Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Οι εκδηλώσεις για το Πάσχα σε όλη την Κέρκυρα

pasxa corfu
Ο πλήρης οδηγός για όλες τις εκδηλώσεις του κερκυραϊκού Πάσχα, τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια του νησιού των Φαιάκων!

 Ο Δήμος Κέρκυρας ανακοίνωσε το συνολικό πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων στην πόλη της Κέρκυρας, αλλά και στην περιφέρεια.

Σάββατο του Λαζάρου
11:30 Από τον Ναό του Αγ. Νικολάου των Γερόντων, που πανηγυρίζει κατά την ημέρα αυτή, ξεκινούν μουσικά και χορωδιακά σύνολα απ’ όλο το Νησί, τα οποία ερμηνεύουν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Ύστερα από μουσική περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο, συναντώνται στις

12:30 και ψάλλουν τα Κάλαντα στο «San Giaccomo» το Δημαρχείο της Πόλης. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης».

20:30 Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας, της παλαιότερης φιλαρμονικής του νησιού, στην Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.


Κυριακή των Βαΐων
11:00 Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Την Κυριακή των Βαΐων η Κέρκυρα ζει μια πρόγευση της Ανάστασης, αφού μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του πολιούχου Αγίου της, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη σε διάρκεια και μεγαλοπρεπέστερη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. Η λιτανεία θεσπίστηκε το έτος 1629 σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την φοβερή πανώλη, που κατά την ίδια περίοδο αφάνισε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ευρώπης.

20:30 Συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Ο Ιωάννης Καποδίστριας» και της «Χορωδίας Κέρκυρας». Η συναυλία θα δοθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.

Μεγάλη Δευτέρα
21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», στον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό (Duomo).

Μεγάλη Τρίτη
21:00 Ποιητική – Μουσική βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση». Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) στο Περιστύλιο των Ανακτόρων.

Μεγάλη Τετάρτη
19:00 Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος». Στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στην πόλη ψάλλεται η Ακολουθία του Νιπτήρα, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου.

21:00 Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής. Η συναυλία πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο από τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo». Η εκδήλωση αυτή εισάγει τον ακροατή στο θείο δράμα μέσω της πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής, που αποτελεί ξεχωριστό χαρακτηριστικό των Επτανήσων.

Μεγάλη Παρασκευή
Η πιο πένθιμη ημέρα του έτους, κατά την οποία δεσπόζει η Ακολουθία και η περιφορά του «Επιταφίου», συνοδεύεται από κατανυκτικούς ύμνους των φιλαρμονικών και των χορωδιών.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης ζει τις συναισθηματικά φορτισμένες αυτές στιγμές από νωρίς το μεσημέρι.
Όλοι οι «Επιτάφιοι» της Πόλης με συγκεκριμένη σειρά και τάξη περιφέρονται υπό τους μελωδικούς ήχους των Φιλαρμονικών και των Χορωδιακών Συνόλων. Ο ρόλος των πολιτιστικών αυτών σωμάτων είναι καθοριστικός, αφού συμβάλλουν στη διάχυση των λατρευτικών πράξεων και εκτός του φυσικού τους χώρου (Εκκλησία), καθιστώντας την πόλη και κατ’ επέκταση όλο το νησί έναν ανοικτό Ναό. Οι Χορωδίες των ιερών ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, αλλά και η Δημοτική Χορωδία ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ το ρεπερτόριο των φιλαρμονικών περιλαμβάνει κλασσικά έργα και συγκεκριμένα το Adagio του Albinoni («παλαιά»), Marcia Funebre του Verdi («μπλε»), Elegia Funebre, Sventura του Mariani και Πένθιμο Εμβατήριο του Chopin («κόκκινη»).
Ο συνδυασμός εκκλησιαστικής λατρείας και κοσμικής τέχνης διαμορφώνει τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα της κερκυραϊκής πίστης, που ως κέντρο της έχει τους Προστάτες Αγίους της, τον Θαυματουργό Σπυρίδωνα και την Αγία Θεοδώρα.

pasx1

Περιφορές Επιταφίων
14:00 Ι .Ν. Παντοκράτορος (Καμπιέλο)
Ι .Ν. Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Νέο Φρούριο)
Οργάνωση: Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας

15:00 Ι .Ν. Αγ. Νικολάου των Λουτρών (Πύλη Αγ. Νικολάου). Οργάνωση: M.A.E.ΔΗ.Κ. – Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας

16:00 Ι .Ν. Αγ. Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο). 
Οργάνωση: Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων

16:30 Ι .Ν. Αγ. Παντελεήμονος (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο)

17:00 Ι . Μονή Αγ. Ευφημίας (Mon Repos)

17:15 I.N. Υ.Θ. Οδηγήτριας – Παναγιοπούλα (Πόρτα Ρεμούνδα). Οργάνωση: Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης.

