Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΔΣ Κέρκυρας για ΡΟΜΑ: Απίστευτες καταγγελίες για επιθέσεις σε πυροσβέστες, παρανομίες, ναρκωτικά

Μόλις πριν ένα μήνα γράφαμε ότι το Λιβάδι του Ρόπα είναι καζάνι που βράζει. Πριν λίγες μέρες το ποτήρι ξεχείλισε όταν ΡΟΜΑ επιτέθηκαν σε πυροσβέστες που επιχειρούσαν να σβήσουν φωτιά στον καταυλισμό...Το θέμα μοιραία ήρθε προς συζήτηση στο ΔΣ Κέρκυρας


Μόλις πριν από ένα μήνα γράφαμε σε τούτη εδώ τη στήλη ότι το Λιβάδι του Ρόπα είναι καζάνι που βράζει. Ότι τα προβλήματα στον (και από τον) καταυλισμό των ΡΟΜΑ χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης και η ανάγκη να τεθούν κανόνες και πλαίσια μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ.
Πριν ένα μήνα οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν αστυνόμευση, πριν λίγες μέρες το ποτήρι ξεχείλισε όταν ΡΟΜΑ επιτέθηκαν σε πυροσβέστες που επιχειρούσαν να σβήσουν φωτιά στον καταυλισμό...
Μήπως είναι καιρός να σταματήσουν οι συσκέψεις και να αρχίσουν βήμα – βήμα δράσεις εκτόνωσης της κατάστασης;

Το θέμα στο Λιβάδι του Ρόπα έρχεται από το μακρινό παρελθόν, γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο και τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι η εποχή που γεννά συγκρούσεις, είναι που στέρεψε η υπομονή, είναι που ναυάγησαν οι όποιες προσπάθειες συνεννόησης; Όλα αυτά κι ακόμη τόσα, συνυπολογιζομένων της οικονομικής εξαθλίωσης και της στέρησης βασικών ειδών και αγαθών, οδηγούν ανθρώπους στο περιθώριο και τους καθιστούν εύκολα θύματα και αποδιοπομπαίους τράγους, ενώ μοναδικός ένοχος είναι η τραγική ανικανότητα της κοινωνίας μας, να ρυθμίσει τα βασικά, τα' ανθρώπινα... Αυτά που έχουν άλλοι επιλύσει και εμείς ακόμη συζητάμε..

Θεριεύει ο «πόλεμος»
Κι ενώ εμείς συζητάμε, στο Λιβάδι του Ρόπα τα πράγματα αγριεύουν.
Οι ΡΟΜΑ καίνε λάστιχα για να πάρουν 1-2 ευρώ από το μέταλλο που απομένει της καύσης και να θησαυρίσει ο επιτήδειος που τους χρησιμοποιεί, πεθαίνουν από καρκίνους και καταδικάζουν μαζί μια ολόκληρη περιοχή σε δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, θύτες μαζί και θύματα σε έναν κύκλο χωρίς τελειωμό.
Οι κάτοικοι της περιοχής αγριεμένοι από την συνεχιζόμενη δύσκολη (και πολλές φορές επικίνδυνη) συγκατοίκηση στην περιοχή, φτάνουν από αγανάκτηση σε σημείο να απειλούν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους, μιλούν για αναγκαίες στειρώσεις (!) και ζητούν παρέμβαση και καταστολή.
Κι ας έχουν βρεθεί κι εκείνοι σε άλλους αγώνες απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, κι ας καταλαβαίνουν ότι ξεπερνιούνται τα ανθρώπινα όρια, κι ας..
Οι μέρες είναι δύσκολες, λένε, στην περιοχή και οι νύχτες κρύβουν κινδύνους. Από απλούς τσακωμούς, από αφόρητους καπνούς και μυρωδιές, μέχρι εγκλήματα, κλοπές και εμπόριο ναρκωτικών.
Και η πρόταση; Η αστυνομία. Η καταστολή. Συνεχής έλεγχος, εγκαθίδρυση αστυνομικού τμήματος στην περιοχή. Τιμωρία προς σύνεση. Σας μοιάζει αυτό, όμως, με ουσιαστική λύση;


Ο Δήμαρχος
Γι' αυτό κι είχε δίκιο ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Παρασκευής, έκανε λόγο για πρόσκαιρη αντιμετώπιση και αναγκαιότητα ουσιαστικής ενασχόλησης με το θέμα. «Δεν μπορούμε συνεχώς να βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Και το πρόβλημα είναι οξύ, βαθύτερο και διαχρονικό», δήλωσε και σχολίασε ότι «ακόμη και μεραρχία αστυνομίας να φέρουμε δεν θα κάνουμε τίποτα. Πρέπει να χτυπήσουμε τις αιτίες του ζητήματος. Την ανεργία, την περιθωριοποίηση και τη φτώχεια. Οι κρατικές υπηρεσίες να κάνουν το χρέος τους και εμείς ως θεσμός το δικό μας...»
Είχε προηγηθεί εισήγηση του αντιδήμαρχου Γιώργου Καρύδη, ο οποίος έγινε δέκτης πιεστικού αιτήματος των κατοίκων και της Επιτροπής Λιβάδι Ρόπα, για λήψη απόφασης από το ΔΣ Κέρκυρας με την οποία να ζητείται «ένταση της αστυνόμευσης στην περιοχή προς πρόληψη της τέλεσης των εγκληματικών πράξεων της καύσης ελαστικών και πλαστικών αντικειμένων προς παράνομη εμπορία και ίδρυση και λειτουργία αστυνομικού τμήματος στην περιοχή».


