τις πλαστικές σακούλες με τα πράγματά τους, κρατούσαν και το πολυπόθητο χαρτί που τους εξασφαλίζει την άνετη και χωρίς προβλήματα κίνηση στο κέντρο της Αθήνας. 

Το συγκεκριμένο έγγραφο φέρει τον τίτλο «Υπηρεσιακό Σημείωμα», έχει τη φωτογραφία και τα στοιχεία του μετανάστη και αφού αναφέρει το χρονικό διάστημα όπου κρατήθηκε στην Αμυγδαλέζα γράφει: «Με απόφαση του διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Ν.3386/05 μέχρι οριστικής απόφασης επί αιτήματος ασύλου. Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε όπως αποταθείτε στο Τμήμα Πολιτικού Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Η ελληνική πολιτεία σε περίπτωση οριστικής απόρριψης του προαναφερόμενου αιτήματος προτίθεται να του καλύψει τα σχετικά έξοδα αναχώρησης για τη μετάβασή του στη χώρα του, προσκομίζοντας ταξιδιωτικό έγγραφο. 

Εάν επιθυμεί να κάνει χρήση του ως άνω δικαιώματός του, να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής ή με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ή με σωματεία της χώρας του. Ο μετανάστης δήλωσε ότι θα διαμένει προσωρινά στην παρακάτω διεύθυνση (σ.σ.: αναφέρεται η διεύθυνση που δήλωσε). Το παρόν χορηγείται ατελώς στον ανωτέρω ενδιαφερόμενο και δεν αποτελεί άδεια παραμονής στη χώρα μας».

Οπως αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η δυσκολία στην ανεύρεση των συγκεκριμένων αλλοδαπών σε περίπτωση που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν τηρήσουν την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία έγκειται στο γεγονός ότι μένουν σε διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας μαζί με δέκα – δεκαπέντε ομοεθνείς τους κάτω από άθλιες συνθήκες. 

«Σε πρώτη φάση θα φιλοξενηθώ σε σπίτι φίλων μου στο κέντρο», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο Προντάν Μασούντ από το Μπανγκλαντές, ο οποίος κρατήθηκε στην Αμυγδαλέζα από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι και την περασμένη Πέμπτη. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο μετανάστης Αλιντουσάν από το Πακιστάν, ο οποίος, όπως λέει, θα αναζητήσει στέγη και τροφή σε φιλικό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας μέχρι να βρει εργασία, ενώ τα πράγματα είναι δύσκολα για τον ομοεθνή του Σαμίουλα, ο οποίος, όπως εξηγεί, θα έρθει σε επαφή με έναν πρώην εργοδότη του για να τον φιλοξενήσει.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...