Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κέρκυρα!


alt
ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:30 - Δεν το χωρά ο νους το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η πρωτοφανής βροχόπτωση που έπληξε την Κέρκυρα τα ξημερώματα. Η ώρα της κακοκαιρίας (4 με 7 το πρωί) συνέβαλλε στο να μην θρηνούμε σήμερα θύματα...
alt
 alt
Οι υπερχειλίσεις ρεμάτων, η έλλειψη ουσιαστικών παρεμβάσεων σε ρέματα και παραποτάμιες περιοχές ώστε αποφεύγεται η υπερχείλιση αλλά και η καταπάτηση σουδών, ρεμάτων και ρυακιών από πολίτες που είτε χτίζουν, ή πετούν ανεξέλεγκτα άχρηστα αντικείμενα, επέτεινε το πρόβλημα που ούτως ή άλλως προκάλεσε η πρωτοφανής βροχή και δεν άφησε κανένα περιθώριο στη γη να απορροφήσει μέρος των ορμητικών νερών.

Που εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα

Υπερχειλίσεις ρεμάτων καταγράφηκαν στις περιοχές Αγ. Γόρδιου, Καβαλάρενας, Μπενιτσών, αλλά και στην Καστανιά, στη Χρυσίδα, στου Τζάβρου, στο Τρίκλινο.
Το ποτάμι της Μεσογγής ξεχείλισε αφού «φρακάρισε» το «μικρό γεφύρι» κοντά στο Δημαρχείο Μελιτειέων, ενώ ξεχείλισε σε μικρότερο ευτυχώς βαθμό ο Ποταμός του Δήμου Κερκυραίων προκαλώντας πλημμύρες στις παραποτάμιες περιοχές και εκτεταμένες βλάβες σε σπίτια, αυτοκίνητα, εξοπλισμούς και εμπορεύματα καταστημάτων.

Καταπλακώθηκαν σπίτια, πλημμύρησε ο κόμβος

Στο ποτάμι της Μεσογγής, η πλημμύρα είχε την έκταση μίας μεγάλης περιοχής από το Δημαρχείο μέχρι τον κόμβο μπροστά από το Ακτή Μεσογγή, με αποτέλεσμα για ώρες η κυκλοφορία να γίνεται με ρυθμό σημειωτόν...
Στην περιοχή Κάτω Γαρούνα, χείμαρροι που δημιουργήθηκαν από ορμητικά νερά, χώματα και κομμάτια βουνού, καταπλάκωσε τρία σπίτια προκαλώντας τους εκτεταμένες ζημιές.

Ζημιές σε σχολεία και μοναστήρι στο Δήμο Κερκυραίων

Ζημιές προκλήθηκαν σε δύο σχολεία του Δήμου Κερκυραίων, το 7ο και το 14ο Δημοτικό ενώ το τοιχίο στη Μονή Αγ. Ευφημίας κατέρρευσε προκαλώντας ζημιές στο μοναστήρι.
Σε πολλά καταστήματα και ισόγεια σπίτια στο Μαντούκι, τη Γαρίτσα, το Φιγαρέτο αλλά και την Αλεπού και τον Ποταμό, τα νερά έφταναν σήμερα τα ξημερώματα ακόμα και τα 60 εκατοστά...

Ο χείμαρρος έσπασε τις αλυσίδες!

alt
Στις Μπενίτσες, από τη σφοδρή πορεία των νερών που κατέβαιναν το βουνό, παρασύρθηκαν πολλές μοτοσικλέτες επιχείρησης ενοικίασης μοτοποδηλάτων οι οποίες ήταν στεγασμένες στο υπόστεγο της επιχείρησης και δεμένες μεταξύ τους και σε κολώνες με αλυσίδες!
Οι μοτοσικλέτες βρέθηκαν 100 μέτρα μακριά από την επιχείρηση, μέσα στη θάλασσα!

Πυροσβεστική και από την Ήπειρο, βοήθησαν και εθελοντές

Περισσότερες από 180 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ζήτησε εσπευσμένα τα ξημερώματα ενισχύσεις σε άνδρες και οχήματα από την Ήπειρο, ενώ στις προσπάθειες συνέδραμαν όλοι οι πληγέντες δήμοι με οχήματα, μπουλντόζες και προσωπικό, ενώ σημαντική βοήθεια προσέφεραν κλιμάκιο του παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η Εθελοντική Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης Κέρκυρας και πολλοί κάτοικοι εθελοντές.


