Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Οι πρώτες χειροτονίες άμισθων ιερέων


By "saint"

Οι πρώτες χειροτονίες "εθελοντών" κληρικών, δηλ. ιερέων που δε θα πληρώνονται απ' το ελληνικό κράτος, έγιναν κιόλας σε κάποιες Μητροπόλεις της Ελλάδας.
Το γεγονός οφείλεται στη συμμόρφωση της κυβέρνησης με την υπόδειξη του "Μνημονίου" για ανανέωση των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας μας με αναλογία 5:1, δηλ. για κάθε 5 που συνταξιοδοτούνται να διορίζεται ένας καινούργιος. Η αναλογία αυτή ασφαλώς είναι παράλογο να εφαρμοστεί σε επαγγελματικούς κλάδους όπως οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί & νοσηλευτές, τα Σώματα Ασφαλείας κ.ά., αλλά εξίσου παράλογο είναι και η εφαρμογή της στους ιερείς. Κάτι τέτοιο θα είχε αποτέλεσμα να μείνουν μεγάλες περιοχές της χώρας μας με έναν ιερέα ή χωρίς καθόλου ιερέα!
Το ξαναγράφω: ολόκληρες περιοχές, μεγάλοι πληθυσμοί της ελληνικής επαρχίας σύντομα δε θα έχουν παπά, ενώ οι ενορίες των πόλεων θα μείνουν με έναν παπά, που δεν αρκεί καθόλου για το πολλαπλό λειτουργικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελούν. Μιλάω για περιοχές της ορθόδοξης χώρας μας, για πληθυσμούς ορθόδοξων χριστιανών, που το κράτος είναι δικό τους και, όπως οφείλει να τους παρέχει παιδεία, περίθαλψη και όλα τα άλλα κοινωνικά αγαθά, οφείλει να τους παρέχει και τη στοιχειώδη δυνατότητα να έχουν εκκλησιαστική ζωή, αλλιώς τους συμπεριφέρεται αχάριστα.


Η Ορθοδοξία είναι η πνευματική παράδοση αυτού του τόπου... Αυτό το κατάλαβαν οι μεγάλοι ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί μας κ.τ.λ., μόνον η πλειοψηφία των πολιτικών μας και μια μεγάλη μερίδα διανοουμένων συγκεκριμένων πολιτικών χώρων αρνείται επίμονα να το δει κλείνοντας τα μάτια ή και βγάζοντάς τα, εν ανάγκη, αρκεί να μην αποδεχτεί τη σημασία της Ορθοδοξίας για την ταυτότητα και την πνευματική πρόοδο του λαού μας (ακόμη και σε καθαρά πολιτισμικό επίπεδο, χωρίς να λάβουμε υπόψιν ότι η Ορθοδοξία είναι ο δρόμος προς τη θέωση και την αιώνια ζωή, αφού μετά από τόσες χιλιάδες Έλληνες αγίους ακόμη δεν το βλέπουν)... Αφού λοιπόν καταστράφηκε η παιδεία και η πολιτισμική ταυτότητα της ελληνικής καθημερινής πραγματικότητας, τώρα υποσκάπτεται και το στοιχειώδες δικαίωμα του Έλληνα να βρει παπά να λειτουργηθεί. Το μπαλάκι ρίχνεται στην Εκκλησία, που δε μπορεί να ανταποκριθεί στη μισθοδοσία των παπάδων και για μια ακόμα φορά το κράτος βγαίνει λάδι, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, καλλιεργώντας το παραμύθι πως οι παπάδες είναι παράσιτα που δεν προσφέρουν καμιά ουσιαστική (ή και επουσιώδη!) υπηρεσία στο λαό και, αν αυτοί οι παράξενοι με τις χρυσές μαγκούρες και τα καπέλα -πώς τους είπαμε; δεσποτάδες;- (αυτά τα μεγάλα παράσιτα δηλαδή, τα αρχιπαράσιτα, που ξέμειναν απ' την εποχή των δεινοσαύρων) αν λοιπόν θέλουν να υπάρχουν παπάδες ας τους εξασφαλίσουν αυτοί τον επιούσιο, ή ας βρουν παπάδες που δεν τρώνε (και με οικογένειες που δεν τρώνε), σαν το γάιδαρο του χότζα.

