Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Οι Αλβανοί αρπάζουν σπίτια από τους Βορειοηπειρώτες

Καταπατούν αυθαίρετα εκατοντάδες ιδιοκτησίες µε στόχο να µετατρέψουν την παραθαλάσσια περιοχή-φιλέτο σε αλβανική ριβιέρα - Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σφυρίζει αδιάφορα

Με διαδικασίες εξπρές η αλβανική κυβέρνηση υλοποιεί µεθοδικά σχέδιο υφαρπαγής ιδιοκτησιών οµογενών της Χειµάρρας, µε στόχο να τις διαθέσει στη συνέχεια σε εγχώριους και ξένους µεγαλοεργολάβους που θέλουν να µετατρέψουν την παραθαλάσσια περιοχή φιλέτο σε... αλβανική ριβιέρα!
Στο πλαίσιο αυτό, κατοικίες και καταστήµατα κατεδαφίζονται ως αυθαίρετα, ενώ ήδη στο χωριό ∆ρυµάδες αφαιρέθηκαν 123 τίτλοι ιδιοκτησίας από αντίστοιχες ελληνικές οικογένειες. Το Κόµµα Ενωση Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων (ΚΕΑ∆) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική µειονότητα στην Αλβανία χαρακτήρισε «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» τις µεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράµα, ζητώντας την παρέµβαση της Ελλάδας, της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισµών.
Εως σήµερα δεν υπάρχει καµία επίσηµη αντίδραση από την Ελλάδα και το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφθεί τα Τίρανα τις επόµενες ηµέρες.
Ερώτηση στον κ. Κοτζιά για τις µεθοδευµένες δηµεύσεις των περιουσιών στην ελληνική µειονότητα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.∆. Νικήτας Κακλαµάνης, ζητώντας να πληροφορηθεί µε ποιους τρόπους η Αθήνα θα υπερασπιστεί τα δικαιώµατα των εκεί οµογενών.

Κατεδαφίζουν και χαρίζουν!