Τα προβλήματα

Στο Δήμο Αχιλλείων:
  • Πλημμύρησαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα στις περιοχές Τσάρου, Χρυσίδας, Ποντή, Καστανιάς – Βιρού και λιγότερα σε άλλες περιοχές του δήμου.
  • Μεγάλες είναι οι ζημιές σε σημεία του οδοστρώματος στο επαρχιακό δίκτυο αλλά και στο εθνικό.
  • Έχουν γκρεμιστεί τοιχεία, ενώ περισσότερες από 100 επιχειρήσεις και σπίτια στα όρια του Δήμου έχουν πληγεί.
  • Στις Μπενίτσες, πλημμύρησαν ισόγεια καταστημάτων ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν μοτοσικλέτες καταστήματος ενοικίασης οχημάτων, οι οποίες ήταν δεμένες εντός της επιχείρησης με αλυσίδα και, παρά ταύτα, τα μηχανάκια βρέθηκαν στη θάλασσα, διανύοντας μέσα στο χείμαρο 100 μέτρα!
  • Αυτοκίνητα παρκαρισμένα βρέθηκαν μέσα σε όγκους λάσπης, ενώ τουλάχιστον 4 οχήματα αναποδογύρισαν λόγω του νερού και υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Στην πόλη της Κέρκυρας:
  • Τα βασικά προβλήματα παρουσιάστηκαν εντός της πόλης στη Γαρίτσα, στο Κανόνι (Φιγαρέτο), στο Μαντούκι (οδός Ξ. Στρατηγού, Αγ. Γιώργης), στην Αλεπού και σε πολλά περιφερειακά σημεία.
  • Πλημμύρησαν σπίτια και υπόγεια πολυκατοικιών
  • Υποχώρησαν τοιχεία, μεταξύ των οποίων ο τοίχος στο Μοναστήρι της Αγίας Ευφημίας.
  • Υπερχείλλησε το ρέμα της Καβαλάραινας και πολλά μικρότερα ρέματα στις περιαστικές περιοχές.
  • Στην περιοχή Τρίκλινο, διακόπηκε τα ξημερώματα για αρκετή ώραν η κυκλοφορία λόγω του όγκου του νερού.
  • Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί σε δύο σχολεία, στο 14ο Δημοτικό στο Μον Ρεπό (δεν μπορεί να λειτουργήσει) και στο 7ο Γυμνάσιο.
  • Στις 10:30 θα γίνει επείγουσα συνάντηση υπό το Δήμαρχο με τους επικεφαλής των υπηρεσιών και τους αντιδήμαρχους σε ένα άτυπο συντονιστικό όργανο για την επιφυλακή των υπηρεσιών τη σημερινή ημέρα.
  • Αυτή την ώρα, έχουν υποχωρήσει οι όγκοι υδάτων στους δρόμους, ωστόσο, εξακολουθούν και υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία κυρίως του περιφερειακού οδικού δικτύου στις περιαστικές περιοχές.

Στο Δήμο Μελιτειέων:
  • Η μικρή γέφυρα στο ποτάμι της Μεσογγής στο ύψος του Ρόσση, είναι φραγμένη από τους όγκους λάσπης και διαφόρων αντικειμένων με αποτέλεσμα να πλημμυρήσει το σημείο αυτό το ποτάμι και να γίνει λίμνη όλη η γύρω περιοχή.
  • Από την πλημμύρα επλήγησαν σπίτια και καταστήματα σε Μεσσογγή και Μωραΐτικα, από το ύψος του Δημαρχείου μέχρι και τον κόμβο μπροστά από την είσοδο του Ακτή Μεσσογγή. Περισσότερα από 30 σπίτια και καταστήματα πλημμύρησαν, ενώ έσπασαν βιτρίνες και μάντρες.
  • Στην πρόσβαση από το Γαρούνα προς την πόλη, στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων ο δρόμος είναι κλειστός καθώς μεγάλος όγκος χωμάτων και λάσπης έχει πέσει στο οδόστρωμα και έχει αποκλείσει την διέλευση οχημάτων.
  • Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές στην Πάνω και την Κάτω Παυλιάνα με κλειστούς δρόμους, διαλυμένες μάντρες οικοπέδων και όγκους χωμάτων που προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στην κυκλοφορία


Φωτογραφίες:
Θοδωρής Σταλίδης
Κερκυραϊκή Άποψη
ΕΡΤ/ΝΕΤ


Πηγη: corfupress

1 σχόλιο:

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...