Πίνακας του Γιώργου Κόρδη, εμπνευσμένος από το Άσμα Ασμάτων (από εδώ)

Τα παραπάνω είναι απλώς περιγραφή του σκεπτικού ορισμένων πολιτικών, και όχι μόνο, κύκλων και καθόλου δεν είναι αξιολογικά, ούτε επικριτικά.
Από την άλλη, μια τέτοια άσκηση πίεσης στην "επίσημη Εκκλησία" (τους μητροπολίτες, τις ιερές συνόδους που λειτουργούν στην Ελλάδα) έχει και το καλό της: επιτέλους ας πέσουν οι μάσκες κι ας παραδεχτεί το κράτος πως είναι αντιχριστιανικό και πως θεωρεί τον ορθόδοξο θησαυρό του λαού μας ως σωρό σκουπιδιών. Επιτέλους, ας ξυπνήσει η "επίσημη Εκκλησία" κι ας δει πώς θα σώσει το λαό της από τον επίγειο και τον πνευματικό και τον αιώνιο θάνατο, γιατί ώς ένα βαθμό τον έχει εγκαταλείψει!! Κι επιτέλους, θα αναδειχθούν κι άλλοι (γιατίυπάρχουν ήδη πολλοί, αν και θαμμένοι) άξιοι παπάδες, που θα θυσιάσουν πολλά για το Χριστό και το συνάνθρωπο, θα τον υπηρετήσουν απλήρωτοι κι έτσι θα κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς την αγιότητα!
Ας κολυμπήσει λοιπόν τώρα η επίσημη Εκκλησία στα βαθιά, μήπως και δούμε Θεού πρόσωπο. Βέβαια, έβγαλε ανακοίνωση που λέει πως ζητάει εθελοντές ιερείς, που θα έχουν το δικαίωμα να μη φοράνε ράσα στην όποια άλλη δουλειά τους (τη βιοποριστική) αν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό με κάνει επιφυλακτικό, επειδή ο άγιος Λουκάς ο Ιατρός π.χ. έφαγε διώξεις για να κρατήσει το δικαίωμα να φοράει ράσα στο πανεπιστήμιο, ενώ ο παπά Φώτης ο Λαυριώτης το πάλεψε & κράτησε το ράσο του στην Τουρκία παρά την απαγόρευση, όμως δεν ξεχνώ πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, τον κάνει η πίστη και η καρδιά.

Άρχισαν λοιπόν τα πρώτα παλικάρια να πλησιάζουν την Εκκλησία (τη Μάνα του λαού μας, κι ας το αρνούνται αυτό κάποιοι, δεν πειράζει) και να ζητούν να υπηρετήσουν το Χριστό και το λαό χωρίς κρατικό μισθό. Φυσικά πρέπει να κάνουν κι άλλη δουλειά, για να ζήσουν οι ίδιοι & οι οικογένειές τους, πράγμα που θα τους αφαιρεί πάρα πολύ χρόνο και αντοχή για την προσφορά τους στο λαό. Έτσι, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Ας τους στηρίξει κι ο λαός (πνευματικά εννοώ, όχι οικονομικά - αυτό, αν χρειαστεί, θα το δει ο κόσμος από μόνος του και θα το κάνει) και μπορεί να έχουμε τώρα νέους αγίους και νέες ψυχές στον παράδεισο, από τους ανθρώπους που θα εκτιμήσουν την προσφορά αυτή και θα πλησιάσουν την εκκλησία, ενώ πριν μπορεί να είχαν τη γνωστή ψιλο-ρατσιστική "παπαδοφοβία"...