17:30 Ι . Μονή Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Φιγαρέτο)
Ι .Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη)
Ι .Ν. Αγ. Γεωργίου (Μανδούκι)

18:00 Ι .Ν. Αγ. Πάντων (Πόλεως)
Ι .Ν. Αναστάσεως (Α΄ Δημ. Νεκροταφείο)
Ι .Μονή Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά)

19:00 Ι .Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)
Ι .Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)
Ι .Ν. Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου (Γαρίτσα)
Ι .Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης (Κουλίνες)
Ι .Ν. Υ.Θ. Κοιμήσεως Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα)

19:15 Ι .Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούνδα)
Ι .Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)

19:30 Ι .Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)
Ι .Ν. Αγ. Ελευθερίου (Πόλεως)
Ι .Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)

20:00 Ι .Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης / Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου)
Ι .Ν. Αγίων Τριών Μαρτύρων (Γαρίτσα)

20:30 Ι .Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια)
Ι .Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο)
Ι .Ν. Αγ. Ιωάννου του Λάζου (Κεφαλομάντουκο)
Ι .Ν. Αγ. Βαρβάρου (Ποταμός)
Ι .Ν. Αγ. Νικολάου Αλυκών (Αλυκές)

21:00 Ι .Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα)
Ι .Ν. Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου (Ρωμαιοκαθολική Μητρόπολη / Duomo)

22:00 Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά)

musi pasxa
Μέγα Σάββατο
06:00 Αναπαράσταση του Σεισμού μετά την Ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου, ερμηνεύοντας την σχετική Ευαγγελική περικοπή.

09:00 Περιφορά «Επιταφίου» και Λιτάνευση Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. Είναι η αρχαιότερη Λιτανεία του Αγίου, η οποία πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πείνα το έτος 1553. Μοναδικός σ’ ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο ο συνδυασμός της λιτάνευσης ενός Αγίου με την περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Του Ναού. Αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος λιτανεύεται στη θέση του Επισκόπου,
δηλαδή προηγείται του «Επιταφίου», ακολουθώντας τη
βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας που συνεχίζει να επιβιώνει σε πολλά από τα ορθόδοξα λατρευτικά έθιμα της Κέρκυρας. Στην περιφορά συμμετέχουν οι τρεις Φιλαρμονικές της Πόλεως, οι οποίες ερμηνεύουν τα μουσικά έργα: Άμλετ, του Ιταλού συνθέτη Facio (παλαιά), Calde Lacrimae (καυτά δάκρυα) του επίσης Ιταλού συνθέτη Michelli (μπλέ) και Ηρωική του Beethoven (κόκκινη).

11:00 «Πρώτη Ανάσταση» με τη ρίψη των μπότηδων (πήλινων δοχείων). 
Το έθιμο αποτελεί μεταφορά ενός βενετσιάνικου εθίμου, σύμφωνα με το οποίο οι Ενετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (σημαντικότερη εορτή τους), να ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τ’ αντικαταστήσει ο νέος χρόνος. 
Κατ’ άλλους το έθιμο είναι ειδωλολατρικής προέλευσης, δεδομένου ότι το Πάσχα εγκαινιάζει ουσιαστικά την αρχή της νέας βλαστικής περιόδου, οπότε οι τρυφεροί καρποί συλλέγονται στα νέα δοχεία, ενώ τα παλιά καταστρέφονται.
Οι Κερκυραίοι ανανοηματοδότησαν την τοπική αυτή παράδοση προσφέροντάς της χριστιανικό περιεχόμενο, αφού ουσιαστικά αναπαρίσταται ο Αναστάσιμος λόγος του Κυρίου «ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».

11:01 Στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), το παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, πραγματοποιείται το έθιμο της Μαστέλας. Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό ρίχνουν οι περαστικοί κέρματα κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη μαστέλα λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα και το …μπουγέλο. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.).

21:00 Ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό των Ρωμαιοκαθολικών (Duomo), με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου των Ρωμαιοκαθολικών. Η τελετή ολοκληρώνεται στις 23:00.

