Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

H κατάχρηση αλκοόλ παραλύει τον εγκέφαλο

ImageΣε αναδιοργάνωση της «καλωδίωσης» των εγκεφαλικών δικτύων οδηγεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όπως έδειξε αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια.
Η υπερκατανάλωση «σβήνει» εγκεφαλικό μηχανισμό
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA) και του Κέντρου Μελετών του Αλκοόλ Bowles της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας  με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην «απενεργοποίηση» του μηχανισμού του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανάρρωση από ψυχικά τραύματα.

«Βάσει των ευρημάτων μας, ένα ιστορικό υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον μηχανισμό του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ψυχολογική ανάρρωση μετά από κάποια τραυματική εμπειρία» εξηγεί χαρακτηριστικά ο δρ Αντριου Χολμς.
«Στόχος μας τώρα είναι να επιβεβαιώσουμε τα προ-κλινικά αποτελέσματα και να δούμε κατά πόσο ισχύουν σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD προσθέτει ο ειδικός. «Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε τα ευρήματα μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν νέο τρόπο σκέψης ως προς την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών περιπτώσεων».
Το πείραμα
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ειδικοί μοίρασαν τα ποντίκια σε δυο ομάδες: στην πρώτη χορήγησαν ποσότητες αλκοόλ, αντίστοιχες με τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια αλκοόλ κατά την οδήγηση, ενώ στη δεύτερη δεν έδωσαν καθόλου αλκοόλ. Με τη βοήθεια ελαφρού ηλεκτροσόκ οι ερευνητές εκπαίδευσαν τα ποντίκια ώστε να φοβούνται έναν συγκεκριμένο ήχο.
Όταν στη συνέχεια άρχισαν να αναπαράγουν κατ’ εξακολούθηση τον ήχο του «φόβου» αλλά χωρίς τη συνοδεία ηλεκτροσόκ, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν καταναλώσει ποτέ αλκοόλ ξεπερνούσαν σταδιακά τον φόβο τους. Αντίθετα τα ποντίκια με χρόνια έκθεση στο αλκοόλ φάνηκε να «παγώνουν» στον ήχο του φόβου ακόμη και αρκετό καιρό μετά το τέλος της διαδικασίας του ηλεκτροσόκ.
Αναλύοντας τα εγκεφαλικά μοτίβα των «αλκοολικών» ποντικιών, οι ερευνητές εντόπισαν ομοιότητες με τα μοτίβα ασθενών που έπασχαν από μετατραυματική διαταραχή και οι οποίοι εμφάνιζαν αδυναμία στο να ξεπεράσουν τους φόβους τους, παρά το γεγονός ότι δεν βίωναν πια επικίνδυνες καταστάσεις. Είδαν λοιπόν, ότι τα ποντίκια που το «έτσουζαν» εμφάνιζαν διαφορές ως προς την καλωδίωση του προμετωπιαίου φλοιού τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα πειραματόζωα.
«Βάσει των αποτελεσμάτων μας είδαμε ότι το αλκοόλ δεν έχει μόνο καταστροφικές επιπτώσεις σε μια κλινικώς σημαντική συναισθηματική διαδικασία, αλλά προκαλεί και τη “διακοπή” της λειτουργίας πολύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών δικτύων» καταλήγει ο δρ Χολμς.

http://www.inews.gr

9 σχόλια:

  1. Μαριχουάνα, Πρέπει Να Απαγορεύεται Αυστηρά....

    Το κακό που γίνεται από τη χρήση των ναρκωτικών δε σταματά στη δική μας ζωή, αλλά συνεχίζει να επηρεάζει τις γενιές που ακολουθούν, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτά θα επηρεαστούν όχι μόνο φυσικά αλλά και ψυχολογικά. Το παιδί ενός ναρκομανούς δε θα έχει υγιές σώμα ή υγιή συγκινησιακό και νοητικό εξοπλισμό. Πράγματι γενικά η ευρεία χρήση των ναρκωτικών θα αφήσει το σημάδι της πάνω στον πολιτισμό και την κουλτούρα.

