Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας με έκπληξη πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ τη δυσμενή και απρόσμενη εξέλιξη αναφορικά με την λειτουργία Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η ίδρυση του οποίου είχε ήδη συντελεστεί από το έτος 2009 (ΠΔ 76/2009) μετά από συντονισμένες και επίπονες προσπάθειες της τότε Διοίκησης του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του τόπου μας υπό τον Πρύτανη καθηγητή Δημήτρη Τσουγκαράκη. Από τον χρόνο αυτό εκκρεμούσε η έναρξη λειτουργίας του, να συμπεριληφθεί δηλαδή και επίσημα πλέον από την πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας στα μηχανογραφικά δελτία των πανελληνίων εξετάσεων.
Δυστυχώς, για μια φορά ακόμη, μια πολύχρονη και φιλόδοξη προσπάθεια, που ώριμη πλέον, ως φαίνεται, θα εμπλούτιζε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και θα προσέφερε ένα ακόμη μοναδικό στην Ελλάδα τμήμα που με τη σειρά του θα ανταποκρίνονταν στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς της χώρες της άπω ανατολής (ΚΙΝΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΤΑΥΛΑΝΔΗ, ΚΟΡΕΑ κλπ) και στην ζήτηση στελεχών υψηλού επιπέδου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα σήμερα προκειμένου να διευρύνει τους ορίζοντες ανάπτυξης της, οδηγείται σε πλήρη αποτυχία για την Κέρκυρα και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Σωστά το ΙΟΝΙΟ Πανεπιστήμιο, στο διεθνοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον των σημερινών σύγχρονων Πανεπιστημίων επένδυσε στον τομέα αυτό και εξασφάλισε με παρεμβάσεις του εκείνες τις επαφές που θα του επέτρεπαν τη δυνατότητα να λειτουργήσει το συγκεκριμένο τμήμα με πρόγραμμα σπουδών προς δυο κατευθύνσεις, κινεζικών και ιαπωνικών. Όπως πληροφορηθήκαμε, οι επαφές με τις πρεσβείες των χωρών αυτών, και όχι μόνο, κατάφεραν να διασφαλίσουν, πριν ακόμα την έναρξη λειτουργίας του τμήματος, τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος αφού και καθηγητές από τις εν λόγω χώρες βρέθηκαν πρόθυμοι να συνδράμουν και πιστώσεις βρέθηκαν για τη λειτουργία του τμήματος. Μάλιστα, ορισμένες πρεσβείες προθυμοποιήθηκαν να στείλουν υλικοτεχνική υποδομή, βιβλία κλπ αλλά και καθηγητές οι οποίοι θα στήριζαν το τμήμα στα πρώτα του βήματα. Πρέπει, ακόμη, να τονιστεί ότι μεγάλο μέρος των γνωστικών αντικειμένων θα καλύπτονταν, όχι τυχαία ,από μέλη ΔΕΠ του ίδιου του Πανεπιστημίου.
Από την άλλη, και αφού το κλίμα και το περιβάλλον στο ίδρυμα υποδοχής, δηλαδή το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ήταν ιδιαίτερα θετικό, το Υπουργείο Παιδείας αρχικά φάνηκε ότι ενθαρρύνει την προσπάθεια αυτή. Ασφαλώς, στο γεγονός αυτό συνετέλεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το υπό σύσταση τμήμα συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του Ιονίου Πανεπιστημίου, που δεν είναι άλλα από τη λειτουργία τμημάτων που το γνωστικό τους αντικείμενο είναι μοναδικό στον Ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο. Το ενδιαφέρον αυτό βέβαια δεν άφησε αδιάφορούς τους γονείς και πολλούς νέους που και μόνο στο άκουσμα της ίδρυσης του τμήματος για το ακαδημαϊκό έτος 2011 /2012 έσπευσαν να ζητήσουν πληροφορίες και να εκδηλώσουν ζωηρό ενδιαφέρον για την επαγγελματική διέξοδο που αυτό θα προσέφερε.