22:00 Υποδοχή Αγίου Φωτός του Παναγίου Τάφου. Πραγματοποιείται στο Πεντοφάναρο (Λιστόν) με την παρουσία των τοπικών Αρχών. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, όπου αρχίζει η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου.

23.00 Έναρξη μεσονυκτικού στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Πόρτα Ρεμούντα, κοντά στην Πάνω Πλατεία.

23:45 Aπό τον Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη»,
με τις τρεις Φιλαρμονικές της πόλεως να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Έρχονται οι Γραικοί», τον ύμνο της Ενώσεως της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα φαντασμαγορική.

Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελείται τη νύχτα στους Ιερούς Ναούς: Αγίων Πάντων, Παναγίας των Ξένων, Αγ. Ιάσωνος και Σωσίπατρου, Αγ. Τριών Μαρτύρων, Υ.Θ. Κοιμήσεως Μαμάλων, Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά), Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες) και στις Ιερές Μονές: Υ.Θ. Πλατυτέρας, Αγ. Ευφημίας και Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Κανόνι).

kerkyra1
Κυριακή του Πάσχα
09:00-11:00 Στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Παράλληλα λιτανεύεται, σύμφωνα με την κερκυραϊκή εκκλησιαστική παράδοση, η εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, όχι μόνο κατά την ημέρα αυτή, αλλά καθ’ όλη την πασχαλινή περίοδο, διακηρύττοντας με τον τρόπο αυτό το αναστάσιμο μήνυμα.

Περιφορές της Εικόνας της Αναστάσεως στην Πόλη
07:15 Ι .Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)

07:30 Ι .Ν. Αγ. Πάντων (Λιστόν)

07:45 Ι . Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά)
Ι .Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούνδα)

08:10 Ι .Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα)

08:15 Ι .Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)

08:30 Ι .Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη)
Ι .Ν. Αγ. Γεωργίου (Μανδούκι)
Ι .Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης - Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου)
Ι .Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)

08:45 Ι .Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια)

09:00 Ι .Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο)
Ι .Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα)
Ι .Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)

10:00 Ιερό Προσκύνημα Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος

18:00 Ι .Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)

19:30 Εσπερινός της Αγάπης στο Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Νεκτάριου, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες.

Περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως του Κυρίου (Προάστια Δ.Ε. Κερκυραίων)
Την Κυριακή του Παραλύτου πραγματοποιείται αναστάσιμη λιτανεία στην Αλεπού, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος στην Άφρα, την Κυριακή του Τυφλού η μεγάλη λιτανεία με κέντρο τον Ποταμό, όπου συμμετέχουν το Τεμπλόνι, οι Εβροπούλοι και η Κυρά Χρυσικού. Το Κανάλι και οι Κουλίνες συνδυάζουν τη λιτανεία τους με την πανήγυρη του ναού τους (Αγ. Κωνσταντίνου: 21 Μαΐου), ενώ τα προάστια Κοντόκαλι (Αγ. Τριάδος) και Γουβιά (Αγ. Πάντων) κατά την περίοδο της Πεντηκοστής.

Τρίτη της Διακαινησίμου
18:00 Μπάσματα Αγίου. Εναπόθεση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στη Λάρνακα Αυτού με την καθιερωμένη παράσταση των Αρχών.

Στην Περιφέρεια της Κέρκυρας
Την περίοδο του Πάσχα, σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου Κέρκυρας οργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φορτίζουν ανάλογα την περιρρέουσα κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιούνται οι περιφορές των Επιταφίων με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η Aναστάσιμη Tελετή γιορτάζεται παραδοσιακά στις κεντρικές πλατείες των χωριών με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων και πλήθους επισκεπτών.
exohi
Η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα κατά τον Εσπερινό της Αγάπης ή τη «Νιά Δευτέρα». Η Αναστάσιμη περίοδος ολοκληρώνεται πριν τον Εσπερινό της Αναλήψεως (Τετάρτη
απόγευμα), όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση πραγματοποιείται η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως, η οποία κατόπιν φυλάσσεται στη μόνιμη θέση της εντός του Ναού, μέχρι την επόμενη Ανάσταση.

Δημοτική Ενότητα Λευκιμμαίων
Μεγάλη Τρίτη
20:30 Εκδήλωση με εκκλησιαστικούς ύμνους και πένθιμα εμβατήρια από την Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκιμμαίων (Μ.Κ.Ε.Λ.) στον Ι. Ν. Αγ. Αρσενίου.

