Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Συριζανέλικη «Φοροτρέλα» από τον Οκτώβριο - Αναλυτικά το πακέτο που έρχεται

Το δεύτερο «πακέτο» φορομέτρων που θα ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί σταδιακά τον Ιανουάριο του 2017 αναμένεται να οδηγήσει σε κατάθλιψη (κι άλλη) τους Έλληνες πολίτες.

Το νέο «πακέτο», όπως διαβάζουμε στην Εφημερίδα των Συντακτών, φέρνει αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ντίζελ, τις βενζίνες, στα τσιγάρα, τον καφέ, τη σταθερή τηλεφωνία ακόμη και στα μερίσματα για όσες εισηγμένες έχουν κέρδη μέσα στην κρίση και προχωρούν στη διανομή τους.
Επίσης στο τέλος του έτους καταργείται και το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ για τα νησιά που είχε διατηρηθεί.
Αναλυτικότερα, οι αυξήσεις που έρχονται είναι οι εξής:
1. Αγροτικό πετρέλαιο: από την 1η Οκτωβρίου 2016 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο.
Οι αγρότες κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους θα καταβάλλουν πλέον τον ΕΦΚ των 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, χωρίς να δικαιούνται καμία επιστροφή φόρου εκ των υστέρων.
Η διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης θα εξαλειφθεί και θα πάψει πλέον να καταβάλλεται εκ των υστέρων ως επιστροφή φόρου.
2. Πετρέλαιο θέρμανσης: από τις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο.
Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.
3. Αυξήσεις στα καύσιμα: από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο.
Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα των 1,40 ευρώ το λίτρο.
Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί τα 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.
4. Αυξήσεις στα τσιγάρα: αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.
Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
5. Ακριβότερος ο καφές: επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ.
Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
6. Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
7. Σταθερή τηλεφωνία: νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.
Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού.
Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.
8. Μερίσματα: αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.
9. ΦΠΑ στα νησιά: στο τέλος του έτους καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...