This is Sparta! Από τη χειροτονία του άμισθου κληρικού π. Ευστάθιου Πορφύρη στη μητρόπολη Σπάρτης (δες παρακάτω).

Από το Internet ψαρεύω αυτά τα ευχάριστα (για μένα) μαντάτα:

Χειροτονίες "άμισθων" κληρικών στην Καλαμάτα: "...Κατά την Θεία Λειτουργία ετελέσθη η  εις Πρεσβύτερον  χειροτονία του Διακόνου Παναγιώτου Βλάχου και η εις Διάκονον του κ. Κωνσταντίνου Φλαούνα,  δυο νέων κληρικών οι οποίοι , όπως τόνισε ο Σεβ. Μεσσηνίας στον λόγο του, αποφάσισαν να λάβουν την ιερωσύνη χωρίς να αναμένουν διορισμό από το Δημόσιο..." (το ρεπορτάζ εδώ).

Χειροτονία μοναχού σε διάκονο (βοηθό ιερέα, το πρώτο βήμα για να γίνει κάποιος παπάς) στη Σπάρτη: "...Εξάλλου, την Κυριακή 14 Αυγούστου 2011, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης, έγινε η εις διάκονον χειροτονία του π. Ευσταθίου... Στη σύντομη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, επαίνεσε τον προσοντούχο κληρικό τόσο για την σθεναρή αφοσίωσή του στο Θεό και την απόφασή του να Τον υπηρετήσει κοντά στο Άγιο Θυσιαστήριο, όσο και για τη γενναία και θυσιαστική απόφασή του να γίνει άμισθος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αφού όπως είναι γνωστό, και για τους διορισμούς των κληρικών, ισχύει το 1 προς 10 [;], κατόπιν αποφάσεως της Πολιτείας..." (από εδώ).
 
Ο "κωπηλάτης με τα ράσα": ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας στην κωπηλασία Δημήτρης Κοτρώτσος, παντρεμένος και πατέρας ενός 6χρονου κοριτσιού, κάτοχος 23 χρυσών μεταλλίων (χώρια τα αργυρά & χάλκινα), χειροτονήθηκε άμισθος ιερέας στη μητρόπολη Δημητριάδος (Βόλος). Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος είναι και άνεργος (εργαζόταν για χρόνια ως ιατρικός επισκέπτης), ενώ η σύζυγός του εργάζεται ως νοσηλεύτρια. Το ρεπορτάζ εδώ. Και άκου τι λέει ο τύπος (sorry, ο πάτερ):
"Εδώ και ένα χρόνο, που είμαι σχεδόν καθημερινά στην εκκλησία, διαπίστωσα πως έχω επιβιώσει με αγάπη και με την πολύτιμη βοήθεια ανθρώπων που είναι κοντά μου και με στηρίζουν. Δεν έχω εισοδήματα από πουθενά, δεν είμαστε πλούσια οικογένεια, αλλά για μένα το οικονομικό δεν είναι πάνω από όλα... Όταν υπάρχει αληθινή αγάπη για τον Κύριο, τότε τίποτα δε μπορεί να σε φοβίσει".
Επίσης, έχει μαζέψει ομάδα συναθλητών του, ανάμεσά τους ολυμπιονίκες και άλλοι καταξιωμένοι αθλητές (Χρήστος Χρηστομάνος, Σπύρος Γάτος, Γιώργος Φώτου, Βασίλης Λυκομήτρος κ.ά.), για τη δημιουργία τμημάτων κωπηλασίας και τη γενικότερη βοήθεια παιδιών που θα θελήσουν ν' ασχοληθούν με το άθλημα.
(Άκου τα, κατεργάρη "Νεκρέ", που αγχώνεσαι με τα οικονομικά σου, άσχετα αν δεν το βγάζεις στο blog σου - τι λέω "σου"; δεν είναι μόνο δικό σου, αλλά κι όλων εκείνων για τους οποίους έγινε).

