Σπύρου και Γαλιατσάτος θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των Περιφερειακών Εκλογών, με τη μάχη να αποκτά πλέον απολύτως πολιτικά χαρακτηριστικά αφού οι δύο είναι οι επίσημοι υποψήφιοι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.
Η μάχη θα δοθεί μαζί με τις ευρωεκλογές, με το ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει να κατακτήσει μία περιφέρεια επιπλέον σε σχέση με την Αττική που δείχνει να προηγείται η Ρένα Δούρου. Στις περιφερειακές εκλογές, παρά τη συμμετοχή 10 ψηφοδελτίων, οι περισσότεροι συνδυασμοί ακολούθησαν…. χαμηλές πτήσεις. Ποσοστά του 25 και 30% αποτελούν όνειρο… μαγιάτικης νυκτός, με αποτέλεσμα όλα να είναι ανοικτά στο δεύτερο γύρο αφού οι δύο πρώτοι θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό τους κατά σχεδόν 30% για να πάρουν την Περιφέρεια…
Σπύρου: «Κράτησε» τη ΝΔ αλλά έχασε το 1/3 της δύναμής του
Ο Σπύρος Σπύρου έδειξε μία αξιοσημείωτη αντοχή και άντεξε στη φθορά των τρισίμισι ετών, στο στενό πρέσσιγκ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην αφαίμαξη ψήφων τόσο από τον «βαθιά γαλάζιο» Αλέκο Δεσύλλα, όσο και από τον πρώην «γαλάζιο» και μέχρι χθες συνεργάτη του Χρήστο Άνθη, αλλά και από την Α. Γκερέκου που πλέον και αυτή αντλεί ψήφους από τη δεξαμενή του κεντρώου – κεντροδεξιού χώρου. Δικαίως θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος από την πρωτιά με 21,76%, ωστόσο, θα πρέπει να τον προβληματίσει το ότι έχασε το ένα τρίτο από το ποσοστό που πήρε το 2010 (30,4%) και θα πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο προβληματισμένος καθώς χρειάζεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο 28-29% επιπλέον του ποσοστού που πήρε χθες, για να κατορθώσει να «κατακτήσει» για δεύτερη θητεία την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Θα μπορέσει να πείσει τους Επτανήσιους ψηφοφόρους σε κλίμα πόλωσης λόγω ευρωεκλογών; Η παρουσία Σαμαρά στην Κέρκυρα θα του προσθέσει «πόντους», ή θα του αφαιρέσει; Θα το μάθουμε σε 7 ημέρες.
Ο Γαλιατσάτος τετραπλασίασε τα ποσοστά του 2010
Η ΑΝΑΣΑ του Θ. Γαλιατσάτου δεν τα πήγε καλά στην Κέρκυρα, σε σύγκριση με τις άλλες περιφερειακές ενότητες (17,41% στην Κέρκυρα, 20,62% στα Επτάνησα). Άλλοι αποδίδουν την υστέρηση στο ότι ο κ. Γαλιατσάτος είναι Κεφαλλονίτης και όχι Κερκυραίος, άλλοι στις εσωκομματικές κόντρες που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο μεγαλύτερο νησί της Περιφέρειας. Ωστόσο, αν και συγκρινόμενο με τις βουλευτικές εκλογές του ’12, το ποσοστό δείχνει μάλλον φτωχό, αν από την άλλη συγκριθεί με τις επιδόσεις τόσο του ίδιου του κ. Γαλιατσάτου το 2010 (4,38%) αλλά και με το γεγονός ότι στην εκτός Αθηνών Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις διεκδίκησης περιφέρειας από το ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλες πιθανότητες επικράτησης, τότε οι επιτελείς της ΑΝΑΣΑ δεν θα πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι.
Η Γκερέκου έφτασε το 15% όταν το ΠΑΣΟΚ κατρακυλά ακόμα και στο 5% στις δημοσκοπήσεις
Η Αντζελα Γκερέκου μπορεί να μην πέρασε στο δεύτερο γύρο, ωστόσο, μόνο ευχαριστημένη μπορεί να είναι. Με τη «στάμπα» της νυν βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο δέχθηκε πολλά πυρά την προεκλογική περίοδο, με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο να βρίσκεται υπό διάλυση και να φοβάται ποσοστά στις Ευρωεκλογές που δεν θα ξεπερνούν ίσως ούτε το 5%, η ίδια πήρε ποσοστό 14,66% δείχνοντας μία προσωπική δυναμική (στις εκλογές του 2007 είχε πάρει 13.965 ψήφους και έκτοτε είχε φθίνουσα πορεία). Η ίδια και οι επιτελείς της προφανώς πλέον θα μελετήσουν το αν και που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυναμική αυτή, κάτι που όμως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο: μία ενδεχόμενη νέα βουλευτικής της υποψηφιότητα σε ένα διαλυμένο ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα εξαφανίσει αυτή την προσωπική δυναμική, ενώ άλλος χώρος που να τη δεχθεί και να έχει προοπτικές εκλογής δεν είναι ορατός στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης της, η δυναμική που φάνηκε να έχει στις περιφερειακές εκλογές, δεν έχει όχημα να προχωρήσει…
