Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Να μην εφαρμοστεί η άδικη και παράνομη εφαρμογή της εγκυκλίου 113\2009 της διοίκησης του ΟΑΕΕ 

26/04/10
Πρακτικά της βουλής της συζήτησης της από 20/4/2010 επίκαιρης ερώτησης
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Θα συζητηθεί η με αριθμό 700/20.4.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τη μη εφαρμογή της εγκυκλίου 113/2009 της διοίκησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Μωραΐτη έχει ως εξής:


«Η Διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με την υπ' αριθμ. 133/24-11-2009 εγκύκλιό της κατήργησε επί της ουσίας τις διατάξεις του ν. 3050/2002 που προβλέπει ότι δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ελεύθεροι επαγγελματίες που διαμένουν σε περιοχές κάτω των δύο χιλιάδων (2000) κατοίκων και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια που ο νόμος ορίζει.
Με την απόφαση αυτή η διοίκηση του ΟΑΕΕ επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα του Οργανισμού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης αδιαφορώντας και για το γεγονός ότι αφενός δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα υψηλά ασφάλιστρα του ΟΑΕΕ που συνεχώς αυξάνονται και αφετέρου ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι αντίθετη με τις διατάξεις του ν. 3050/2002 που σκοπό έχει να διευκολύνει την παραμονή και δραστηριοποίηση μικρών προσωπικών επιχειρήσεων σε περιοχές που απειλούνται με ερήμωση.
Για να στηρίξει την απαράδεκτη απόφασή της που όπως φαίνεται έχει την έγκριση της Κυβέρνησης, η διοίκηση του ΟΑΕΕ επικαλείται έναν πολύ μικρό αριθμό επαγγελματιών που καταχρηστικά κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης δηλώνοντας ως έδρα της επιχείρησής τους περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων, ενώ δραστηριοποιούνται εκτός της περιοχής.
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι τόσο εξόφθαλμα άδικη και παράνομη, ώστε ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισμα που εκδόθηκε στις 23-3-2010 ζητάει να μην εφαρμοσθεί, να μην ανακληθεί και να μην ισχύσει ως μη σύννομη η εγκύκλιος 113/2009 της διοίκησης του ΟΑΕΕ καθώς επίσης ότι πρέπει να επιστραφούν οι εισφορές των ασφαλισμένων που κατέβαλαν οι υποχρεωτικά ασφαλισθέντες στον ΟΑΕΕ από 1-11-2009.
Ερωτάται ο Υπουργός τι προτίθεται να κάνει για να σταματήσει η άδικη και παράνομη εφαρμογή της εγκυκλίου 113/2009 της διοίκησης του ΟΑΕΕ».
Στην ερώτηση του κ. Μωραΐτη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.
Έχετε το λόγο κύριε Υφυπουργέ, για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, με τον ν. 3050/2002 είχαν ρυθμιστεί θέματα που αφορούσαν την ασφάλιση επαγγελματιών που είχαν δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων και σε ορισμένους νομούς όπως στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στη Βοιωτία και στην Αχαΐα, σε περιοχές κάτω των 1000 κατοίκων.

Στόχος αυτών των ρυθμίσεων ήταν να έχουν χαμηλότερο κόστος από τις ασφαλιστικές εισφορές οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, επειδή ο κύκλος εργασιών ήταν περιορισμένος, για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες σε περιοχές αυτής της κατηγορίας, δηλαδή σε χωρία και σε κωμοπόλεις.
Όμως, από τότε, πρέπει να πούμε ότι δεν υπήρξε η παρακολούθηση που επιβάλλεται για την εφαρμογή, την υλοποίηση αυτών των διατάξεων, από την μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά, άλλαξαν και αλλάζουν συνεχώς οι συνθήκες και χρειάζονται προσαρμογές. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν εκατόν είκοσι χιλιάδες, περίπου, επαγγελματίες ή και αγρότες αυτών των περιοχών, να μην ασφαλίζονται ούτε στον Ο.Α.Ε.Ε, ούτε στον Ο.Γ.Α.. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που είχαμε στην διάθεση μας, την τελευταία περίοδο.
Είναι αλήθεια ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, το Διοικητικό του Συμβούλιο, επιχείρησε με την Εγκύκλιο, η οποία αναφέρατε στην ερώτηση σας, να λύσει το πρόβλημα, να ερμηνεύσει το νόμο. Δημιουργήθηκαν προβλήματα, υπήρξε σύγχυση, κλήθηκαν ακόμα και επιχειρήσεις οι οποίες έτσι και αλλιώς ασκούν την δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, να προσέλθουν στον Ο.Α.Ε.Ε να κάνουν καινούργια απογραφή. Δεχθήκαμε πολλές ερωτήσεις και από συναδέλφους Βουλευτές, αλλά βέβαια, και παράπονα από επαγγελματίες, γιατί, πραγματικά, υπήρξε μετά από αυτή την Εγκύκλιο -μια όπως, είπα- σύγχυση. Υπήρξε και η παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη.
