Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Δεματοποιητής στο Τεμπλόνι, αλλά που;


Ποιο Τεμπλόνι; Ποιος δεματοποιητής; Θα μπορούσε να είναι στα όρια του κωμικού κατά τη γνωστή διαφήμιση μπύρας, αν δεν ήταν τραγωδία. Τα όσα εξελίσσονται για την τύχη του χώρου, όπου ο κατ’ ευφημισμό ΧΥΤΑ Μέσης Κέρκυρας, αποτελούν μια ακόμη σελίδα στην πολύχρονη περιπέτεια του Τεμπλονιού.

Κάτοικοι και Πολιτιστικός Σύλλογος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Για χιλιοστή φορά είναι η αλήθεια. «Δεν υπάρχει χώρος στο Τεμπλόνι για τη λειτουργία του δεματοποιητή» δηλώνουν μονότονα. Αλλά ποιος ακούει; Είπαμε: Ποιο Τεμπλόνι; Ποιος δεματοποιητής; Ποιο οικόπεδο;

Ο κόμπος αυτή τη φορά δεν έφτασε απλά στο χτένι. Το έσπασε. Δεν υπάρχει παραπέρα. Αν όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Τεμπλονίου είναι ακριβή, το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα προβλέπεται μελανό, το ίδιο και το καλοκαίρι που θα περάσουμε.

Ο χώρος στο Τεμπλόνι
Οι εκπρόσωποι του συλλόγου Τεμπλονίου, αντιδρώντας στην θετική γνωμοδότηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει χώρος που να μπορεί να φιλοξενήσει το δεματοποιητή καθώς και τα υπολείμματα (δέματα).
Ενδεικτική η δήλωση της προέδρου του συλλόγου Μάγδας Παπανικολοπούλου: «Το έγκλημα τόσων χρόνων, το έγκλημα στο περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, απέναντι στους κατοίκους όχι μόνο στο Τεμπλόνι αλλά και σε όλη την Κέρκυρα δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Δεν υπάρχει χώρος να τοποθετηθεί ο δεματοποιητής. Κανένας δεν μας λέει που. Ας έρθουν να δουν το μέρος και να μας πουν. Ψήφισαν μια παραποιημένη μελέτη. Εμείς είχαμε καταθέσει υπόμνημα με αναλυτικά στοιχεία για τις θέσεις μας», δήλωσε.

Προς επέκταση ο ΧΥΤΑ;
Ο απαιτούμενος χώρος των 11 στρεμμάτων δεν υπάρχει καταγγέλλουν οι κάτοικοι με συνέπεια η εγκατάσταση του δεματοποιητή να είναι κυριολεκτικά στον «αέρα» αλλά και ο χώρος υποδοχής των δεμάτων που θα προκύψουν από τη διαδικασία.
«Μας ζητούν ανοχή, αλλά ξέρουν ότι δεν λειτουργεί τίποτα. Ποιον να πιστέψουμε και γιατί;» λένε οι κάτοικοι. Με νωπή ακόμη την, υπό φόρτιση, δήλωση της κας. Παπανικολοπούλου στο Δημοτικό αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Αφού δεν υπάρχει χώρος να τοποθετηθεί ο δεματοποιητής, και κανένας δεν μας λέει που, θα κλείσουμε τον ΧΥΤΑ, να έρθει ο εισαγγελέας να ζητήσει εξηγήσεις».
Στο πλαίσιο αυτό και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΛΑΣΥ Θ. Γουλή: «Μπαίνουν εκβιαστικά διλήμματα, εκεί οδήγησε ο Δήμος τα πράγματα. Ο σημερινός Δήμαρχος αρνείται πεισματικά να δει άλλη λύση ίσως γιατί σκοπεύει, αγοράζοντας και διπλανά οικόπεδα, να βάλει τον δεματοποιητή στο Τεμπλόνι και να παραμείνει εκεί η ολοκληρωμένη διαχείριση» δήλωσε ο Θ. Γουλής.