Ο Γουλής διατήρησε το «σκληρό πηρύνα» του κόμματος
Ο Θεόδωρος Γουλής και η Λαϊκή Συσπείρωση υποχώρησαν σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες από το 2010 (11,4% φέτος σε σύγκριση με το 15,3% τις προηγούμενες εκλογές), κάτι που μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην πόλωση και τα περισσότερα ψηφοδέλτια, ωστόσο, σίγουρα δεν ικανοποιεί το έμπειρο στέλεχος του ΚΚΕ, πόσο μάλιστα όταν η θητεία της Λαϊκής Συσπείρωσης τα προηγούμενα τρισίμισι χρόνια μόνο αρνητική και στείρα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης από νησί σε νησί δεν έχει διαφορές και κυμαίνεται στο περιφερειακό ποσοστό, το οποίο είναι σε κάθε περίπτωση αρκετά μεγαλύτερο από το ποσοστό που το ΚΚΕ πήρε τον Ιούνιο του ’12 (7.06%) και αντίστοιχο με τις βουλευτικές του 2009. Έτσι, το κόμμα δείχνει να διατηρεί τις ισχυρές δυνάμεις του στα Επτάνησα αλλά να χάνει τη στήριξη άλλων ψηφοφόρων που δεν ανήκουν στον κομματικό χώρο του ΚΚΕ, διαρροές που απ΄ ότι φαίνεται πήγαν κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αποτυχία Καλούδη στα –πλην Κέρκυρας- Επτάνησα
Ο Γιώργος Καλούδης της Επτανησιακής Αναγέννησης, δεν θα πρέπει να είναι καθόλου ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα… από το 19,75% το 2010 έπεσε στο 11,7% φέτος, κατορθώνοντας να «κρατήσει» κάπως τα ποσοστά του μόνο στην Κέρκυρα (στη δεύτερη θέση πάνω από την ΑΝΑΣΑ του ΣΥΡΙΖΑ με 18,15%), προφανώς και λόγω της παρουσίας Σαρλή στο ψηφοδέλτιο, αλλά η απώλεια άλλων στελεχών που είχε στις προηγούμενες εκλογές, με πλέον ηχηρή αυτή του Μάκη Φόρτε στην Κεφαλονιά, τον «έριξαν στα τάρταρα» φέτος (10,3% στη Λευκάδα, 5,43% στη Ζάκυνθο και 5,06% στην Κεφαλονιά)!
Χαμηλές πτήσεις για Δεσύλλα, Άνθη και Χρυσή Αυγή
Λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 5% κυμάνθηκαν οι Αλέκος Δεσύλλας (5,31%), Νίκος Λεμοντζής (5,07%) και Χρήστος Άνθης (4,53%). Η επιστροφή Δεσύλλα στην πολιτική δεν έπεισε και μάλλον έδειξε ότι ο πάλαι ποτέ βουλευτής της ΝΔ έχει κλείσει τον πολιτικό του κύκλο, ενώ ο Χρ. Άνθης δεν έπεισε επίσης για το «φρέσκο» της πρότασής του, «πληρώνοντας» και την έλλειψη μέσων προβολής αλλά και το ότι αποτελούσε ενεργό στέλεχος της περιφερειακής αρχής και, μάλιστα, περιφερειάρχης, ακόμα και μέρες μετά την απόφασή του να φτιάξει δικό του ψηφοδέλτιο. Όσο για την Ελληνική Αυγή για το Ιόνιο, επτανησιακό παρακλάδι της Χρυσής Αυγής, κυμάνθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά σε σχέση με όσα άλλοι της υποψήφιο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας κατόρθωσαν να πετύχουν. Ίσως δείχνει ότι η άκρα δεξιά δεν έχει κατορθώσει να αλώσει την περιοχή μας (με τα μικρότερα ποσοστά πάντως να καταγράφονται στη Ζάκυνθο και τα μεγαλύτερα στην Κεφαλονιά).
«Ίδια γεύση» για ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ο Τάσος Σαλβάνος της Αριστερής Κίνησης Ιονίου πήρε τα δημοσκοπικά ευρήματα της ΔΗΜΑΡ μεταφέροντάς τα στις περιφερειακές εκλογές, ενώ αύξησε κατά τι τα ποσοστά που είχε πάρει το 2010 ο Σωτήρης Βλάχος (2,63% φέτος, 2,39% στις προηγούμενες εκλογές). Τέλος, η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια πήρε φέτος ακριβώς όσο είχε πάρει και το 2010: 2,22% και διατήρησε την έδρα της.
Η κατανομή των εδρών
Η κατανομή των εδρών από τον πρώτο γύρο, έχει ως εξής: Σπύρου 5 έδρες, Γαλιατσάτος 4, Γκερέκου 3, Καλούδης και Γουλής 2 και από μία όλοι οι υπόλοιποι (τους επικεφαλής τους). Λαϊκή Συσπείρωση και Επτανησιακή Αναγέννηση έχασαν από μία έδρα, λόγω του ότι φέτος κατέβηκαν τρεις περισσότεροι συνδυασμοί από τις προηγούμενες εκλογές. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Χρυσή Αυγή αποκτά βήμα αυτοδιοικητικού ή άλλου φορέα στα Ιόνια Νησιά, αφού εξέλεξε και αυτή περιφερειακό σύμβουλο… Στη δεύτερη Κυριακή θα κατανεμηθούν 25 έδρες, αφού στην πρώτη διανεμήθηκαν 21.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.