Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Οι ευθύνες για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Απο τον χρήστη "fakiris"


Κείμενο: ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΛΒΑΝΟΣ



Η εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας στο Καπαρέλι είναι προφανώς η κορυφή του παγόβουνου αφού ΣΥΣΣΩΜΟ το Περιφερειακό, καθώς και του Δημοτικό Συμβούλιο ενέκριναν σιωπηρώς το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, ΦΕΚ 2505/2011» που ήδη ψηφίστηκε (04. 11. 2011) και προβλέπει γιγάντιες μονάδες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ερείκουσας έως το Σιδάρι και την Αγία Αικατερίνη, στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας, καθώς και στη θαλάσσια περιοχή από Μωραϊτικα έως τις Αλυκές Λευκίμμης.
Αναλυτικότερα – το ‘χουμε άλλωστε ξαναγράψει – το θέμα πρωτοήρθε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στους Παξούς στις 28 Μαΐου 2011. Το είχε βάλει ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μαλακάσης, ο οποίος και το απέσυρε στην αρχή της συνεδρίασης.
Ο κ. Μαλακάσης που αργότερα, προσκεκλημένος σε βραδινή εκπομπή του Corfu Channel είχε παραδεχτεί ότι κι ο ίδιος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις ιχθυοκαλλιέργειες, είχε αποκρύψει τότε από τους Περιφερειακούς Συμβούλους ότι η προθεσμία που είχε ορίσει το ΥΠΕΚΑ για τις σχετικές γνωμοδοτήσεις έληγε στις 12 Ιουνίου 2011. Ας σημειωθεί ότι ως γνωστόν, σύμφωνα με το Νόμο, παρερχομένης άκαρπης εν προκειμένω της προθεσμίας, οι σχετικές γνωμοδοτήσεις εκλαμβάνονται ως θετικές!
Περιέργως όμως, μια βδομάδα περίπου μετά από την πιο πάνω συνεδρίαση, αποστέλλεται από το γραφείο του Προέδρου του Π. Σ. στη αρμόδια Δ/νση (Χωροταξίας) του ΥΠΕΚΑ «ομόφωνη» Απόφαση του Π. Σ. που πήρε δήθεν το Σώμα στη συνεδρίαση των Παξών στις 28. 05. 2011. Φέρει αριθμό Πρωτ.103-10/2011 και έχει αριθ. Πρωτ. εξερχομένου 23677/8602/06-06-2011.
Το επίμαχο απόσπασμα της Απόφασης έχει επί λέξει ως εξής:

«Γνωμοδότηση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες
Με την έναρξη της συζήτησης ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάνης Μαλακάσης εισηγήθηκε τα κάτωθι:
Με σχετικό έγγραφό του το Υ.Π.Ε.Κ.Α. ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων την άποψή του για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες. Σ’ αυτή τη μελέτη επισυνάπτονται και οι χάρτες χωροθέτησης των επιλέξιμων περιοχών για Υδατοκαλλιέργειες.
Από περιβαλλοντική άποψη γνωμοδοτούμε ΘΕΤΙΚΑ επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες.
Ενδεχομένως, όμως θα ήταν σκόπιμο, πριν την τελική γνωμοδότηση του Π. Σ. , για την χωροθέτηση των περιοχών, να έχουμε και τις απόψεις και άλλων φορέων (π.χ. των Δήμων της Περιφέρειας). Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τις γνωμοδοτήσεις των φορέων από τους οποίους τους έχουν ζητηθεί, προτείνουμε να αναβάλουμε το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση…».
Επειδή ήμασταν παρόντες σ’ αυτή τη συνεδρίαση, από την αρχή ως το τέλος κι επειδή παρακολουθούμε από πολύ κοντά την όλη υπόθεση, γνωρίζουμε ότι α) η πιο πάνω συζήτηση ουδέποτε έγινε, β) ότι η Δ/νση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ εξέλαβε ως θετική και τελεσίδικη τη εν λόγω Απόφαση-Γνωμοδότηση κι ότι γ) ουδέποτε ο κ. Μαλακάσης επανέφερε το θέμα της γνωμοδότησης επί της συγκεκριμένης Στρατηγικής Μελέτης…
Τη σκυτάλη «πήρε» ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας και το θέμα μπήκε εμπρόθεσμα στην ημερήσια διάταξη της 30ης Μαΐου 2011, ως 54ο! Δεν συζητήθηκε φυσικά και αναβλήθηκε για τη συνεδρίαση της 7ης Ιουνίου που μπήκε ως 16ο θέμα για να μη συζητηθεί και πάλι…
Η Περιβαλλοντική Παρέμβαση η Αντινιώτη, που ήταν και στις δύο συνεδριάσεις παρούσα είχε ενημερώσει εγγράφως και τις δυο φορές όλο το Δημοτικό Συμβούλιο με σχετικές επείγουσες ανακοινώσεις σε όλα τα έδρανα. Κι αφού στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου είδαμε ότι το θέμα δεν υπήρχε πλέον στην ημερήσια διάταξη, αναρτήσαμε στην αίθουσα πανό, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, που απεικόνιζε την ταφόπλακα των ιχθυοκαλλιεργειών πάνω στις τουριστικές περιοχές της Κέρκυρας!
Μάταιες και οι τρεις αυτές προσπάθειες: Κανένας Δημοτικός Σύμβουλος κι από καμία παράταξη δεν αντέδρασε. Παρήλθε έτσι άκαρπη η προθεσμία που είχε ορίσει το Υπουργείο (12. 06. 11) ώστε να εκληφθεί, σύμφωνα με το Νόμο, ως θετική η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κέρκυρας…
Το εγκριμένο πλέον χωροταξικό πλαίσιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες ήταν καταρχήν ένα μεγάλο δώρο στη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχοντας ήδη στην τσέπη της όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις αδειοδοτήσεις κ.λπ. χρειαζόταν επειγόντως πλήρη νομιμοποίηση. Διότι όσες σχετικές προσφυγές στο ΣτΕ, έχουν γίνει έως τώρα δεκτές, βασίζονταν στη μη ύπαρξη χωροταξικού ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα…
Να δούμε τι θα αποδώσουν τώρα οι όψιμοι λεονταρισμοί των ιθυνόντων. Να δούμε που θα σταθούν όταν τοποθετηθούν κι οι πρώτες σημαδούρες των ιχθυοκαλλιεργειών στο Σιδάρι, στη Ρόδα, στην Αχαράβη, στα Μωραϊτικα, στη Μεσογγή στο Μώλο της Λευκίμμης…
Σπύρος Α. Σαλβάνος
Πρόεδρος Δ. Σ.
«Περιβαλλοντική Παρέμβαση η Αντινιώτη»