Μεταβατικό διάστημα 3 χρόνων!
Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ασάφεια ως προς τον χώρο υποδοχής των δεμάτων που θα προκύπτουν από το δεματοποιητή που θα επεξεργάζεται τα απορρίμματα για το μεταβατικό διάστημα (το οποίο θα έχει διάρκεια 3 χρόνια). Για τον πρώτο χρόνο ο χώρος που υποδεικνύεται είναι το Τεμπλόνι (γενικώς), αλλά για τα επόμενα δύο χρόνια;
«Η συνέχιση της λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Τεμπλόνι συνεπάγεται μεγάλη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων του Τεμπλονίου, των κοντινών χωριών και οικισμών και όλης της Κέρκυρας. Προετοιμάζει την παραμονή όλης της διαχείρισης των σκουπιδιών για πολλά χρόνια ακόμα στο Τεμπλόνι (π.χ. μπορεί να αγοράσει η δημοτική αρχή διπλανά οικόπεδα στον ΧΥΤΑ). Ο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης είναι ακατάλληλος γιατί έχουν παραβιαστεί όλοι οι περιβαλλοντολογικοί όροι και για αυτό είμαστε αντίθετοι στην χρησιμοποίηση του.
Απορρίπτουμε την ΜΠΕ και την εισήγηση της Υπηρεσίας περιβάλλοντος γιατί: α) η ΜΠΕ είναι διάτρητη από ανακρίβειες και ψέματα π.χ. δεν αναφέρει τίποτα για μόλυνση περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτων, για τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού κ.α. β) η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ενώ έχει μια διάτρητη ΜΠΕ ουσιαστικά λέει ναι σε αυτήν . γ) με σαφήνεια η ΜΠΕ λέει ότι τα Δέματα θα πάνε και στη Λευκίμμη (δεν έχει άδεια λειτουργίας)» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣΥ.

Αδικία στο Τεμπλόνι, φόβοι στη Λευκίμμη
Αισθανόμαστε αδικία και απογοήτευση, ξεκινούσε η ανακοίνωση του Συλλόγου Τεμπλονίου μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας τον Απρίλιο. Με την ίδια φράση ξεκίνησε η ανακοίνωση του συλλόγου και μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προ ημερών. «Δεν θέλει κανείς να καταλάβει ότι είναι παντελώς παράλογο, παραπλανητικό και άκρως αντιφατικό να κάνουμε λόγο για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε μία περιοχή κορεσμένη και επιβαρημένη, που φέρει ήδη τις επιπτώσεις ενός κακοκατασκευασμένου και κακολειτουργούντος μη αδειοδοτημένου ΧΥΤΑ» δηλώνουν και υπενθυμίζουν προεκλογικές δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν για την περιοχή τους.
Υπό το φόβο να μην τηρηθούν οι δεσμεύσεις και για τη Λευκίμμη (αφού δεν τηρήθηκαν και για το Τεμπλόνι), ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις. Μετά της συγκέντρωση της 8ης Μαΐου, χθες Κυριακή 23 Μαΐου, το «Αλεύχιμον» είχε προγραμματίσει νέα συγκέντρωση των μελών του για «ενημέρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης». «Είμαστε στο πλευρό των Τεμπλονιωτών και στον αγώνα που δίνουν. Από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης» είχε δηλώσει προ ημερών η πρόεδρος του «Αλεύχιμον» Μαρία Κοντομάρη.

Χωρίς ενημέρωση
Λευκίμμη και Τεμπλόνι λένε ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για την επίσκεψη του κλιμακίου του Υπ. Εσωτερικών που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κέρκυρα μετά από επικοινωνία του Δημάρχου, Κώστα Νικολούζου, με τον γεν. γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Ευάγγελο Καπετάνιο και ενημερώθηκαν από τον τοπικό Τύπο.
«Η επίσκεψη των συνεργατών του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, Ασπασίας Κωσκολέτου και Γιώργου Βαρβέρη έχει σκοπό να συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων» ανακοίνωσε με δελτίο τύπου ο Δήμος Κέρκυρας.
Βιάζονται Σύμφωνα πάντως με τα όσα δήλωσε, από το βήμα του φόρουμ του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, ο κ. Καπετάνιος η αλήθεια είναι ότι η χώρα βιάζεται να «κλείσει» το θέμα των απορριμμάτων: «Θα κερδίσουμε τον απαιτούμενο χρόνο» διαβεβαίωσε ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευ. Καπετάνιος εκτιμώντας ότι «έως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν εγκριθεί τα σχέδια των Περιφερειών». "Ο ΕΣΔΑ είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να πιάσουμε τους στόχους, που δεν μπορέσαμε τόσα χρόνια ως χώρα να πιάσουμε" τόνισε.
link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...