Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014

Μετανάστες 7.500 Έλληνες γιατροί σε έξι χρόνια

«Τσουνάμι» Ελλήνων ιατρών κινείται με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα προς την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους. Το κύμα των λειτουργών του Ιπποκράτη από την Ελλάδα προς την αλλοδαπή υψώνεται συνεχώς πιο «απειλητικό» όχι όμως… για το διάβα του αλλά για τον «ωκεανό» των ελλείψεων και των προβλημάτων που αφήνει πίσω του, στο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Τα στοιχεία του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι ενδεικτικά για το μέγεθος του προβλήματος: περισσότεροι από 7.340 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, με βάση τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μόνο από τον ΙΣΑ. Εξ αυτών, οι 5.406 γιατροί μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά. Μέχρι και το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους των Ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους και αναζητούσαν στο εξωτερικό νοσοκομείο για ειδικότητα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έφευγαν περίπου 500 γιατροί κατ’ έτος, 300 ανειδίκευτοι και 200 ειδικευμένοι. Από το 2010 η κατάσταση άλλαξε.
 Ο αριθμός των γιατρών εκτινάχθηκε – και συνέχισε να κινείται μόνο ανοδικά- αλλά εκτινάχθηκε κυρίως ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών που έχοντας ολοκληρώσει την ειδικότητα έρχονταν αντιμέτωποι με την νέα ελληνική πραγματικότητα: πληθωρισμός γιατρών, κλειστές πόρτες στο ΕΣΥ, στασιμότητα στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
 Το 2010 έφυγαν 218 ανειδίκευτοι γιατροί και 517 ειδικευμένοι. Το 2011 έφυγαν 483 ανειδίκευτοι και 797 ειδικευμένοι. Το 2012 ο αριθμός των γιατρών – μεταναστών έσπασε το φράγμα των 1.000 αναχωρήσεων: έφυγαν 642 ανειδίκευτοι και 1.166 ειδικευμένοι. Το 2013 έφυγαν για ιατρική ειδικότητα 402 απόφοιτοι Ιατρικής και 1.086 ειδικευμένοι γιατροί για εργασία. Το 2014 κινείται στον ίδιο ρυθμό: μέχρι και τον Ιούνιο είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα 236 γιατροί για να κάνουν ειδικότητα σε άλλες χώρες και 594 ειδικευμένοι γιατροί για να βρουν μία θέση σε κάποιο νοσοκομείο.
 Ποιες χώρες επιλέγουν οι Έλληνες γιατροί Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία αποτελούν το top 3 των προορισμών των Ελλήνων γιατρών την τελευταία διετία, με τη Γηραιά Αλβιώνα να υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τις άλλες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Ιανουάριο του 2013 –που γίνεται καταγραφή των γιατρών και ανά χώρα προορισμού- στη Βρετανία μετανάστευσαν 1.327 Έλληνες γιατροί, ειδικευμένοι και μη. Το ίδιο διάστημα στη Γερμανία πήγαν 290 γιατροί και στη Σουηδία άλλοι 137 λειτουργοί του Ιπποκράτη. Μικρότερη αλλά σταθερή δυναμική έχει η αποχώρηση Ελλήνων γιατρών προς Ελβετία, ΗΠΑ, Γαλλία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ρουμανία, Δανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

link

3 σχόλια:

 1. Ο θάνατος του Ζαχαριάδη και η σχιζοφρένεια που διέπει το ΚΚΕ
  Μιας και σήμερα συμπληρώνονται 41 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη (ενός από τους μεγαλύτερους προδότες στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία) είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε ξανά την σχιζοφρένεια που διέπει το Καπιταλιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ), στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να αναλύσει «τα αίτια της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού».
  Διαβάζοντας τον «Ριζοσπάστη» ή την «Κομμουνιστική επιθεώρηση» θα δούμε αναρίθμητους ύμνους στον Λένιν και τον Στάλιν, ενώ ταυτόχρονα ρίχνονται στα τάρταρα της ανυποληψίας λιγότερο οι Χρουστσόφ και Μπρέζνιεφ και πολύ περισσότερο ο Γκορμπατσόφ, θεωρώντας φυσικά ότι «η αρχή του κακού» έγινε το 1956, στο 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, οπότε και άρχισε «η προδοσία του σοσιαλισμού». Η σχιζοφρένεια έγκειται σε πολλούς τομείς. Όχι μόνο στο.....
  πολύ χαμηλό επίπεδο των «αναλύσεων», στην αφόρητα «δαιμονολογική» προσέγγιση της όλης ιστορίας (οι «κακοί», οι οποίοι «εξαγοράστηκαν» από τον ιμπεριαλισμό, και άλλες παρόμοιες βλακείες), αλλά και στο αναντίρρητο γεγονός ότι ανέκαθεν η ηγεσία του ΚΚΕ χόρευε σαν αρκούδα στο ντέφι που της χτυπούσαν κατά καιρούς τα εκάστοτε αφεντικά της στο Κρεμλίνο. Και στην σταλινική επο

  http://paspartoy.blogspot.gr/2014/08/blog-post_37.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΩΝ "ΜΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ" ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  Καταργούν με ν/σ την μυστικότητα της ψήφου και απαγορεύουν τις καταγγελίες κατά πολιτικών πριν τις εκλογές!
  http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CF%83-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΒΟΥΛΙΑΞΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ… ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΑ – ΣΤΙΣ “ALL INCLUSIVE” ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ – ΠΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

