Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Πάνω από 300 χιλ. τουρίστες έχασαν Κως, Λέσβος, Χίος και Σάμος

Λόγω του προσφυγικού - Αυξάνονται και πάλι μέσα στον Αύγουστο οι μεταναστευτικές ροές  

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό στα τέσσερα νησιά του Αιγαίου που δέχτηκαν τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστευτικών ροών πέρσι. Η Κως, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος έχασαν την φετινή τουριστική περίοδο περισσότερους από 300 χιλιάδες τουρίστες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις (slots) στα περιφερειακά αεροδρόμια για την θερινή περίοδο του 2016, βάσει στοιχείων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, μόνο στη Κω ακυρώθηκαν περίπου 245 χιλ. θέσεις: πιο συγκεκριμένα, από τις 1,213εκατ. προγραμματισμένες θέσεις που είχαν κρατηθεί από τις αεροπορικές εταιρείες τον Ιανουάριο, τελικά παρέμειναν 967 χιλ., με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει το 20%. Από την άλλη στη Λέσβο η απώλεια προγραμματισμένων θέσεων αγγίζει το 47% (-36 χιλ. θέσεις) και στη Χίο το 51% (7 χιλ. θέσεις). Αντίστοιχα, στη Σάμο από 164 χιλ. θέσεις που είχαν κρατηθεί στην αρχή της χρονιάς θα διατηρηθούν φέτος οι 131 χιλ. (-32 χιλ. θέσεις, πτώση 20%). 

Συνολικά στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (πλην δηλαδή του αεροδρομίου της Αθήνας), σύμφωνα με δημοσίευμα του «capital.gr», σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του Ιανουαρίου, παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 5%. Και μπορεί η πτώση αυτής της τάξης να θεωρείται αναμενόμενη, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες τείνουν να κατοχυρώνουν περισσότερες θέσεις στα αεροδρόμια στον Ιανουάριο, τις οποίες ακυρώνουν στη συνέχεια, εντούτοις τα υψηλά ποσοστά των ακυρώσεων που καταγράφονται στα τέσσερα αυτά νησιά οφείλονται όπως εξηγούν στελέχη της τουριστικής αγορά στην ζημιά που προκάλεσε στην εικόνα τους το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα άνοιξε και πάλι η στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών με τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει πλέον πράξη την απειλή του ότι εάν η Ε.Ε. δεν καταργήσει τη Βίζα για τους Τούρκους πολίτες τότε η συμφωνία θα ακυρωθεί στην πράξη.

Η μπάλα φαίνεται πλέον ότι είναι στο γήπεδο της Τουρκίας, μιας και μοιάζει ο απόλυτος ρυθμιστής της κατάστασης παρά την παρουσία του ΝΑΤΟ και σκαφών της Frontex στην οριογραμμή μεταξύ Χίου και Τσεσμέ.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνουν και οι αφίξεις των μεταναστών από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας, καθώς ξεπέρασαν τους 200. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «www.politischios.gr», το πρωί του Σαββάτου έφθασαν 66 άτομα, την Κυριακή 96 ενώ σήμερα το πρωί η μέρα ξεκίνησε με 41 μετανάστες στην περιοχή Γρίδια κι έπεται συνέχεια.

Όλα αυτά όταν ενώ το νησί, σύμφωνα με το υπουργείο, μπορεί να φιλοξενήσει 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένα 2.800 άτομα, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος των ορίων που προβλέπουν τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...