Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017

Επίτιμος δημότης Κέρκυρας ο Α. Φασιανός

Την αναγόρευση του Αλέκου Φασιανού, του σπουδαίου Έλληνα διεθνούς εμβέλειας εικαστικού και κερκυραϊκής καταγωγής, σε Επίτιμο Δημότη Κέρκυρας για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.


Επίσης αποφασίστηκε και η απονομή στον σπουδάιο καλλιτέχνη του Αργυρού Μεταλλίου Κερκυραϊκής Αξιοσύνης και του Καλλιτεχνικού Διπλώματος». Η τελετή θα γίνει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 12 και μισή το μεσημέρι στο ιστορικό δημαρχείο.

 Η έκθεση 

 Στο Σαν Τζιάκομο, θα λειτουργεί καθημερινά τις πρωινές ώρες έως τις 15 Δεκεμβρίου, έκθεση συλλεκτικών βιβλίων που εκδόθηκαν την περίοδο 1973 – 2013 με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού. 41 χειροποίητα, συλλεκτικά βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού (λιθογραφίες, χαλκογραφίες, μεικτές τεχνικές και κολάζ) απότις συλλογές της “Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου – Ι.Π. Μεσολογγίου”, φιλοξενούνται για πρώτη φορά στην Κέρκυρα. Βιβλία που εικονογραφήθηκαν την περίοδο 1973 – 2013 και τα οποία κοσμούνται με πάνω από -200- χειροποίητα έργα του Αλέκου Φασιανού, μεταξύ των οποίων και -7- σπάνιες μονογραφίες του καλλιτέχνη.
Αφηγηματικές εικονογραφήσεις πουξεκινούν από την αρχαία ελληνική γραμματεία(Θεόκριτος, Σαπφώ, Αλκαίος, Αριστοφάνης, Όμηρος), περνούν από τον Δ. Σολωμό και φθάνουν μέχρι τους πιο σύγχρονους Κ. Καβαφη, Κ. Παλαμά, Ντ. Χριστιανόπουλο, Κ. Ταχτσή, Μ. Σαχτούρη, Ν. Καρούζο, Γ. Ρίτσο αλλά και Γάλλους όπως οι Louis Aragon, Alain Jouffroy, Jean-Michel Maulpoix αλλά και του διασημότερου Γάλλου εκδότη ποιητικών συλλογών, Pierre Seghers.
Όπως αναφέρει η Επιμελήτρια της έκθεσης – Ιστορικός Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, “μέσα από τα εκθέματα δίδεται η δυνατότητα στον θεατή να εξοικειωθεί με την εφαρμοσμένη τέχνη των βιβλιοφιλικών εκδόσεων, αλλά και να θαυμάσει την -40-ετών διαχρονική δημιουργία του καλλιτέχνη.
Η εκφραστική δύναμη, η ονειρική ατμόσφαιρα, η ποιητική γραφή των δισδιάστατων εικόνων του Φασιανού αναδεικνύουν τον ηρωισμό, τον ερωτισμό και τα πάθη στις απεικονίσεις με τις ανθρώπινες φιγούρες και ενεργοποιούν το φαντασιακό κόσμο του θεατή, σε τόπους μη ορισμένους αλλά συμβολικά καθορισμένους.”
HΈκθεσηΧειροποίητων Βιβλίων “Διά χειρός Αλέκου Φασιανού” θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Δημαρχείο SanGiacomo. Γεγονός το οποίο επισημαίνει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πινακοθήκης Δ. Κέρκυρας, Λεωνίδας Παγκράτης “Είμαστε ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να «ανοίξουμε» τις δράσεις της Πινακοθήκης και έξω από τους χώρους της με μία τόσο σημαντική έκθεση και να φέρουμε τιςΤέχνες σε επαφή με όσο το δυνατόν, περισσότερους συμπολίτες μας.”
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου & ώρα 13:00 στο SanGiacomo, παρουσία του Αλέκου Φασιανού Θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 09:00 – 15:00 και τα σαββατοκύριακα 10:00 – 14:00.

Είσοδος ελεύθερη 
Διοργάνωση: Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Μοσχανδρέου

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...