Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Αύξηση και νέοι φόροι σε καύσιμα, καφέ και τσιγάρα

ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,2 ΔΙΣ. Η «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

Στα 578 εκατ. ευρώ υπολογίζονται μέχρι στιγμής οι απώλειες δημοσίων εσόδων που προκαλεί η εμμονή της κυβέρνησης στην υπέρμετρη αύξηση των άμεσων και των έμμεσων φόρων σε βάρος εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Παρ’ όλα αυτά, οι δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων έχουν «ενεργοποιήσει» νέα φοροεισπρακτικά σενάρια, τα οποία προβλέπουν την επίσπευση της επιβολής των αυξήσεων στους φόρους των καυσίμων και των τσιγάρων και των νέων φόρων σε καφέ και ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Οπως προκύπτει από στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στους δύο τελευταίους μήνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, κατά τη διάρκεια των οποίων άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή τα νέα επαχθή φοροεισπρακτικά μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο, τα συνολικά καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού σημείωσαν συνολική υστέρηση ύψους 578 εκατ. ευρώ.
Ετσι, το πλεόνασμα ύψους 774 εκατ. ευρώ που είχαν σημειώσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι καθαρές εισπράξεις εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού έχει περιοριστεί στα 196 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.
Ακόμη χειρότερα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα όσον αφορά στα συνολικά καθαρά έσοδα όλου του Κρατικού Προϋπολογισμού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έσοδα αυτά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 υστερούν τουλάχιστον κατά 670 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί για την ίδια περίοδο!
Τα φοροεισπρακτικά μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση να εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο είναι:
- Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων
α) Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο από τα 067 στα 0,7 ευρώ το λίτρο.
β) Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 λεπτά του ευρώ το λίτρο
γ) Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
Συνυπολογιζομένου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές πέριξ των 1,40 ευρώ το λίτρο.
Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή υπερβεί το 1,10 ενώ το υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

- Αυξήσεις στους ΕΦΚ στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού
α) Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.
β) Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.
Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
- Επιβολή ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
- Επιβολή ΕΦΚ στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά θα επιβληθεί φόρος στο ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...