Απίστευτες καταστάσεις
Ο κ. Καρύδης στην εισήγησή του επίσης πρότεινε να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο παροχή συνδρομής στην Πυροσβεστική από αστυνομική δύναμη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιών στους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με καταγγελίες άνδρες της Π.Υ. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δέχτηκαν επίθεση Ρομά από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα. Κατόπιν αυτού μάλιστα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δήλωσε ότι αρνείται πλέον να παρέχει υπηρεσίες πυρόσβεσης στους καταυλισμούς των Ρομά αν δεν συνοδεύεται από ισχυρή αστυνομική δύναμη.


... κι απίστευτες καταγγελίες
Εκτός αυτού ακούστηκαν και άλλα καταπληκτικά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως η καταγγελία ότι κάποιοι από τους κατοίκους υποστηρίζουν σε συνελεύσεις τους ως λύση τη στείρωση των ΡΟΜΑ και ότι ζητούν να πάρουν όπλα για να λύσουν μόνοι τους την κατάσταση, ότι οι ΡΟΜΑ γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους που κυκλοφορούν ναρκωτικά στο νησί και τους χρησιμοποιούν για "βαποράκια", ότι ο καταυλισμός των ΡΟΜΑ στην Κέρκυρα είναι από τους χειρότερους στην Ελλάδα με συνθήκες που πολλές φορές παραπέμπουν σε ζωώδεις καταστάσεις, ότι στο όνομα των ΡΟΜΑ φαγώθηκαν πολλά χρήματα από προγράμματα και κάποιοι θα πρέπει να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα..


Και πολιτικές προεκτάσεις
Ακόμη υπήρξαν πολιτικές αιχμές για υποψήφιο βουλευτή που παρέθεσε γεύμα σε ΡΟΜΑ και με το πέρας τους ανάγκασε να πάρουν και το ψηφοδέλτιό του σε φακελάκι, ότι κάποιο έστησαν καριέρα στις πλάτες των ΡΟΜΑ, ότι υπάρχουν παράγοντες που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους για δικούς τους σκοπούς κι ότι κάποιοι θέλουν να διατηρούν τους ΡΟΜΑ σ' αυτή την εξαθλίωση για να τους έχουν πειθήνια υποχείριά τους.


Οι εκπρόσωποι ΡΟΜΑ και κατοίκων
Σε ήρεμους τόνους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΡΟΜΑ και των κατοίκων με τον κ. Λιακόπουλο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡΟΜΑ να τονίζει ότι η ανέχεια και η έλλειψη σωστών συνθηκών διαβίωσης οδηγεί πολλούς από τους ΡΟΜΑ σε παραβατικές πράξεις, να κάνει έκκληση για επίλυση του θέματος με άλλους τρόπους και χειρισμούς και να ζητά συνεργασία, να υπογραμμίζει ότι ήδη υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την ΠΙΝ και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αλ. Μιχαλά και να ζητά να σταματήσει η γκετοποίηση ως μέσο που θα δώσει λύση σε πολλά κακώς κείμενα.
Από την πλευρά του ο κ. Σαγιάς, εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής, έκανε λόγο για τραγική κατάσταση, «πριν ένα χρόνο μιλούσαμε για προσπάθεια εξεύρεσης κοινών γραμμών συμβίωσης, σήμερα είμαστε εδώ γιατί υπάρχει θέμα επιβίωσής μας», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε προς άρση κάθε παρεξήγησης ότι «εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους ΡΟΜΑ, με συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουμε πρόβλημα» και υπενθύμισε ότι «και εμείς μένουμε στην περιοχή και εμείς έχουμε δικαιώματα».


Καλό επίπεδο
Παρήγορο ήταν ότι όλοι –σχεδόν- οι δημοτικοί σύμβουλοι έδειξαν νηφαλιότητα και σύνεση στο θέμα που έχει ανακύψει και από κοινού έκαναν λόγο για αναγκαιότητα ουσιαστικής συζήτησης του προβλήματος, ενώ κοινό σημείο βρήκαν στο γεγονός ότι τα μέτρα έντασης της αστυνόμευσης πολύ λίγα θα προσφέρουν στην επίλυση του θέματος. Έτσι τελικά το ΔΣ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο να κάνει ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος και αναμένουμε τα νεώτερα σε επόμενη συνεδρίαση. Αρκεί να μην μείνουν στις συνεδριάσεις....


λινκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...