Τέλος, να παραθέσουμε κι αυτή την είδηση: Κρητίκαρος δάσκαλος ζήτησε να χειροτονηθεί άμισθος κληρικός της Εκκλησίας της Κρήτης και βρίσκεται σε αναμονή (υποθέτω, είναι θέμα χρόνου). Να η είδηση (από εδώ):
Εντύπωση προκαλεί η περίπτωση διορισμένου δασκάλου, ο οποίος απευθύνθηκε σε Μητροπολίτη της Κρήτης και του ζήτησε να τον χειροτονήσει και μάλιστα να τον διορίσει αμισθί, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει την έμπρακτη αγάπη του για την Εκκλησία. «Πρόκειται για έναν εξαιρετικό νέο, ο οποίος αγαπά πραγματικά την Εκκλησία και θέλει να προσφέρει ως ιερέας. Μας είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα, παρά μόνο η ιεροσύνη» σχολιάζουν συγκινημένοι άνθρωποι της Μητρόπολης.
Πάντως η Εκκλησία της Κρήτης βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης της Πολιτείας σε σχέση με το αίτημα της για τον διορισμό -ως ελάχιστο αριθμό- 35 κληρικών για το 2011. Οι Ιεράρχες της μεγαλονήσου υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει το διορισμό ενός κληρικού με την συνταξιοδότηση πέντε, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας.
Με το καλό λοιπόν σ' ένα νέο δύσκολο δρόμο, που τον τράβηξαν πολύ πριν από μάς (με πολύ τίμιο ΑΙΜΑ) άλλες ορθόδοξες χώρες (π.χ. ΡωσίαΡουμανία,Αλβανία...), που μακάρι να τις φτάσουμε στο μικρό δαχτυλάκι των νεομαρτύρων τους. Άντε, γιατί πολύ βολεύτηκες, ψυχή μου, στον καναπέ σου... Έτσι βγαίνουν αγωνιστές και αντιστάσεις στα ΔΝΤ και στα γνωστά... άγνωστα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων. Κι ο Θεός βοηθός.

7 σχόλια:

 1. ayto einai oti prepei gia ton paparoymano kai ton tsaf.
  xaxaaaaaaaa

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΩΡΑΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΣΑΦ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΣΟ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
  ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ
  ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟΙ ΟΙ ΠΑΠΑΤΣΙΔΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μπα τοτε θα κλεβουν εικονεσ αμφια για να ζησουν..
  σκατα κατασταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ ΠΑΠΑΔΕΣ
  ΤΑ ΑΧΟΡΤΑΓΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  ΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. re sayto tha kolosi o tsaf!!!
  tha poylisei kai ta plakakia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. to xeirotero den einai na ginesai iereas gia ta xrimata... to xeirotero einai na min exeis apolitirio likeiou kai na pigaineis na to bgaleis se proxorimeni ilikia mono kai mono gia na pareis megalitero mistho... xamerpis stasi zois gia enan mellontiko ierea.. iereas ginesai kai xoris apolitiriou likeiou arkei na to leei i kardia sou..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/06/blog-post_8682.html

  Σύμφωνα με τις ισχύουσες μέχρι τινός απόψεις της νομικής Υδρολογίας ενός κλάδου της επιστήμης της διαχείρισης των υδάτων η οποία ασχολείται με τις μεθόδους απονομής, χρήσης και διατήρησης δικαιωμάτων νερού από επιφανειακές πηγές τα δικαιώματα χρήσης νερού για μεν τα επιφανειακώς ρέοντα ρεύματα ύδατος αποδίδονται
  κατά προτεραιότητα στο παρόχθιο ιδιόκτητη της εδαφικής έκτασης ( riparian right ) δια δε το υπό μορφή υδροφόρου κοιτάσματος εν υπογείω κατάσταση ρέον ύδωρ στον ιδιοκτήτη του εδάφους το οποίο υπέρκειται της θέσης του υδροφόρου κοιτάσματος.  Ολες αυτές οι διατάξεις περί δικαιωμάτων χρήσης ύδατος που ισχύουν στις διάφορες χώρες και οι οποίες με μικρές διαφοροποιήσεις απονέμουν τα δικαιώματα χρήσης νερού στον παρόχθιον γείτονα για τα ρέοντα ύδατα ή στον ιδιοκτήτη της υπερκείμενης γης για τα εν υδροφόρω κατάσταση τελούντα εντός του υπεδάφους τείνουν να καταργηθούν σύμφωνα με τα σχέδια της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Με την τροποποίηση αυτή της ισχύουσας υδρολογικής νομοθεσίας για το σύνολο των χωρών του πλανήτη (όσες υπακούουν στην παγκόσμια σιωνιστική διακυβέρνηση) όλες οι πηγές νερού ανήκουν στο κράτος δηλαδή στο σύνολό τους κρατικοποιούνται και το κράτος θα διαθέτει τα δικαιώματα χρήσης νερού κατά το δοκούν στους εκλεκτούς του ή θα τα πωλεί σε διάφορες επιχειρήσεις.

