Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

ΣΟΚ: Τζιχαντιστές στην Αλβανία...

Πυρήνες των τζιχαντιστών στο χωριό Λαζαράτι  - Η αστυνομία αναζητά πάνω από είκοσι άτομα, τα οποία φέρεται να έχουν άμεση σχέση με ακραίους ισλαμιστικούς κύκλους

Η δράση τζιχαντιστών στην περιοχή είχε αποκαλυφθεί από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και πάλι είχαν σημειωθεί συμπλοκές, που οδήγησαν την αστυνομία στη δημοσιοποίηση ονομάτων και στοιχείων πέντε ατόμων που καταζητούνταν.Πριν από ένα χρόνο η αστυνομία κατέστρεψε τις χασισοφυτείες, που αποτελούσαν την βασική ενασχόληση των κατοίκων. Χάνοντας αυτή την προσοδοφόρα δραστηριότητα, πολλοί στράφηκαν προς τις ακραίες οργανώσεις, οι οποίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να στρατολογούν άτομα από την περιοχή την οποία όπως προκύπτει φρόντισαν να την εξοπλίσουν πλήρως.


Η εκτέλεση 31χρονου μέλους των αλβανικών επίλεκτων αστυνομικών δυνάμεων και ο τραυματισμός δύο συναδέλφων του έγινε από ομάδα νεαρών 17 - 22 χρόνων, οπαδών του "Ισλαμικού Κράτους" (ISIS) σύμφωνα με την κατάθεση στην αστυνομία του πρώτου συλληφθέντα για τα χθεσινά ένοπλα επεισόδια κατά της αστυνομίας στο χωριό Λαζαράτι.

17χρονος, που ονομάζεται Τζιουλιάνο Μάλιο, συνελήφθη από την αστυνομία, ενώ οδηγούσε ένα ΙΧ αυτοκίνητο, μετέφερε πυρομαχικά και όπλα, τα οποία προορίζονταν για την ένοπλη ομάδα στην οποία ανήκε. Κατάγεται από χωριό κοντά στο Τεπελένι, αλλά γεννήθηκε και κατοικεί στην πόλη του Αργυροκάστρου. Με το Λαζαράτι τον συνδέει η σχέση του με την ομάδα των υποστηρικτών της ISIS, την οποία αποκαλεί ομάδα κρούσης, ή πυρός.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του στην αστυνομία, η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από 15 μέλη νεαρής ηλικίας και έχει την δική της ιεραρχική δομή. Έχει μυστικές υποδομές διαμονής και εξάσκησης στο δάσος εκτός του χωριού και διαθέτει οπλισμό και συγκεκριμένα έξι υπερσύγχρονα όπλα ελευθέρων σκοπευτών, πού αγόρασε και εισήγαγε κρυφά στην χώρα κατά τους δύο τελευταίους μήνες.


Μάλιο ανέφερε, επίσης, ότι η επίθεση κατά της αστυνομίας προετοιμαζόταν εδώ και καιρό. Χαρακτηριστικό είναι, ότι τρία από τα μέλη της ομάδας, που φέρεται ότι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον άτυχο άντρα των επίλεκτων δυνάμεων, ήταν καταζητούμενα από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για βομβιστικές επιθέσεις εντός του χωριού. Επίσης, στα προφίλ τους μπορεί πολύ εύκολα να προσέξει κανείς φωτογραφίες, σύμβολα, συνθήματα και άλλο προπαγανδιστικό υλικό της οργάνωσης ISIS.

σχόλιο της η εφημερίδα "DITA" των Τιράνων, η οποία επικαλείται αξιόπιστες πληροφορίες από το εξωτερικό, σημειώνει ότι το επεισόδιο στο Λαζαράτι συνδέεται με τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων συνδεδεμένων με την οργάνωση ISIS.


Αναφέρει ακόμα ότι πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη εφαρμογή των απειλών που εξαπέλυσαν πριν λίγες μέρες Αλβανοί μέλη του ISIS, ότι σύντομα το ISIS θα δράσει και στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βαλκανική. Οι ίδιες πηγές, σημειώνει η εφημερίδα, αναφέρουν ότι η ομάδα από το Λαζαράτι έχει από πέρυσι σχέσεις με εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις που δρουν στην Αλβανία και το εξωτερικό της και χρηματοδοτείται απ' αυτές.

εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι στο Λαζαράτι έχουν γίνει κάποιες από τις βίαιες εκδηλώσεις του εξτρεμιστικού ισλαμικού κινήματος στην Αλβανία. «Σε μερικά σημεία της κεντρικής Αλβανίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Ελμπασάνι κλπ, έχουν παρατηρηθεί και παλιότερα παρόμοια κρούσματα», γράφει.

Στο ίδιο συμπέρασμα, σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης της ομάδας στο Λαζαράτι, καταλήγει σε ανάλυσή του στην ίδια εφημερίδα και ο γνωστός αναλυτής Μέρο Μπάζε, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο Λαζαράτι υπάρχουν νέοι που θαυμάζουν την ISIS και φορτώνουν τα αυτοκίνητα με κοκαΐνη, μια τυπική τρομοκρατική ιδεολογία των λεγεώνων που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία με ναρκωτικά»


Στη νέα έφοδο της αλβανικής αστυνομίας στο Λαζαράτι κινητοποιήθηκαν 400 αστυνομικοί, οι οποίοι χθες το απόγευμα κατάφεραν να μπουν στο χωριό. Ως αυτή την ώρα συνεχίζουν τους ελέγχους στα σπίτια των καταζητούμενων. Από τα 21 άτομα τα ονόματα των οποίων ανακοίνωσε η αστυνομία ως ύποπτους για την ένοπλη επίθεση κατά της αστυνομίας, οι 14, ή παραδόθηκαν μόνοι τους, ή συνελήφθησαν από την αστυνομία χωρίς αντίσταση. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από την προειδοποίηση της αστυνομίας ότι σε περίπτωση αντίστασης θα εξουδετερωθούν δια πυρός.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...