Όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η απώλεια της θέσεως εργασίας προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στους εργαζόμενους. Μια μελέτη του 2006, από ομάδα επιδημιολόγων του Πανεπιστημίου του Yale ανακάλυψε ότι διπλασιάζεται ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου καθώς και αυτός για εγκεφαλικό επεισόδιο στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που απολύονται.
Σύμφωνα με άλλη μελέτη, της καθηγήτριας κοινωνιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Albany, Kate W. Strully, ένα άτομο που χάνει τη θέση εργασίας του έχει 83% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα ή ψυχιατρικά ζητήματα.
Τα σημαντικότερα ευρήματα αναφέρονται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι ανακάλυψε ότι οι απολύσεις μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής. Η εργασία αυτή του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου Columbia, Till von Wachter, και του διευθυντή ερευνών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο, μελέτησε τα αρχεία θανάτων και τα δεδομένα κερδών στην Πενσιλβάνια κατά τη διάρκεια της ύφεσης της δεκαετίας του 1980 και συμπέρανε ότι ο ρυθμός θανάτου μεταξύ των αντρών εργαζομένων υψηλής βαθμίδας σημείωσε άλμα 50% έως 100% το έτος μετά την απώλεια εργασίας.
Ακόμα και 20 χρόνια αργότερα, ο ρυθμός των θανάτων παράμενε 10-15% υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος 40 ετών που έχασε τη θέση εργασίας του, έχει μείωση στο προσδόκιμο ζωής κατά ένα χρόνο και μισό τουλάχιστον.
Επιπλέον έρευνα έδειξε ότι είναι ακόμα απαραίτητο να διευκρινιστεί η ακριβής σχέση μεταξύ της απώλειας εργασίας και της κακής υγείας. Το σημείο στο οποίο εστιάζεται η προσοχή είναι τα άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα του άγχους. Το οξύ άγχος μπορεί να προκαλέσει βιοχημικές αλλαγές που πυροδοτούν καρδιακά επεισόδια, για παράδειγμα. Η απώλεια εργασία και το χρόνιο άγχος οδηγούν σε αλλαγές του τρόπου ζωής που προκαλούν βλάβες στην υγεία.
Οι μελέτες, για παράδειγμα, έχουν συνδέσει την απώλεια εργασίας με την αύξηση του καπνίσματος καθώς και τα αυξημένα ποσοστά που έχει κάποιος πρώην καπνιστής να ξαναρχίσει την κακή αυτή συνήθεια. Άλλοι απολυμένοι ξεκινούν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ ή να ασκούνται λιγότερο. Η αυξημένη διάδοση της κατάθλιψης έχει επίσης συνδεθεί με την απώλεια εργασίας και την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.
Η μελέτη του 2009 της καθηγήτριας κοινωνιολογίας και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Sarah A. Burgard, ανακάλυψε ότι «η επίμονη εργασιακή ανασφάλεια» είναι από μόνη της δείκτης κακής υγείας και μπορεί ακόμα να είναι πιο επιζήμια και από την ίδια την απώλεια εργασίας.
Πηγή: www.nytimes.com
http://tvxs.gr
pantos oi kassopites den fenete na anisixousan tosa xronia pou oi albanoi kai oi aglloi tous epernan tis dulies twra omws pou sfixsan ta pragmaa na sas dw ti tha kamete ore xaramofaides pou sinithisate sto eukolo xrima tou tourismou kai den mporeite na riksete ta moutra sas kai na piasete to mistri stin oikodomi h na pate na mazwsete tsi elies ....em bebea thelete oloi dulies grafiou ....sinithise blepeis o kolarakos sas stin megali strogili karekla pou ton eixate bolepsei tosa xronia....eeeee ree bourdoulas pou sas xreiazete gia na min pw bregmeni sanida....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγο καιρό δηλαδή θα γεμίσομε καρδιακούς και εγκεφαλοπάθειες. Να ναι καλά τπ αθάνατο ΠΑΣΟΚ και η αθάνατη ΝΔ. Καλά φάγανε καλά ήπιανε τώρα πληρώστε μα..κες Ελληνες το λογαριασμό
ΑπάντησηΔιαγραφή