  Το αποτέλεσμα θα είναι ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα να κατασκευάσει κάποιος φρέαρ υδροληψίας στο κτήμα του ούτε να φτιάξει μια δέση για υδροληψία από ποτάμι. Οι εκτάσεις στις οποίες θα αφορούν οι αποφάσεις πώλησης ή μίσθωση δικαιωμάτων ύδατος από τους κατά τόπους πράκτορες της παγκόσμιας διακυβέρνησης θα κυμαίνονται ανάλογα με τις προθέσεις της παγκόσμιας ελίτ π.χ. πωλούνται ή παραχωρούνται στον Χ τα δικαιώματα χρήσης επιφανειακού και υπόγειου νερού της περιοχής της Θεσσαλίας που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να διανοίξει φρέαρ υδροληψίας ή να κατασκευάσει έργο υδροληψίας από χείμαρρο παρά μόνο μετά από άδεια του κατέχοντος το δικαίωμα. Παράδειγμα στις ΗΠΑ τα δικαιώματα χρήσης νερού ολόκληρης της πολιτείας του Κολοράντο παραχωρήθηκαν σε ένα ιδιοκτήτη πετρελαιοπηγών από κοινού με κάποιον πρώην περιβαλλοντολόγο.

  Το σχέδιο για την αποδοχή του οποίου, από τους λαούς των διαφόρων χωρών θα υποστηρίζεται από τα ΜΜΕ φερέφωνα της παγκοσμιοποίησης ότι τίθεται σε εφαρμογή λόγω ανεπάρκειας των πηγών νερού άποψη η οποία βάσει των θεωριών της υδρολογίας δεν ισχύει. Το αποτέλεσμα θα είναι αποστράγγιση του χρήματος των λαϊκών στρωμάτων από τους κεφαλαιοκράτες της παγκοσμιοποίησης.

  Και ενώ οι κεφαλαιοκράτες της παγκόσμιας διακυβέρνησης θα απολαμβάνουν τεράστια κέρδη, εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την έλλειψη νερού, η τιμή του οποίου θα αυξάνεται κατά βούληση από την ελίτ .

  Για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή του σχεδίου κρατικοποίησης των πηγών νερού οι πεφωτισμένοι της παγκόσμιας διακυβέρνησης επιβάλλουν στο οργανισμό τους τον ΟΗΕ να συντάξει διεθνή μελέτη που να δείχνει ανεπάρκεια των πηγών νερού για τις ανάγκες του πλανήτη.
  Σύμφωνα με μια τέτοια μελέτη κατά τα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσουν πόλεμοι για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων για τα εναπομείναντα κοιτάσματα υπογείου και επιφανειακού νερού. Το πόσιμο νερό λέει η αναφορά του ΟΗΕ είναι μια πηγή που ολοένα στερεύει και η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται οριστικά σε κίνδυνο καθώς δεν θα αργήσει ο καιρός που τα διψασμένα έθνη θα πέσουν με βία πάνω στα όποια αποθέματα θα έχουν απομείνει....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...