  Πανηγυρίζουν τα καθεστωτικά μμε και τα μπλόγκ του χιλιάρικου, διατεινόμενα ότι έχει αυξηθεί η τουριστική προσέλευση στο Ιόνιο, ιδιαίτερα δε στη Ζάκυνθο, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα που βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία, υπάρχει αύξηση στην προσέλευση των τουριστών στο νησί, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013. Αυτό που τεχνηέντως παραλείπουν να πουν είναι ότι καθόλου ωφελημένη δεν βγαίνει από αυτό η τοπική κοινωνία καθώς και οι τοπικές επιχειρήσεις, που βλέπουν τους επισκέπτες του νησιού να περνούν από τα μαγαζιά τους, αλλά να μην κουνιέται… τίποτα. Και η αιτία;

  Μα φυσικά τα πακέτα all inclusive, μια πρακτική που τα τελευταία χρόνια τείνει να γιγαντωθεί και αν δεν ληφθούν μέτρα, θα κυριεύσει από κάθε άποψη την επιχειρηματική δραστηριότητα των τουριστικών περιοχών. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει προβλεπόμενη νομοθεσία ή νομικό πλαίσιο που θα θέτει τις συγκεκριμένες συνθήκες που πρέπει να ισχύουν. Αντί όμως να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση και από πλευράς εμπόρων και επιχειρηματιών, οι οποίοι βλέπουν κόσμο, αλλά δεν βλέπουν κίνηση στις επιχειρήσεις τους, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές επιλογές έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Ναι μεν «κατέβαινε» υποψήφιος ο γνωστός του γνωστού, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, αλλά εκεί που ο Έλληνας θεωρεί πως μέσω των εκλογικών προτιμήσεων του δεν επηρεάζεται η ζωή του, η πραγματικότητα έρχεται να τον διαψεύσει κατηγορηματικά. Κύριοι και κυρίες, πράγματι, αν πιστέψουμε τα στατιστικά νούμερα που μας δίνουν, η όποια αύξηση στην τουριστική κίνηση του τόπου δεν έχει να κάνει ενδεχομένως με ποιοτικό τουρισμό, αλλά με all inclusive πακέτα, κυριολεκτικά αθέμιτου ανταγωνισμού τιμές και προσφορές, που δεν μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί. Αποτέλεσμα; Οι κολοσσοί και τα μεγάλα συμφέροντα καρπώνονται τα πάντα, σε τιμές εξευτελιστικές και ουδέν το ωφέλιμο προκύπτει για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις παντός είδους, επιχειρήσεις που περιμένουν και έχουν δικαίωμα να δουλέψουν και αυτές. Βεβαίως, η κολεκτιβοποίηση που επιχειρείται, έχει να κάνει με το γενικότερο σχέδιο της εθνοκτόνας μνημονιακής πολιτικής που θέλει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εξαφανιστούν, όπως και όσους κατέχουν εκτάσεις γης καλλιεργήσιμης και κατοικήσιμης. Ο στόχος του μνημονίου πασιφανέστατος: να εξαλειφθεί το όποιο βιοτικό επίπεδο, να περιέλθουν όλα τα επιχειρηματικά μεγέθη σε πολυεθνικές και κολοσσούς και οι Έλληνες να γίνουν είλωτες στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα του διεθνισμού και του καπιταλισμού.
  Μέσα σε αυτές τις ζοφερές συνθήκες, η Χρυσή Αυγή, αμετακίνητη από τις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας προτείνει μια σειρά από μέτρα για την εξυγίανση του τουριστικού κλάδου και θεωρεί πως πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες στους επιχειρούντες συμπολίτες μας, πολλώ δε μάλλον για να προστατεύονται τα συμφέροντά τους από τους επιβουλείς μεγαλοκαρχαρίες, που ορέγονται μονοπωλιακές εκμεταλλεύσεις σε κάθε επιχειρηματικό πυλώνα της Πατρίδας μας.

  Ας μας απαντήσουν οι μεγαλοκαρχαρίες γιατί στους Έλληνες δίνουν δωμάτια με υπερπολλαπλάσιο αντίτιμο, σε σχέση με τα πακέτα all inclusive που προσφέρουν σε τουριστικά πρακτορεία. Ας μην πανηγυρίζουν οι διάφοροι «αντικειμενικοί» δημοσιογραφίσκοι, καθώς κανένα νησί δεν «βούλιαξε» από τον τουρισμό, αλλά από την αναδουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...