Τι υποστηρίζουν ερευνητές για το φαινόμενο εξαφάνισης των εντόμων σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Η ακτινοβολία που εκπέμπουν συμβάλλει στη μαζική εξόντωσή τους
Ημαζική και μυστηριώδης εξαφάνιση μελισσών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ «μεταναστεύει» πλέον και στην Ευρώπη σημαίνοντας συναγερμό. Το φαινόμενο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, ενώ κρούσματα μαζικών εξαφανίσεων μελισσών αρχίζουν να καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες σε Αγγλία και Ελλάδα.
Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο θάνατος των μελισσών και ειδικά εκείνων που συμβάλλουν στη γονιμοποίηση των φυτών είναι πιθανόν να οφείλεται στην ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. Το φαινόμενο έχει ονομαστεί «Νόσος Κατάρρευσης Κυψελών» (CCD) και έχει να κάνει με την ξαφνική εγκατάλειψη μιας κυψέλης από τους κατοίκους της. Οι μέλισσες μιας κυψέλης εξαφανίζονται και παραμένουν μόνο η βασίλισσα με τα αβγά της και ελάχιστοι ανήλικοι εργάτες. Οι εξαφανισμένες μέλισσες δεν μπορούν να εντοπιστούν πουθενά και θεωρείται ότι η καθεμία απομακρύνεται από την κυψέλη και λίγο μετά πεθαίνει κάπου μόνη της. Το φαινόμενο άρχισε να παίρνει διαστάσεις στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο και σύντομα εξελίχθηκε σε μάστιγα, αφού έξι μήνες μετά σε περίπου 30 Πολιτείες των ΗΠΑ οι κυψέλες αδειάζουν η μία μετά την άλλη.Στη δυτική ακτή των ΗΠΑ το ποσοστό της εγκατάλειψης των κυψελών ξεπερνά το 60%, ενώ στην ανατολική αγγίζει πλέον το 70%. Αρχικά στο τραπέζι έπεσαν διάφορες θεωρίες για την αιτία που προκαλεί αυτό το φαινόμενο. Αλλοι μίλησαν για ζωύφια, άλλοι για εντομοκτόνα, άλλοι για τις κλιματικές αλλαγές, άλλοι για μεταλλαγμένα φυτά και καρπούς. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, τίποτε από όλα αυτά δεν μπορεί να συνδεθεί με την εξαφάνιση των μελισσών. Πρόσφατη έρευνα του γερμανικού Πανεπιστημίου Landau έδειξε ότι οι μέλισσες επηρεάζονται όταν βρίσκονται κοντά σε ενεργειακά πεδία. Ετσι οι ερευνητές που τη διεξήγαγαν πιστεύουν ότι σε αυτόν τον τομέα κρύβεται και η λύση του μυστηρίου.
Είναι πολύ πιθανόν η ακτινοβολία που εκπέμπεται από κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται κοντά στις κυψέλες (ή ακόμη και μόνο η χρήση κινητών τηλεφώνων κοντά στις κυψέλες) να παρεμβάλλεται στο σύστημα πλοήγησης των μελισσών. Ετσι οι μέλισσες που έχουν βγει από τις κυψέλες αδυνατούν να βρουν τον δρόμο της επιστροφής, χάνονται και τελικά πεθαίνουν, συνήθως μόνες τους, αναζητώντας το σπίτι τους.
«Πρόκειται για μια πολύ πιθανή αιτία» δηλώνει ο καθηγητής Τζορτζ Κάρλο, επικεφαλής μεγάλης έρευνας που είχε γίνει τη δεκαετία του 1990 για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της βιομηχανίας της κινητής τηλεφωνίας για τις πιθανές επιπτώσεις (σε μαζικό επίπεδο) από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.