    http://www.katohika.gr/2012/09/blog-post_3451.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. sto xwrio eprepe n ginei h ereuna...
    edw n deis paralimena pou exei apo to mpafio kai to poto...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρετε ποια είδηση κυριαρχεί από το περασμένο Σάββατο στις εφημερίδες του Ισραήλ και «θάφτηκε» εντελώς εδώ στην Ελλάδα;
    ΙΔΟΥ: Ο θρυλικός Αρχιραββίνος του Ισραήλ, 92χρονος Οβαντία Γιόζεφ, στο Σαββατιάτικο κήρυγμά του (25 Αυγούστου 2012) που μεταδίδεται ζωντανά από την Συναγωγή, κάλεσε τους Εβραίους όλου του Κόσμου να προσεύχονται 5 φορές την ημέρα ζητώντας από τον Γιαχβέ να καταστρέψει τους δύο μεγάλους Εχθρούς του Ισραήλ, το Ιράν και την Χεζμπολάχ! Ως γνωστόν, 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει το Νέο Εβραϊκό Έτος και ο κοσμαγάπητος Αρχιραββίνος ζήτησε από τους Εβραίους το εξής: Την ώρα που θα τρώνε τα εορταστικά Ιουδαϊκά φαγητά και γλυκίσματα και θα προφέρουν τις προσευχές της Τορά (σ.σ.: έτσι λένε οι Εβραίοι την Παλαιά Διαθήκη) περί καταστροφής των Εχθρών του Ισραήλ, να προσθέσουν τις λέξεις «Ιράν» + «Χεζμπολάχ» και ο Γιαχβέ θα ακούσει τις παρακλήσεις τους!..

    ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ εδώ στην Ελλάδα να έβγαινε κάποιος Ορθόδοξος Ιεράρχης και να μας ζητούσε να προσευχηθούμε για την καταστροφή των Τούρκων και των Αλβανών; Θα τον κάθιζαν στο σκαμνί για Ρατσισμό και ο Σκλάβος Βαρθολομαίος θα τον αφόριζε! Εδώ, ο Δεσπότης Κονίτσης Ανδρέας μίλησε την περασμένη Κυριακή στον Γράμμο για τα Εγκλήματα που προξένησε στην Ελλάδα ο Κομμουνισμός και δεκάδες Συριζαίοι θεολόγοι απαιτούν ήδη από τον Ιερώνυμο Λιάπη να τον ξυρίσει!... Στο Ισραήλ ουδείς κατηγόρησε τον Μέγα Αρχιραββίνο για το παραμικρό: Θεωρείται φυσικό να προσεύχονται οι Εβραίοι για την καταστροφή των εχθρών τους...

    ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. oi armopdioi ti kanoun gia auto to megalo thema pou katastrefei th neolaia mas???
    pou einai oi dhmarxaioi, oi proedroi-paraproedroi, polistikoi syllogoi ktl...???????
    mono oi xwroi kai ta panhgyria tous noiazoun kai oi psifoi.....gt arage...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ti thes diladi na kanoun oi armodioi?Afoy tous boleuei auti i katastasi.. kai giati alloste na "stenoxorisoun" kapoious neous kinigontas toys emporous?protimoun na kanoun tin papia gia na min tous zitaei exsigiseis i neolaia gia tis malakies pou kanoun..

      Διαγραφή
  5. ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧ.....Α
    ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΤΣΙΡΙΖΕΟΥΣ

    Παραχώρηση μέρους των χωρικών μας υδάτων και των Ελληνικών υδρογονανθράκων στους Τούρκους και “συνεκμετάλλευση του Αιγαίου” προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ!
    Τα παρακάτω αποτελούν αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αυγή της 20ης Αυγούστου 2012.


    "Το τελευταίο διάστημα άρχισε και πάλι μια συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Ως συνήθως, η πληροφόρηση είναι μονομερής και οποιαδήποτε αιρετική θέση τίθεται αυτομάτως εκτός ατζέντας. Όμως μια αριστερή -και άρα βαθιά αντιεθνικιστική- προσέγγιση στο ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από τις δύο γειτονικές χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) οφείλει να εκκινήσει από την κατάφαση δύο αδιαμφισβήτητων παραδοχών: Πρώτον, ότι η Ειρήνη είναι ένα υπέρτατο αγαθό που όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι το επιζητούμε διακαώς και πασχίζουμε είτε να το αποκτήσουμε είτε να το διατηρήσουμε πάση θυσία. Και δεύτερον, ότι ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός θα πρέπει να βρουν ένα σταθερό δρόμο φιλίας και συνεργασίας που θα αντέξει στον χρόνο.