Μεγάλη Παρασκευή
19:00 Περιφορά των επιταφίων στους οικισμούς Κάβου, Μελικίων, Ποταμιού, Αγ. Θεοδώρων και Παναγίας Λευκίμμης με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκίμμης (Φ.Ε.Λ.). Επίσης, περιφορά των επιταφίων στους οικισμούς Ριγγλάδων και Αναπλάδων με τη συμμετοχή της Καλλιτεχνικής Ένωσης Λευκιμμαίων (Μ.Κ.Ε.Λ.) και τη συνοδεία του Χορευτικού Συλλόγου Λευκίμμης «ΦΑΕΘΩΝ».

Μέγα Σάββατο
10:45 Αναπαράσταση του εθίμου «Πρώτη Ανάσταση» με ρίψη των μπότηδων από το Χορευτικό Συλλόγο Λευκίμμης «ΦΑΕΘΩΝ» στο Πλακάδο της εκκλησίας Αγίου Αρσενίου.

Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα)
10:30 Λιτανεία κατά μήκος του κεντρικού ιστού της Λευκίμμης (έναρξη Μελικία, Ποτάμι, Αγ. Θεόδωροι και Παναγία) με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκίμμης (Φ.Ε.Λ.). Δέηση
στη γέφυρα του Ποταμιού.
11:00 Λιτανεία κατά μήκος των χωριών Ριγγλάδες και Αναπλάδες, με τη συνοδεία του Χορευτικού Συλλόγου Λευκίμμης «ΦΑΕΘΩΝ». Επίσης, την ίδια ημέρα λιτανεία πραγματοποιείται στους Βιταλάδες, ενώ τη «Νιά Παρασκευή» (Ζωοδόχου Πηγής) στα Κρητικά.

Δ.Ε. Κορισσίων: Τη Nιά Παρασκευή (Ζωοδόχου Πηγής) λιτανεύεται η Εικόνα της Αναστάσεως στο Μαραθιά και την Κυριακή του Θωμά στους Αργυράδες.

Δ.Ε. Μελιτειέων: Περιφορά της Αναστάσιμης Εικόνας γίνεται την Κυριακή του Θωμά στους Βουνιατάδες, ενώ την ίδια Κυριακή και την Κυριακή των Μυροφόρων στον Άγιο Ματθαίο και στη Στρογγυλή.

Δ.Ε. Αχιλλείων: Τη Μεγάλη Πέμπτη στους Άγιους Δέκα αναβιώνει το έθιμο «τριζόνια» ή αλλιώς ροκάνες που με τον παράξενο ήχο τους οι κάτοικοι πίστευαν ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναβιώνει το έθιμο των μπομπόλων στους Βαρυπατάδες. Το έθιμο περιλαμβάνει το γέμισμα εκατοντάδων κελυφών σαλιγκαριών με λάδι και μπαμπάκι, που χρησιμεύει ως φυτίλι.
Τα κελύφη αυτά τοποθετούνται αναμμένα κατά μήκος της διαδρομής που περνά ο Επιτάφιος, δημιουργώντας μια έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Οι περιφορές των Επιταφίων στους Κυνοπιάστες, Χρυσίδα και Γαστούρι συνοδεύονται από τις Φιλαρμονικές Κυνοπιαστών και Γαστουρίου. Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) η Λιτανεία στις Μπενίτσες συνοδεύεται από φιλαρμονική. Μεγάλη λιτανεία πραγματοποιείται από τους Κυνοπιάστες προς τη Χρυσίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιτανεία της Ενορίας του Βιρού καταλήγει με καραβάκι στο γραφικό Ποντικονήσι. Επίσης, λιτανεία πραγματοποιείται την Κυριακή του Θωμά στους Κυνοπιάστες, Γαστούρι, Αγίους Δέκα, ενώ την Κυριακή των Μυροφόρων στο Σταυρό και στις Μπενίτσες.

Δ.Ε. Παρελίων: Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) ξεκινούν λιτανείες από τα χωριά Βάτος, Γιαννάδες, Κοκκίνι και Πέλεκας και κατευθύνονται αντίστοιχα προς τα γραφικά εξωκκλήσια, όπου ακολουθεί η Θεία Λειτουργία. Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται το ίδιο απόγευμα στο χωριό Βάτος και στον
Πέλεκα με τη συμμετοχή του χορευτικού του συλλόγου. Επίσης, την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στο Μάρμαρο και την Κυριακή των Μυροφόρων στους Σιναράδες, όπου ακολουθεί και παραδοσιακό πανηγύρι.

