Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Οι «άποροι» με τις πισίνες

Κάτοχοι μεγάλης αξίας ακινήτων με πισίνες και σκάφη δήλωναν ελάχιστα στην εφορία. Oχι μόνο δεν κατέβαλαν τους φόρους που τους αναλογούσαν, αλλά εισέπραξαν και την πρώτη δόση του επιδόματος... φτώχειας.

Πάρτι με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης έκαναν χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκρυπταν εισοδήματα και εμφανίζονταν ως φτωχοί ή και άνεργοι στην Εφορία. Ετσι όχι μόνο δεν κατέβαλαν τους αναλογούντες με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα φόρους, αλλά εισέπραξαν και την πρώτη δόση του επιδόματος φτώχειας που κυμαινόταν από 700 μέχρι και 1.300 ευρώ. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς είναι και κάτοχοι μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων, από βίλες και εξοχικά μέχρι πισίνες και σκάφη αναψυχής. 

 

ΠαράνομαΣύμφωνα με πληροφορίες,
τα αποτελέσματα από το πρώτο δείγμα των ελέγχων δείχνουν ότι περίπου 15.000 μισθωτοί εισέπραξαν παράνομα το ποσό, δηλώνοντας το 2009 στην Εφορία χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά.
Οι «άποροι» με τις πισίνες
Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς διαθέτουν ακίνητα πάνω από 200 τ.μ., πισίνες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή αυτοκίνητα. Τώρα οι διασταυρώσεις στοιχείων επεκτείνονται και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων του επιδόματος, όπως αγρότες, απόρους και ανέργους, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για ψευδείς δηλώσεις.
Την ίδια ώρα από τους ελέγχους προκύπτει ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που «φούσκωσαν» τις αφορολόγητες δαπάνες (ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικά έξοδα, νοσήλια κ.ά.) για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα και να πληρώσουν χαμηλότερο φόρο ή ακόμα και να εισπράξουν επιστροφή φόρου.
Τη φορολογική απάτη με το επίδομα έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, από τους οποίους προέκυψε ότι 28.177 μισθωτοί υπέβαλαν πλασματικές δηλώσεις αποκρύπτοντας εισοδήματα από 10.000 μέχρι και πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας, ενώ σε άλλους περίπου 120.000 διαπιστώθηκε απόκλιση από 100 μέχρι και πάνω από 5.000 ευρώ ανάμεσα στα ποσά που εισέπραξαν από την εργασία τους και σε εκείνα που δήλωσαν. Ετσι πολλοί από αυτούς εμφάνισαν οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο από το πλαφόν που έθετε η ρύθμιση για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και εισέπραξαν τα προβλεπόμενα ποσά.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο και για άλλες χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων που εισέπραξαν το επίδομα χωρίς να το δικαιούνται. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται και πολλοί με πολυτελή διαβίωση, υψηλές τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία, που όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τους ελέγχους δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Οπως υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου, οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν και έναν από τους βασικούς λόγους για την ακύρωση της καταβολής της δεύτερης δόσης του επιδόματος.
Νέο σώμα
«Οπλίζουν» οι Ράμπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ενεργό και σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της πάταξης της κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος μέσω των προμηθειών θα διαδραματίσει το νέο Σώμα εξειδικευμένων ελεγκτών, υπό την εποπτεία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.
Η νέα υπηρεσία θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και θα κινείται συντονισμένα κατά τα πρότυπα της Αντιτρομοκρατικής.
Το πεδίο ελέγχου της θα είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι μεγάλες οικονομικές απάτες και εγκλήματα, καθώς και ο έλεγχος των κυκλωμάτων με τις προμήθειες του Δημοσίου κυρίως στον τομέα της Υγείας, που θησαυρίζουν με τις υπόγειες συναλλαγές και τις υπερτιμολογήσεις.
Διαγωνισμός
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη 100 εξειδικευμένων ατόμων από ποικίλες ειδικότητες, ώστε να καλυφθούν διάφορες πλευρές του οικονομικού εγκλήματος, ενώ προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες στην πρόσληψη επιπλέον 100 υπαλλήλων, οι οποίοι θα στελεχώσουν διοικητικά τη νεοσύστατη υπηρεσία.

Επικεφαλής της νέας υπηρεσίας είναι πολύ πιθανόν να είναι ο εισαγγελέας Β. Φλωρίδης, που έχει πλούσια εμπειρία και έχει ασχοληθεί επισταμένως με το οικονομικό έγκλημα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κ. Χρυσοχοΐδη, η νέα υπηρεσία στελεχώνεται με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης σε θέματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και «σπασίματος» κωδικών, με ειδικευμένους φοροτεχνικούς, λογιστές και ειδικούς στα οικονομικά της Υγείας και κυρίως στον κύκλο του φαρμάκου.
Νέες μαύρες λίστες
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι διασταυρώσεις στοιχείων με βάση το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια διαβίωσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σε μαζική έκταση, και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φέρνουν στο φως πακτωλό μαύρου χρήματος και φοροκλοπής. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα νέες λίστες με ονόματα για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ανθρώπους της σόουμπιζ, επώνυμους καλλιτέχνες, ενώ ετοιμάζονται και λουκέτα σε καταστήματα, γραφεία και επιχειρήσεις.
Ταξίδια καταθέσεων
Ενα από τα βασικά όπλα που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής είναι το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Αρμόδιος παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έχουν αποστείλει εμβάσματα με ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που παραπέμπουν σε δήμευση περιουσιών και επιβολή αυστηρών ποινών και κυρώσεων.
Εφοδοι
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολή για τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων που θα κάνουν εφόδους για να ελέγξουν αν πολυτελή ακίνητα έχουν δηλωθεί στην Εφορία και αν ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες και έχουν καταβάλει τον προβλε?πόμενο από τον νόμο φόρο.
Το «πλυντήριο» της Μυκόνου
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μέχρι στιγμής ελέγχους έχουν εντοπισθεί για φοροδιαφυγή τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις αυστηρές κυρώσεις του νόμου. Επιπρόσθετα, μετά τον πρόσφατο έλεγχο που διενεργήθηκε σε επιχείρηση νησιού του Αιγαίου και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, τώρα οι ελεγκτικές αρχές προχωρούν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον έλεγχο των καταθέσεων του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, καθώς ελέγχεται κανάλι με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=12106955


1 σχόλιο:

  1. εχουμε και στην περιοχημας πολουσ τετοιους!! με κουμπαριες με εφοριακους που αποκρυπτουν εισοδηματα και χτιζουν παρανομα βιλεςτεραστιες. και ειναι και τοκογλυφοι!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...