Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Μπαράζ πυρκαγιών λόγω… εποχής! 5 στρέμματα στις Σινιές…

Πολλά μικρά περιστατικά πυρκαγιάς εκλήθη σήμερα να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, καθώς αν και έχει λήξει η περίοδος απαγόρευσης καύσης στην ύπαιθρο, η έλλειψη βροχοπτώσεων διατηρεί το έδαφος ξηρό…
Αποτέλεσμα, λίγο η απροσεξία, λίγο η μη λήψη όλων των απαραίτητων προφυλάξεων και κανόνων ασφαλείας, φωτιές που κάτοικοι της υπαίθρου έβαλαν για να κάψουν ξερά χόρτα, ξύλα ή άλλα άχρηστα αντικείμενα, σε μερικές περιπτώσεις ξέφυγαν και εκλήθη η πυροσβεστική να σβήσει τη φωτιά!
5 στρέμματα στις Σινιές
Σοβαρότερο περιστατικό, αυτό που σημειώθηκε αργά μετά το μεσημέρι στην περιοχή των Σινιών, όπου οι φλόγες έκαψαν 5 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και τρία ελαιόδεντρα.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Η φωτιά για εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, επιτρέπεται χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου, μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις λήψης μέτρων για την αποφυγή εκδήλωσης πυρξαγιάς.
Αυτό προβλέπει η Πυροσβεστική Διάταξη που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ (Β’ 1459/30-11-2000), με τα προβλεπόμενα μέτρα να είναι μεταξύ άλλων:
1.    Ενημέρωση της αρμόδιας κατά τόπους Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης.
2.    Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση.
3.    Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ).
4.    Η καύση θα διενεργείται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ).
5.    Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς.
6.    Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου η καύση πλαστικών ή ελαστικών υλικών και οποιωνδήποτε άλλων στερεών υλικών που είναι σε θέση να προκαλέσουν αξιοσημείωτη ρύπανση του περιβάλλοντος, τόσο σε υπαίθριους όσο και σε στεγασμένους χώρους.
Η απαγόρευση αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση καύσης στερεών φυτικών υλικών (ξηρών κλαδιών και χόρτων) που προέρχονται από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Για τους παραβάτες προβλέπονται ακόμα και ποινές φυλάκισης. Για αυτό… προσοχή!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...