Αυτό που κάναμε εμείς, είναι να καταθέσουμε ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. αύριο συζητείτε στην Ολομέλεια, έτσι ώστε, να ρυθμίσουμε κατά τρόπο δίκαιο αυτή την εκκρεμότητα. Αυτοί που είναι στον Ο.Γ.Α., να ασφαλιστούν στον Ο.Γ.Α. με εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν και αυτή την φορά, και οι επαγγελματίες που δηλώνουν έδρα, αλλά ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα έξω από αυτές τις περιοχές και κυρίως, στα αστικά κέντρα, να ενταχθούν στον Ο.Α.Ε.Ε. Διαφορετικά, θα ήμασταν άδικοι με επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και έχουν την έδρα τους στις πόλεις.
Αυτό κάναμε με την ρύθμιση η οποία, όπως είπαμε θα συζητηθεί και αύριο στην Ολομέλεια. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε το όλο πρόβλημα με κοινωνική ευαισθησία και με απόλυτη δικαιοσύνη.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ, σας ευχαριστώ.
Τον λόγο, έχει ο ερωτών Βουλευτής, κ. Μωραΐτης.
Ορίστε, κ. Μωραΐτη, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, όπως αναφέρατε αύριο στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που, πραγματικά, σαρώνει τα πάντα, φέρνετε αυτή την τροπολογία και εντάσσετε στον Ο.Α.Ε.Ε. μικροεπαγγελματίες, εργατοτεχνίτες, αγρότες που παλεύουν για ένα μεροκάματο. Γιατί η αντιαγροτική πολιτική και η δική σας και της Νέας Δημοκρατίας, τους έχει φέρει πραγματικά, σε απόγνωση.
Βέβαια, αυτή η προσπάθεια και η δική σας, αλλά και της διοίκησης του Ο.Α.Ε.Ε., ένα στόχο έχει και μόνο: Να αυξήσει με κάθε τρόπο τα έσοδα του Ταμείου. Γι΄ αυτό, άλλωστε, βιάστηκε η διοίκηση. Για να καλύψετε τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησαν διαχρονικά οι πολιτικές και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δηλαδή, τη λεηλασία των αποθεματικών και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
Βέβαια, η εισπρακτική μανία σας, φαίνεται και από το ότι η απόφαση της διοίκησης ζητούσε χρήματα από τον περασμένο Νοέμβριο. Το χειρότερο, από όλα, είναι ότι έχετε αυξήσει -αυτό που είπατε ότι απονέμεται δικαιοσύνη, δεν γίνεται- από το πεντακοσαπλάσιο το πήγατε στο τετρακοσαπλάσιο, που αυτό σημαίνει ότι περισσότερος κόσμος, θα αναγκαστεί να ασφαλιστεί στον Ο.Α.Ε.Ε..
Το ξέρετε καλά, κύριε Υφυπουργέ, ότι αυτοί οι μικροεπαγγελματίες που, πραγματικά, αγωνίζονται για ένα μεροκάματο, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στον Ο.Α.Ε.Ε.. Θα το κάνανε, αν την είχαν. Γιατί το ξέρουν, πολύ καλά, και είναι καταδικασμένοι να πάρουν συντάξεις πείνας. Αυτές τις συντάξεις του Ο.Γ.Α.! Επομένως, η οικονομική αδυναμία, τους σπρώχνει εκεί.
Σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα, θα ενταχθούν και ακόμα, καφεπώληδες, κουρείς, μπακάληδες και μιλάμε σε περιοχές που, πραγματικά, η αντιαγροτική πολιτική έχει φέρει το ξεκλήρισμα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μιλάμε σε περιοχές όπου υπάρχουν καπνά, εσπεριδοειδή, εκεί που πραγματικά, όταν είχαν ενταχθεί σε αυτό το μέτρο, είχαν κάποιο εισόδημα. Σήμερα, δεν έχουν κανένα εισόδημα.
Εμείς, ζητάμε και λέμε ότι πρέπει να αποσυρθεί αυτή, η τροπολογία. Πρέπει να εφαρμοστεί αυτό, που υπήρξε πριν: μέχρι δύο χιλιάδες κατοίκους, να υπάρχει προαιρετική. Αυτό που μου λέτε, ότι ορισμένοι μπορεί να κάνουν κακή χρήση του νόμου, μπορεί να είναι έτσι. Αλλά δεν μπορεί μαζί με τα ξερά, να καίγονται και τα χλωρά. Μπορείτε αν θέλετε, αυτούς να τους βρείτε, αν θέλετε να απονέμετε δικαιοσύνη.