1 σχόλιο:

  1. Σύλληψη αλβανού στον Άγιο Παντελεήμονα με 23 κιλά ...
    Ηλεία: Εισβολή αλβανών(;) ληστών σε βίλα γνωστού ε...
    Καβάλα: Χειροπέδες στον αλβανό δράστη μετά απο εισ...
    Κως: Ρουμάνα χτύπησε το κουδούνι ομοεθνής της και ...
    Κρήτη:Γιατί οι Πακιστανοί παντρεύονται Βουλγάρες; ...
    Βούλγαρος έβγαλε 15.000 ευρώ κλέβοντας... καλώδια
    Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών στη Μεσ...
    Σύλληψη Λιθουανού με κοκκαίνη στο αεροδρόμιο Ελ. Β...
    Θεσσαλονίκη: Ο αλλοδαπός κλέφτης έπεσε πάνω σε αστ...
    Ιδού η δράση των ξένων υπηρεσιών - 1 στους 3 συλλη...
    Χανιά: Δεν είχε αφήσει τσάντα για τσάντα ο Μαροκιν...
    Απόπειρα απόδρασηςαλβανού απο τις φυλακές Δομοκού
    Κρήτη : Πακιστανός λαθρομετανάστης δικάζεται για π...
    Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη σπείρας Γεωργιανών διαρρηκ...
    Αλβανός επιχείρησε να βιάσει 4χρονο Ελληνόπουλο!
    ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ, ΤΑΜΑΤΑ ΠΙΣΤ...
    Τριάντα Κούρδοι μαχαίρωσαν ανελέητα τον ηθοποιό Ζα...
    Κως: Συνέλαβαν τους αλλοδαπούς ληστές που «σήκωσαν...
    Συνελήφθησαν 2 Βούλγαροι επ' αυτοφόρω ενώ λήστευαν...
    «Τσάκωσαν» Αλβανούς με 22 κιλά χασίς
    ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ "ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΩΝ ΛΑ...
    Xειροπέδες στον αλλοδαπό δράστη της δολοφονίας τoυ...
    MEΣΣΗΝΙΑ: 52 ΚΛΟΠΕΣ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΣΠΕΙΡΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩ...
    ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΑΠΟ ΟΠΛΑ...
    ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΕΚΑΨΑΝ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ!...
    Ζήτω ο πολυπολιτισμός!το 94% όσων προσήχθησαν μετά...
    Αλλοδαπός προσπάθησε να περάσει στις φυλακές Κορυδ...
    Επεισοδιακή σύλληψη Αλγερινού διαρρήκτη αυτοκινήτω...
    Εντοπίστηκαν 18 λαθρομετανάστες σε ερημική περιοχή...
    Συλλήψεις αλλοδαπών για κλοπές σε αυτοκίνητα
    Τον ρόλο της προστάτιδας των λαθρομεταναστών προσπ...
    Γέμισαν κρατούμενους οι φυλακές και οι λαθρομετανά...
    Αλλοδαποί και λαθρομετανάστες στήνουν "λευκούς" γά...
    Σύροι επιτέθηκαν στην πρεσβεία τους στην Αθήνα
    2 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΑΝΖΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ ΤΗΝ Ε...

    ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!!!


    http://egklimatikotita-allodapwn.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...