Δ.Ε. Παλαιοκαστριτών: H περιφορά του Επιταφίου ξεκινά το πρωί από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης Λακώνων και της χορωδίας του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες». 
Το βράδυ, οι ίδιοι πολιτιστικοί φορείς συνοδεύουν τη λιτανεία στο χωριό Λάκωνες, που βρίσκεται στην αγκαλιά του όρους Αρακλής. Στους Λιαπάδες, η περιφορά του Επιταφίου από τους Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και Αγ. Βλασίου γίνεται με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής Λιαπάδων, ενώ στο Σκριπερό πραγματοποιείται αντίστοιχα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού. Η Αναστάσιμη Τελετή στους Λάκωνες πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης Λακώνων και της χορωδίας του Μουσικού Ομίλου «Οι Λακωνίτες», στους Λιαπάδες με τη χορωδία Λιαπάδων ενώ στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής τους.
Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) πραγματοποιείται μεγάλη λιτανεία στους Δουκάδες. Λιτανεία γίνεται και στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού και στους Μακράδες με τη Φιλαρμονική Λακώνων, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.

Την Κυριακή του Θωμά στην Κρήνη, η λιτανεία συνοδεύεται από τη φιλαρμονική και τη χορωδία και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή του χορευτικού «Κρήνης». Την Κυριακή των Μυροφόρων πραγματοποιείται λιτανεία στους Λιαπάδες, όπου συμμετέχει φιλαρμονική και η χορωδία «Λιαπάδων» και ακολουθεί πανηγύρι. Σημαντικό είναι και το πανηγύρι της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιοκαστρίτσα, τη Νιά Παρασκευή, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Εκκλησίας Λακώνων.

Δ.Ε. Αγίου Γεωργίου: την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται Λιτανεία στους Πάγους με συνοδεία Φιλαρμονικής και την Κυριακή του Παραλύτου στους Χωρεπισκόπους.

Δ.Ε. Εσπερίων: Στα χωριά Αυλιώτες και Καρουσάδες η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιείται με τη συνοδεία φιλαρμονικών. Με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής πραγματοποιείται και η παραδοσιακή Λιτανεία τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) στους Καρουσάδες. Την Τρίτη του Πάσχα (Νιά Τρίτη) γίνονται λιτανείες στα χωριά Αυλιώτες και Μαγουλάδες, ενώ την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής (Νια Παρασκευή) στο Καβαλλούρι. Την Κυριακή του Θωμά στο Σιδάρι λιτανεύεται η εικόνα της «Ψηλαφήσεως» με
τη συμμετοχή φιλαρμονικής και χορωδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.

Δ.Ε. Θιναλίων: Λιτανείες γίνονται την Κυριακή του Θωμά στην Επίσκεψη και την Κυριακή των Μυροφόρων στους Κυπριανάδες. Στην Πετάλεια, επειδή εορτάζουν στις 20 Μαΐου τη μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγ. Νικολάου, πραγματοποιείται η λιτανεία κατά την πλησιέστερη προς την ημερομηνία αυτή Κυριακή.

Δ.Ε. Κασσωπαίων: Στη Δημοτική αυτή Ενότητα οι λιτανείες πραγματοποιούνται κατά τις δύο πρώτες ημέρες του Πάσχα.

Δ.Ε. Φαιάκων: Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στον Άγιο Μάρκο, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής στον εορτάζοντα ναό της Κάτω Κορακιάνας, την Κυριακή του Θωμά στο Σωκράκι, την Κυριακή των Μυροφόρων στο Σπαρτύλα και την Κυριακή του Τυφλού στο Ζυγό. Η Άνω Κορακιάνα, όπως και τα Γαζάτικα, ακολουθούν την παράδοση των περισσοτέρων ναών του νησιού και η λιτανεία τους πραγματοποιείται τη «Νιά Δευτέρα».

Διαπόντια Νησιά: Στους Οθωνούς η λιτανεία πραγματοποιείται της Αγίας Τριάδας (Πεντηκοστή), στο Μαθράκι την Τρίτη του Πάσχα, ενώ στην Ερείκουσα κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...