Από τον περασµένο Ιανουάριο, οπότε και τα Τίρανα χαρακτήρισαν µε νόµο «παραδοσιακούς οικισµούς» τα χωριά ∆ρυµάδες, Βουνό και Παλιά Χειµάρρα, ξεκίνησαν η υφαρπαγή και η καταστροφή ελληνικών περιουσίων που εδώ και χρόνια έχουν µπει στο στόχαστρο ισχυρών επιχειρηµατικών καρτέλ, τα οποία διατηρούν διαύλους επικοινωνίας µε την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τους 2015 το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόµµα του πρωθυπουργού Εντι Ράµα είχε καταφέρει να επικρατήσει σε µεγάλους δήµους της χώρας µε την υπόσχεση ότι θα νοµιµοποιήσει όλα τα αυθαίρετα κτίρια που κατασκευάστηκαν στη χώρα µετά το 1991 και την πτώση του καθεστώτος Εµβερ Χότζα. Οι ενδιαφερόµενοι κατέθεσαν σχετικούς φακέλους στην Εθνική Επιτροπή Νοµιµοποίησης Αυθαιρέτων, καταβάλλοντας και χρηµατικό τέλος. Τελικά σε όλη την Αλβανία τα αυθαίρετα νοµιµοποιήθηκαν, όχι όµως στη Χειµάρρα, όπου παραµονές του Πάσχα αφαιρέθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας από οµογενείς και ξεκίνησαν παράλληλα κατεδαφίσεις κατοικιών και καταστηµάτων. Οι κατεδαφίσεις πραγµατοποιούνται µε το πρόσχηµα ότι τα ακίνητα είναι αυθαίρετα, στο πλαίσιο υλοποίησης σχεδίου ανάπλασης των περιοχών αυτών υπό τον τίτλο «Ανάπτυξη αλβανικών Αλπεων και παραθαλάσσιων περιοχών του Ιονίου» που χρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συµβουλίου της Ευρώπης (CEB) που θα διαθέσει το ποσό των 28.700.000 ευρώ. Ουσιαστικά οι καταπατήσεις ελληνικών περιουσιών και οι κατεδαφίσεις γίνονται στο όνοµα ενός project που χρηµατοδοτεί η Ε.Ε. και η Ελλάδα διά της συµµετοχής της στα σχετικά κοινοτικά ταµεία. «Ουδείς γνωρίζει τι προβλέπει το σχέδιο αυτό. ∆εν υπάρχει καµία επίσηµη ενηµέρωση, την ώρα που συνεχίζονται κατεδαφίσεις ακινήτων οµογενών», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Παραρτήµατος της Οµόνοιας Χειµάρρας Φρέντης Μπελέρης και προσθέτει: «Οι κολληµένες ιδεοληψίες της ελληνικής κυβέρνησης δίνουν πάτηµα στην Αλβανία η οποία, λόγω και της οικονοµικής κρίσης, έχει αποθρασυνθεί. Η Ελλάδα πρέπει να παρέµβει άµεσα ζητώντας από την αλβανική κυβέρνηση την τήρηση της νοµιµότητας των ιδιοκτησιακών και ανθρωπίνων δικαιωµάτων των Ελλήνων στην περιοχή της Χειµάρρας. ∆υστυχώς µόνο η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα έχει ζητήσει από τις αλβανικές αρχές ενηµέρωση για το µπαράζ κατεδαφίσεων, αφού κάποια από αυτά τα ακίνητα ή τους τίτλους ιδιοκτησίας που αφαιρέθηκαν ανήκουν σε Ελληνες Χειµαρριώτες µε αµερικανική υπηκοότητα».
Εως σήµερα η λεγόµενη Αστυνοµία Περιβάλλοντος (IKMT), που υπάγεται απευθείας στο γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού, µε την υποστήριξη του στρατού έχει ήδη κατεδαφίσει περισσότερα από 40 κτίρια και καταστήµατα στα χωριά ∆ρυµάδες και Βουνό, ενώ ακολουθεί η Παλιά Χειµάρρα όπου βρίσκεται και το πατρικό σπίτι του Ελληνα Ολυµπιονίκη και πρώην βουλευτή Πύρρου ∆ήµα. Οπως καταγγέλλουν οι οµογενείς, ακόµη και σπίτια 200 και πλέον ετών που προσφάτως ανακατασκευάστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, κατεδαφίστηκαν χωρίς να έχει επιδοθεί προηγουµένως η σχετική απόφαση. «Αυτό γίνεται εσκεµµένα... ∆εν επιδίδουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων σχετικές αποφάσεις κατεδάφισης ώστε αυτοί να µην έχουν το δικαίωµα να κινηθούν νοµικά και να µπλοκάρουν τη διαδικασία. Αυτό γίνεται προκειµένου να µην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβληµα µε τη χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση που σταµατάει αυτόµατα εφόσον υπάρξουν ενστάσεις και κοινωνική αντίδραση», τονίζει ο κ. Μπελέρης.