    Με μια ματιά στον χάρτη μπορεί κανείς να καταλάβει ότι μια μονόπλευρη και ολοκληρωτική ηγεμονία δηλαδή της ελληνικής άρχουσας τάξης στο Αιγαίο δεν στηρίζεται σε κανένα δίκαιο. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Αυτό είναι δεδομένο, λογικό και αναπόφευκτο. Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη, αλλά μια διεθνής θάλασσα που απλώς τυχαίνει να περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, χωρίς αυτό να δίνει κάποιο ιδιαίτερο προνόμιο στην ελληνική πλευρά να κυριαρχεί εξ ορισμού και επί των υπόλοιπων στοιχείων της Φύσης, δηλαδή επί νερού, θάλασσας και υπεδάφους.

    Δεν είναι αυτονόητο ότι η ύπαρξη του Καστελόριζου αρκεί για να πιστώσει όλη την ΑΟΖ στην Ελλάδα!! Απαιτείται πλέον είτε μια απευθείας διαπραγμάτευση με κοινές υποχωρήσεις, κατά τις οποίες π.χ. η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε ένα σύστημα διαφορικών χωρικών υδάτων που να ξεκινά από τα 12 στο Ιόνιο και φτάνει τα 6 στο περίκλειστο Αν. Αιγαίο, είτε μια κοινή προσφυγή των δύο χωρών στη Χάγη , όχι όμως μόνο για ένα θέμα, αλλά για ολόκληρη τη δέσμη των εκκρεμοτήτων, ώστε η μοιρασιά να γίνει από το Διεθνές Δικαστήριο."
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.....ΤΙΠΟΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρυσή Αυγή: "Για χαβιάρι και αστακομακαρονάδα οι αλλοδαποί στον Τσίπρα και την Παπαρήγα"

    Την ώρα που η Χρυσή Αυγή μοίραζε τρόφιμα σε απόρους Έλληνες στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, μια αλλοδαπή γυναίκα προσπάθησε να μπει στη σειρά για να προμηθευτεί και εκείνη τρόφιμα.

    Η προσπάθειά της, όπως ήταν φυσικό, δεν στέφθηκε από επιτυχία. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος αντιλήφθηκε το περιστατικό και της είπε χαρακτηριστικά: «Εσύ εδώ όχι, για χαβιάρι και αστακομακαρονάδα στον Τσίπρα και την Παπαρήγα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΤΕ ΣΤΕΦΑΝΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ...!

    ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ "ΕΔΕΣΕ" ΟΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ... ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ... ΑΝ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΠΟΔΟ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΤΑΚΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.
    Τις τακτικές των πολιτικών τοιυ προγόνων είτε είναι οι κομιτατζήδες είτε οι Σνοφίτες, είτε άλλοι κατσαπλιάδες, ζήλεψε στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Γιαννιτσά σήμερα το πρωί...
    Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Πέλλας στη μνήμη των εκτελεσθέντων κατοίκων της πόλης των Γιαννιτσών το 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία επισήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και πλήθους κατοίκων, και κατά την διάρκεια της κατάθεσης του στεφάνου της Χρυσής Αυγής, 40χρονος κάτοικος Γιαννιτσών, και υποψήφιος του ΑΝΤΑΡΣΥ;Α στο νομό, πέταξε υπερκροτίδα (κατί πολύ μεγαλύτερο από "γουρούνα" για τους γνώστες) προς την μεριά των επισήμων και των στέφανων, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί κανείς.
    Ο δράστης συνελήφθη από Αστυνομικούς και μετά το Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε το μεσημέρι στο αυτόφωρο. Σύμφωνα με πληροφόρηση από την περιοχή... στις Αρχές ο δράστης επικαλέστηκε... πολιτικούς λόγους για την ενέργεια του και πιό συγκεκριμένα την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση. Μετά την κατάθεση του στην Αστυνομία ο 40χρονος πέρασε συνοδεία μιά "βόλτα" από το Δικαστικό Μέγαρο του νομού, όπου και πήρε τριήμερο για να δικαστεί στις 17 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα κυκλοφορεί ελεύθερος στην περιοχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 20/9/12
    ΣΥΡΙΖΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ


    - ΤΡΕΛΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ - ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ - ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΟ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑ "ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ "ΣΤΟΧΟ", ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ... ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΚΤΗΡΙΣΕΙ "ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ"

    http://www.stoxos.gr/2012/09/blog-post_3957.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...