Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Βερολίνο: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει από την Ευρώπη να πάρει πρόσφυγες από την Ειδομένη

Η Αθήνα δεν έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της να πάρουν πρόσφυγες από την Ειδομένη, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Οταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του πρωθυπουργού της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο, για μετακίνηση προσφύγων κατευθείαν από την Ειδομένη προς το συγκεκριμένο κρατίδιο, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. «Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της ικανό να φροντίσει επαρκώς τους πρόσφυγες. Λαμβάνει για αυτό βοήθεια από την ΕΕ, με προσωπικό και υλικό», συμπλήρωσε.
Ο Ζάιμπερτ τόνισε ακόμη ότι το κλείσιμο της Βαλκανικής διαδρομής αποτελούσε στόχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά διευκρίνισε ότι «για μας το θέμα ήταν πάντα αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, ένα μέλος της Σένγκεν, συγκεκριμένα η Ελλάδα και άλλοι να ελαφρύνουν τα βάρη τους» και επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη μία μόνιμη λύση.
Σε ό,τι αφορά τα όσα έγιναν πρόσφατα στην Ειδομένη και την αντίδραση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, σχολίασε: «Κάθε κράτος πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά του σύμφωνα με τα διεθνή νομικά στάνταρντ -αυτή είναι μια απαίτηση που αφορά κάθε κράτος» και αρνήθηκε να αξιολογήσει συγκεκριμένες ενέργειες.
«Άκουσα σήμερα το πρωί ότι πολλοί πρόσφυγες φεύγουν από την Ειδομένη. Αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που λένε συνεχώς η γερμανική και άλλες κυβερνήσεις: Πηγαίνετε εκεί όπου η ελληνική κυβέρνηση -και με ευρωπαϊκή στήριξη- σας προσφέρει καλύτερες και ασφαλέστερες δυνατότητες στέγασης. Ο προσωρινός καταυλισμός της Ειδομένης προφανώς δεν είναι δρόμος που οδηγεί επιτυχώς στην Ευρώπη. Εάν, λοιπόν, επιπλέον άνθρωποι το υιοθετούν αυτό, είναι καλό», δήλωσε ακόμη ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...