Ενώ λοιπόν η κατάσταση για τη λειτουργία του νέου τμήματος συγκέντρωνε όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, συμπερι- λαμβανομένης της διασφάλισης κατάλληλης στέγης 800 περίπου τ.μ στο χώρο του παλαιού ψυχιατρικού Νοσοκομείου καθώς και των απαραιτήτων πιστώσεων για την λειτουργία του τμήματος, η προσπάθεια και η διεκδίκηση φαίνεται να ατόνισε τα δύο τελευταία χρόνια. Και φαίνεται ότι στην προσπάθεια αυτή δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή η εκπροσώπιση της τοπικής κοινωνίας. Απότοκο τούτων, η ξαφνική απόφαση του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου να μεταφέρει το προς λειτουργία τμήμα στην Αθήνα και μάλιστα σε τμήμα που θα είναι παρεμφερές, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή ουσιαστική αντίδραση από την κοινοβουλευτική εκπροσώπιση του τόπου, τους θεσμικούς φορείς και χωρίς να έχει υπάρξει, απ΄ό,τι γνωρίζουμε, προειδοποιητική παρέμβαση από το ίδιο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, ως θεσμικός κοινωνικός φορέας, στο αυστηρό πλαίσιο αυτής ακριβώς της θεσμικής και κοινωνικής του ευθύνης και συνάμα της υποχρέωσής του για παρέμβαση σε θέματα μείζονος κοινωνικής σημασίας, καταδικάζει την ενέργεια αυτή την οποία θεωρεί ιδιαίτερα εχθρική προς την Κέρκυρα, την Ιόνια Περιφέρεια και το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που αυτή φιλοξενεί. Εκφράζει την λύπη και την απογοήτευσή του για την παθητική αντίδραση της πολιτικής εκπροσώπισης του τόπου και των θεσμικών της φορέων. Η προκλητική, σταδιακή αποδυνάμωση του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι πλέον γεγονός και εντάσσεται, κατά την γνώμη μας, στην προϊούσα θεσμική αποδυνάμωση και διοικητική αποψίλωση της Περιφέρειας των Ιονίων Νησιών.
Η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Παιδείας, συνεπικουρούμενη από τους εδώ προκλητικά αδιαφορούντες αρμοδίους που καθίστανται έτσι συνεργοί της, μας επεφύλασσαν την εξέλιξη αυτή ως δώρο για την επέτειο των 150 χρόνων από την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την εξέλιξη αυτή, τις παραδοχές και την μικροπολιτική που κρύβεται πίσω από την όλη μεθόδευση.
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά δικαιούνται, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους λ.χ λειτουργία της Ιονίου Ακαδημίας ως πρώτο Πανεπιστήμιο στον Ελληνικό χώρο, αλλά για σημαντικούς πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς λόγους να στηρίξουν, διατηρήσουν και να αναπτύξουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει τη θέση της και να δημοσιοποιήσει, ως οφείλει, τους λόγους εκείνους που την οδήγησαν στην αιφνιδιαστική της αυτή απόφαση προκειμένου να ενημερωθεί η Κερκυραϊκή κοινωνία. Να αναγνωρίσει επιτέλους ότι η ΚΕΡΚΥΡΑ μπορεί να οφείλει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και η Πολιτεία οφείλει πολλά στην Κέρκυρα. Και ανάμεσα σ’αυτά που οφείλει συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο η συνέχιση της λειτουργίας του Ιονίου Πανεπιστημίου αλλά η συνεχής ενδυνάμωση και ο εμπλουτισμός του με νέες Σχολές και Τμήματα.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ για τον κίνδυνο να συνεχιστεί η διοικητική αποψίλωση της Κέρκυρας και της ΠΙΝ γενικότερα.
ΚΑΛΟΥΜΕ, τέλος, όλους, την πολιτική εκπροσώπηση των νησιών μας, τις οργανώσεις και τους φορείς της κοινωνίας να ενεργοποιηθούν, να αντιδράσουν και να ευρίσκονται σε εγρήγορση. Καλούμε, ιδιαίτερα, τα θεσμοθετημένα όργανα του Ιονίου Πανεπιστημίου να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς της φορείς ώστε συντονίσουν τη δράση τους κατά της ορατής πλέον και στοχευμένης διαδικασίας κατακερματισμού και μεταφοράς τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, τουλάχιστον διοικητικά, στις έδρες άλλων Πανεπιστημίων.
Η εξέλιξη αυτή πρέπει να μας βρει καθολικά όλους απέναντι .
Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.