Υφαρπάζουν και τα κτήµατα

Στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός Εντι Ράµα από το χωριό Βουνό της Χειµάρρας δήλωσε ότι οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν 11.000 στρέµµατα µε «παράνοµους» τίτλους ιδιοκτησίας που ήδη δηµοσιοποιήθηκαν. Σύµφωνα µε το himara.gr, πρόκειται για τίτλους ιδιοκτησίας ελληνικών οικογενειών που αντιπροσωπεύουν περίπου τις µισές οικογένειες του παλιού χωριού ∆ρυµάδες, ενώ υπάρχει κίνδυνος ότι η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στα χωριά Γκιλεκάτες, Κοντράκια, Αγιος Ηλίας και Παλάσα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι κάθε τίτλος ιδιοκτησίας συµπεριλαµβάνει όλα τα αγροτεµάχια που έχει στην κατοχή της µια οικογένεια, τα οποία κατά περίπτωση µπορεί να είναι από ένα έως δέκα ή και περισσότερα, µε έκταση από 100 έως 10.000 τ.µ. το καθένα. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό το τεράστιο µέγεθος της συνολικής ακίνητης περιουσίας που επιχειρείται να αφαιρεθεί από αυτές τις οικογένειες οµογενών. Μετά την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας, τα ακίνητα αυτά επιστρέφουν στο αλβανικό κράτος το οποίο µπορεί είτε να τα παραχωρήσει στο αλβανικό... ΤΑΙΠΕ∆ για ενδιαφερόµενους επενδυτές, είτε να τα διαθέσει προς αποζηµίωση σε Αλβανούς που είχαν απολέσει τα περιουσιακά τους στοιχεία από το κοµµουνιστικό καθεστώς. Ο δήµαρχος Χειµάρρας Γκέργκι Γκόρο, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», διαθέτει και ελληνική ταυτότητα, υλοποιεί µεθοδικά και χωρίς καµία αντίδραση τα σχέδια των Τιράνων για καταπάτηση περιουσιών που ανήκουν σε οµογενείς. Το τελευταίο διάστηµα ο ίδιος έχει δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή τριών πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτηµάτων στο ∆ραλέο, στις Γκιλεκάτες και στο Περίβολο ∆ρυµάδων σε εκτάσεις που διεκδικούνται από οµογενείς ως πατρογονικές περιουσίες. Ουσιαστικά το σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης αποσκοπεί ουσιαστικά στην αλλαγή του δηµογραφικού χαρακτήρα της περιοχής µέσω της καταπάτησης ιδιοκτησιών που ανήκουν σε µειονοτικούς. Το ίδιο είχαν πράξει και µετά το 1991 στην πόλη των Αγίων Σαράντα, µετά τη µετανάστευση Βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα, µε αποτέλεσµα σήµερα η πλειονότητα της γης να έχει περάσει σε αλβανικά χέρια.
Το ΚΕΑ∆ και ο πρόεδρός του Ευάγγελος Ντούλες προσέφυγαν ήδη στη ∆ικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι η περιοχή τελεί «υπό την κατοχή των δυνάµεων της εθνικής επιθεώρησης χωροπροστασίας» που επιβλέπει τις κατεδαφίσεις. «Αλλού µε επιλεκτική αναφορά στον νόµο και αλλού στον “παράνοµο”, µαζεύουν χαράτσια, ισοπεδώνουν κτίρια, υφαρπάζουν περιουσίες. Απειλούν σε προσωπικό επίπεδο κάθε οικογένεια και προκαλούν συλλογικό πανικό», σηµειώνει ο κ. Ντούλες. Μειονοτικά στελέχη επισηµαίνουν ακόµα ότι τα αλβανικά δικαστήρια, επωφελούµενα από το γενικώς νοσηρό κλίµα διαφθοράς που χαρακτηρίζει την εκεί ∆ικαιοσύνη, κάτι για το οποίο κατηγορείται ανοιχτά η Αλβανία από διεθνείς οργανισµούς και δυτικές κυβερνήσεις, πολλές φορές τάσσονται προκλητικά µε την πλευρά των καταπατητών, έχοντας ως κριτήριο την εθνική καταγωγή του θιγόµενου.

Ο φίλος του Ράµα και το resort στη Χειµάρρα

Πρόσφατα συνελήφθη ο συνιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Eurocol Shpk, Παντελί Καραπούλι, ο οποίος κατηγορείται για επαφές και συναλλαγές µε τον αλβανικό υπόκοσµο. Η εταιρεία του φιλοδοξεί να κατασκευάσει στις ∆ρυµάδες ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο 19.100 τ.µ. µε την ονοµασία «Shkembinjt e Bardhe» (Λευκά Βράχια). Το project έχει την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Πολεοδοµίας και η απόφαση φέρει σύµφωνα µε τα δηµοσιεύµατα και την υπογραφή του πρωθυπουργού Ράµα. Η έκταση όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το συγκρότηµα εξοχικών κατοικιών ανήκει σε οµογενείς που έχουν προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη, αφού διέθεταν νόµιµο τίτλο ιδιοκτησίας, ωστόσο πλέον είναι στον αέρα µια και συµπεριλαµβάνονται στη λίστα που δηµοσιοποίησαν οι αλβανικές αρχές µε τις 123 οικογένειες από τις ∆ρυµάδες, τους τίτλους ιδιοκτησίας των οποίων οι αλβανικές αρχές τούς ακυρώνουν. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε ευθέως ότι ο υπόδικος µεγαλοεργολάβος «έχει πολιτική προστασία από το Σοσιαλιστικό Κόµµα και συνεργάζεται στενά µε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας», ενώ εφηµερίδες στα Τίρανα αποκάλυψαν ότι η Eurocol Shpk είναι η εταιρεία που παίρνει τα µεγαλύτερα δηµόσια έργα στη χώρα και έχει κατασκευάσει τη νέα κατοικία του Ράµα στα Τίρανα.
Παναγιώτης Σαββίδης
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα
Πρώτο Θέμα την Κυριακή 29 Μαίου
LINK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...