Γι' αυτό, εμείς, ζητάμε την άμεση απόσυρση, αυτής της τροπολογίας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο κ. Κουτρουμάνης για την δευτερολογία του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην ασφάλιση στον Ο.Γ.Α. και στην ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε.. Πράγματι, το ασφάλιστρο για τον Ο.Α.Ε.Ε., είναι το δεκαπλάσιο, εκείνου του Ο.Γ.Α.. Γιατί ο αγρότης πληρώνει τετρακόσια σαράντα, τετρακόσια πενήντα ευρώ το χρόνο και ο επαγγελματίας πληρώνει τρεισήμισι ή και τέσσερις χιλιάδες ευρώ το χρόνο, για να καλύψει τις εισφορές.
Ωστόσο, εκείνο που κάνουμε με τη ρύθμιση την οποία καταθέσαμε είναι να ξεχωρίσουμε, ποιοί δεν θα ασφαλιστούν στον Ο.Γ.Α. και θα ασφαλιστούν στον Ο.Α.Ε.Ε. και αντίστροφα. Δηλαδή, λέμε ότι αυτός που έχει ένα καφενείο στο χωριό, αυτός που έχει ένα μανάβικο, ένα κουρείο, ένα κρεοπωλείο και πολλές άλλες επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε αυτή την κατηγορία, που από την επαγγελματική φύση τους, το επάγγελμα αυτό, ασκείται μέσα στο χωριό, δεν θα αλλάξει ασφαλιστικό φορέα. Θα ασφαλίζεται στον Ο.Γ.Α, εφόσον, έχει ετήσιο, καθαρό εισόδημα κάτω από δεκατρείς χιλιάδες τετρακόσια ευρώ, που είναι τα τριακόσια ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Είναι πάνω από το αφορολόγητο.
Εάν εσείς μας πείτε, ότι κάποιος που έχει εισόδημα δεκαπέντε ή δεκαέξι χιλιάδες ευρώ βρίσκεται σε δυσμενέστερη μοίρα, από έναν επαγγελματία που είναι στην πόλη και μπορεί να έχει χαμηλότερο εισόδημα και πρέπει να τον εξαιρέσουμε, να μας το πείτε. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε δίκαιο, ότι κάποιος που έχει αυτό το εισόδημα ή υπερβαίνει αυτό το εισόδημα, πρέπει να ασφαλίζεται στον Ο.Α.Ε.Ε..
Δεύτερο, λέμε ότι όποιος είναι αγρότης κατ' επάγγελμα, κατά κύριο επάγγελμα, και έχει μεγαλύτερο επάγγελμα από αυτό που έχει από το δεύτερο επάγγελμα το καφενείο, και πάλι, τον ασφαλίζουμε στον Ο.Γ.Α. Δεν του αλλάζουμε φορέα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Δέχεστε τα 50 ευρώ, κύριε Υφυπουργέ, γιατί η κυρία Υπουργός μιλάει για 30 ευρώ. Για συννενοηθείτε!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Δεν έχει καμία σημασία αυτό, είναι τελείως, ανεξάρτητο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, μην διακόπτετε!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Τρίτον, λέμε ότι ο επαγγελματίας που καταστρατήγησε το νόμο και που έχει την έδρα του σε ένα μικρό χωριό, αλλά δραστηριοποιείται στο αστικό κέντρο δίπλα, δεν μπορεί παρά να ασφαλίζεται στον Ο.Α.Ε.Ε.. Εξαιρούμε, εκείνον τον επαγγελματία, ο οποίος έχει την έδρα στο χωριό και ασκεί δραστηριότητα, έστω και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά σε περιοχές κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων.
Πού βλέπετε, την αδικία; Τι θα πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Να δώσουμε σε όλους το σήμα να φύγουν και να πάνε να δηλώσουν έδρα την Αμοργό, όπως έχουν δηλώσει κάποιοι, και έχουν εστιατόρια στην Αθήνα ή γυμναστήρια;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Δεν μπορείτε να τους πιάσετε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Αυτό που κάνουμε είναι ότι κατά τρόπο δίκαιο -δεν θα έλεγα ότι αντιμετωπίζεται σε όλη του την έκταση το πρόβλημα, γιατί είναι δύσκολη η οριοθέτηση- κάνουμε ένα βήμα σημαντικό, έτσι ώστε, να μην ενοχλεί ο Ο.Α.Ε.Ε. ούτε τα καφενεία, ούτε τα κουρεία, ούτε αυτές τις επιχειρήσεις και από την άλλη πλευρά, να καταλάβουν ορισμένοι επαγγελματίες, ότι όταν δραστηριοποιούνται στην πόλη, στα αστικά κέντρα, θα έχουν την ίδια, ακριβώς, μεταχείριση που έχει και ο ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει αληθινά, με ειλικρίνεια την έδρα του εκεί που είναι.
Αυτό κάνουμε και νομίζω ότι είναι λάθος να μην θεωρούμε ότι με αυτή τη ρύθμιση κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Βοηθούμε τους ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις μικρές περιοχές. Ταυτόχρονα, όμως, να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρηματιών, επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω και πάνω των δύο χιλιάδων κατοίκων.
Ευχαριστώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...