Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ξηλώνουν τον ελαιώνα και το τοπίο της Κέρκυρας για λίγα καυσόξυλα!

By "tromeric"

Φαλακρό τοπίο αρχίζουν και θυμίζουν πολλές περιοχές της Κέρκυρας, καθώς έχει φουντώσει και πάλι το φαινόμενο της παράνομης και ανεξέλεγκτης κοπής ελαιοδέντρων για καυσόξυλα. Τελευταίο κρούσμα, η περιοχή του Άη Γόρδη.
Το φαινόμενο κατήγγειλε χθες ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Σπύρος Μωραΐτης, ο οποίος προανήγγειλε σκληρή στάση από πλευράς του Δήμου Κέρκυρας με ενεργοποίηση των δικών του υπηρεσιών, κλήση των αστυνομικών αρχών να ελέγχουν και να επεμβαίνουν αλλά και με επίδειξη μηδενικής ανοχής ακόμα και σε επιχείρηση αλλοίωσης της οπτικής του περιβάλλοντος με αλλαγή του τύπου των ελαιοδέντρων.

Απίστευτοι ισχυρισμοί των εμπόρων παράνομης ξυλείας



Μάλιστα, επιτήδειοι φορτηγατζήδες όταν τους γίνεται έλεγχος από το Λιμεναρχείο στο λιμάνι της Κέρκυρας, αφού εμφανίζουν πλαστά παραστατικά, δίνουν την απάντηση ότι... έρχονται στην Κέρκυρα από την Ηγουμενίτσα για να τεμαχιστούν ξύλα που προέρχονται από τους ελαιώνες της Θεσπρωτίας και μετά, τα... ξαναβγάζουν εκτός Κέρκυρας για να τα εξαγάγουν στο εξωτερικό! . «Είναι ένας ισχυρισμός ο οποίος υποτιμά την νοημοσύνη μας. Αν είναι δυνατόν στη Θεσπρωτία να φυτρώνουν ελαιόδεντρα ανάλογα με αυτά της Κέρκυρας και να έρχονται στο νησί μας για να τεμαχιστούν», σχολιάζει τους ισχυρισμούς αυτούς ο αντιδήμαρχος.

Περιπολικό στον Άη Γόρδη

Χθες, στελέχη του Δήμου Κέρκυρας εντόπισαν επιχείρηση κοπής ελαιοδέντρων χωρίς άδεια στην περιοχή του Άη Γόρδη και επικοινώνησαν με την Αστυνομία η οποία έστειλε περιπολικό και προέβη σε καταγραφή για να δρομολογηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, μερικά λεπτά μετά την αποχώρηση του περιπολικού, η κοπή των ελαιοδέντρων συνεχίστηκε κανονικά...

Αποψιλώνουν περιοχές από τα ελαιόδεντρα

Περιοχές απείρου κάλλους, όπως αυτή της φωτογραφίας στην πλαγιά του Άη Γόρδη, αποψιλώνονται μέρα με την ημέρα με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
«Είναι υποχρέωσή μας και καθήκον μας να προστατέψουμε το περιβάλλον μας το οποίο και αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό μας», δήλωσε χθες ο κ. Μωραΐτης ο οποίος προσέθεσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί «ξεπάτωμα» της κερκυραϊκής ελιάς ή την μετατροπή της σε άλλου είδους δέντρα: «Αυτήν την στιγμή γίνονται παράνομες κοπές ελαιοδέντρων στην περιοχή του Αγίου Γόρδη αλλά και σε άλλες περιοχές. Έχει ειδοποιηθεί και το Κεντρικό Λιμεναρχείο και η Αστυνομία και η Εισαγγελία προκειμένου να τηρηθεί ο νόμος και να ελέγχεται το αν υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά τόσο για την κοπή των δέντρων όσο και για την εμπορία τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί ότι για τον σκοπό αυτό υπάρχει η Γεωπονική Υπηρεσία του Δήμου μας η οποία δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς γίνονται οι κοπές των ελαιοδέντρων και μετά από σχετική άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρούνται παράνομοι και θα οδηγούνται στον Εισαγγελέα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς υπάρχει κύκλωμα το οποίο θα πατάξουμε. Γίνεται ένα εμπόριο ξυλείας παράνομο το οποίο και θα πατάξουμε».

Ο τρόπος αδειοδότησης

Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να απευθύνονται στη Γεωπονική Υπηρεσία του Δήμου Κέρκυρας. Εκεί θα καταθέτουν μια αίτηση προκειμένου να τους υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει το κλάδεμα. Στην συνέχεια γίνεται αυτοψία από κλιμάκιο της Υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες της.
Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να πουλήσει το προϊόν της ξυλείας, ζητείται νέα άδεια εμπορίας της ξυλείας από την Γεωπονική Υπηρεσία, γίνεται νέα αυτοψία του κτήματος και του τρόπου κοπής των ελαιοδέντρων και των προϊόντων και στο τέλος χορηγείται η σχετική άδεια.

1 σχόλιο:

  1. Οσοι νέοι δεν βρίσκονται υπο την επήρεια του μπάφου και του αλκοόλ βλέπουν οτι τα πράγματα πάνε απο το κακό στο χειρότερο και υπεύθυνοι για αυτό είναι αποκλειστικά η προηγούμενη γενιά...κοιτούσαν μόνο την βόλεψή τους ψηφίζοντας προδοτικά κόμματα και ανίκανους κομματάρχες...Μας φόρτωσαν τεράστια χρέη και θα πρέπει να κάνουμε τους χαμάληδες για 200 χρόνια για να ξεχρεώσουμε τις βλακείες τους.Δυστυχώς ακόμη δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν τα λάθη τους με αποτέλεσμα να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...