Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Ώρα μηδέν για τουρισμό - Βυθίζεται η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα

Ενάμιση εκατομμύριο λιγότεροι τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού, ενώ οι απώλειες μπορεί να φθάσουν και τα 2,3 εκατ. επισκέπτες εάν βγουν αληθινές οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, οι κρατήσεις από την Αγγλία και τις ΗΠΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά 20% και κατά 15% από τη Γερμανία, ενώ η απλοποίηση των διαδικασιών στην έκδοση βίζας για τους Ρώσους πολίτες απλά περιόρισε τις απώλειες στο 10%.

Οι επιδόσεις αυτές θα στερήσουν από την αγορά περί τα 1-1,6 δισ. ευρώ, ‘βυθίζοντας’ τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, καθώς τα συνολικά έσοδα του τουρισμού ισοδυναμούν με το 4,4% του ΑΕΠ, ενώ ξενοδοχεία και εστιατόρια συμμετέχουν στη διαμόρφωση του ακαθάριστου προϊόντος σε ποσοστό 6,11%.

«Παρά τη μείωση των τιμών μας στα πακέτα και τις άλλες υπηρεσίες, εξακολουθούμε να μειονεκτούμε στον ανταγωνισμό, κάτι που μας δημιουργεί πρόβλημα, αφού το βασικό κριτήριο των αγορών είναι η τιμή», τονίζει στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Ευαγγέλου, Πρόεδρος Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Οι μειώσεις στα πακέτα φτάνουν και το 10% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι επιχειρηματίες προσπαθούν να απορροφήσουν τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ. Παρ' όλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να είναι 30% φθηνότερη, η Αίγυπτος και η Κροατία 20%, ενώ στο Μαρόκο και την Τυνησία η διαφορά ξεκινά από 10% και φτάνει έως το 30%.

Παρά τα δυσοίωνα μηνύματα η πολιτεία δε δείχνει να ευαισθητοποιείται, σημειώνουν παράγοντες της αγορές, αφού δεν υπάρχει καν καμπάνια. Το ρόλο της προώθησης του ελληνικού τουρισμού φαίνεται να έχει αναλάβει το Γερμανικό κοινοβούλιο που καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα και ζητά από τους Έλληνες διπλωμάτες να προτείνουν τρόπους μέσω των οποίων η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει.

Όπως κάθε χρόνο, οι επιχειρηματίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Τα καλά νέα, όμως, μπορεί να έλθουν και από το μέτωπο των χρηματαγορών. Αν το ευρώ συνεχίσει τη διολίσθηση του έναντι του δολαρίου , τότε η Ευρώπη θα ξαναγίνει ελκυστικός προορισμός για Αμερικανούς, Βρετανούς, Σκανδιναβούς και Ελβετούς.

Ταυτόχρονα θα μείνουν εντός συνόρων και οι Ευρωπαίοι αφού δολαριακοί προορισμοί όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Αίγυπτος θα γίνουν πιο ακριβοί.


Φιλόξενη και ασφαλής η Ελλάδα
Μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο έλληνας πρέσβης στη Γερμανία, Δημήτρης Ράλλης, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» τη συνεδρίαση της επιτροπής Τουρισμού της Γερμανίας, καθώς - όπως είπε – οι βουλευτές όλων των κομμάτων καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επικριτικά δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ράλλης, το κόμμα των Πρασίνων κάλεσε τους βουλευτές του να επισκεφτούν το καλοκαίρι την Ελλάδα.

 ‘Όπως είπε ο κ. Ράλλης, ενημέρωσε την επιτροπή για την πραγματική κατάσταση στη χώρα μας, και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει φιλόξενη και ασφαλής και ότι οι διαδηλώσεις γίνονταν μακριά από τουριστικούς προορισμού.

Πηγή: www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...