Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Που θα πάνε τα σκουπίδια;


skoypidia
«Κόκκινο» θα χτυπήσει τις επόμενες μέρες η συζήτηση για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα στο νησί, που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση απορριμμάτων. Η… «παύση πυρός» που αποφάσισαν οι κάτοικοι στο Τεμπλόνι ανοίγοντας έως και τις 24 του μήνα τουλάχιστον το ΧΥΤΑ, η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη και η χθεσινή έγκριση χρηματοδότησης του έργου δεματοποίησης, συνθέτουν το…εκρηκτικό μίγμα τη στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκομιδή των σκουπιδιών που συσσωρεύτηκαν ξανά σε πόλη και ύπαιθρο.

Η δεματοποίηση
Την Πέμπτη δημοσιοποιήθηκε με ανακοίνωση της Περιφέρειας ότι εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το έργο με τίτλο “ Δημιουργία υποδομής προεργασίας, δεματοποίησης, κομποστοποίησης και ταφής υπολειμμάτων οικιακών αποβλήτων Νομού Κέρκυρας” μετά από πρόταση της Π.Ι.Ν. και απόφαση του υπουργείου Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού προϋπολογισμού 4.200.000 ευρώ . Τονίζεται ακόμη ότι «μετά από αυτό ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση , με την κατάθεση των σχετικών μελετών , της μεταβατικής φάσης διαχείρισης των αποβλήτων στην Π.Ε. Κέρκυρας και μέχρι την εφαρμογή του σχεδίου της υλοποιημένης διαχείρισης».

Λύση στο «γόρδιο δεσμό»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση της δεματοποίησης που είχε προταθεί και μέσω του πορίσματος της επιτροπής που συστάθηκε προ μηνών, απορρίπτεται ασυζητητί από τους κατοίκους στο Τεμπλόνι με δεδομένο τον υπερκορεσμό του χώρου αποθήκευσης απορριμμάτων στην περιοχή. Η λύση για εργοστάσιο κομποστοποίησης μέσω ΣΔΙΤ που είχε προχωρήσει η δημοτική αρχή Τρεπεκλή εγκαταλείφθηκε και μένει να δούμε αν θα γίνει πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ η υπόθεση του ΧΥΤΑ Νότου, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον έχει πει έως σήμερα δημόσια ο Δήμαρχος, δεν μπαίνει καν σε συζήτηση.

Νηνεμία πριν την μπόρα;
Η… προσωρινή (;) ανακωχή στο…μέτωπο του ΧΥΤΑ επήλθε μετά από τη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη στην Εισαγγελία με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και στη κατεύθυνση εξομάλυνσης της δραματικής κατάστασης που άρχισε ξανά να διαμορφώνεται στην καθαριότητα, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Ακολούθησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη όπου το θέμα τέθηκε όπως ήταν φυσικό υπό μορφή ερώτησης προς το Δήμαρχο από τις παρατάξεις Χαραλάμπους και Υδραίου και την παρουσία μεγάλου αριθμού κατοίκων από το Τεμπλόνι και τις όμορες περιοχές.
Ο Δήμαρχος απευθυνόμενος και στους κατοίκους έκανε έκκληση να σταματήσει η κατάληψη ενόψει της συνεδρίασης της Τετάρτης και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δε μπορούμε να λειτουργούμε με το πιστόλι στον κρόταφο και στη λογική του εδώ και τώρα». Οι αναφορές σε μια αποστροφή του λόγου ότι «η λύση δε θα είναι αναίμακτη και θα πονέσει», καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και πιθανώς και του αδιεξόδου που έχει περιέλθει η δημοτική αρχή που βλέπει την… «ωρολογιακή βόμβα» της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων να «σκάει» στα χέρια της.
Η απόφαση για αναστολή της κατάληψης επικυρώθηκε ξημερώματα Παρασκευής μέσω ψηφοφορίας από τη Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων Τεμπλονίου και εκπροσώπων των γύρω περιοχών και επισημοποιήθηκε με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, όπου σε γενικές γραμμές γίνεται αναφορά στη συνάντηση στην Εισαγγελία, στις δεσμεύσεις του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο για την ειδική συνεδρίαση και τονίζεται ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου θα καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες των κατοίκων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος
Ανησυχία για τα προβλήματα στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας που κάνει λόγο για αδυναμία των υπηρεσιών του Δήμου και επισημαίνει: «η συστηματική και ανεξέλεγκτη συσσώρευση μεγάλου όγκου απορριμμάτων σε δημόσιους χώρους σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία λόγω θέρους , δημιουργούν ένα επικίνδυνο και απειλητικό για τη δημόσια υγεία περιβάλλον. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, ως οφείλει, θεωρεί υποχρέωσή του να παρέμβει προς κάθε κατεύθυνση, για την άμεση και επείγουσα επίλυση της διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων , πριν η κατάσταση για τη δημόσια υγεία γίνει μη διαχειρίσιμη».

Αλκης Κοσκινάς
link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...