Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Σάλος με τις επικουρικές: Τώρα βάζουν σε περισσότερες δόσεις το «μαχαίρι»

Αντί για 3 δόσεις στην παρακράτηση αναδρομικών (που θα οδηγούσαν σε μηδενισμό των επικουρικών), μπαίνει πλαφόν στην παρακράτηση και πάει η επιστροφή μέχρι το 2018

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι χιλιάδες επικουρικές συντάξεις του κινδυνεύουν τον Οκτώβριο να μηδενιστούν εξαιτίας της παρακράτησης των αναδρομικών σε τρεις δόσεις, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας... ανέκρουσε πρύμναν  και έθεσε πλαφόν στην παρακράτηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο η μηνιαία παρακράτηση δεν θα υπερβαίνει το 10% του νέου μικτού κουρεμένου ποσού της επικουρικής. Δηλαδή, συνταξιούχος που κινδύνευε να πάρει 1 ευρώ σύνταξη τον ερχόμενο μήνα, θα έχει τελικά παρακράτηση 7,5 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος του ΙΚΑ είδε τη σύνταξή του να συμπιέζεται στα 75 ευρώ από τα 149. Τα αναδρομικά που όφειλε τα επιστρέψει ήταν 74 ευρώ μηνιαίως. Άρα, θα έβρισκε στο λογαριασμό του 1 ευρώ!

Συνταξιούχος του ΙΚΑ με 8.070 ένσημα στην 28η ασφαλιστική κλάση με τεκμαρτό ημερομίσθιο 94,94€, έλαβε επικουρική σύνταξη το  2010, 567€ μικτά και μετά τις περικοπές ελάμβανε 263 ευρώ. Μετά τις  μειώσεις του Σεπτεμβρίου, λαμβάνει 161€. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, θα έβρισκε τον Οκτώβριο πιστωμένο στον λογαριασμό του, το ποσό των 34 ευρώ, λόγω της παρακράτησης των αναδρομικών. Μετά τη θέσπιση πλαφόν 10% θα του παρακρατηθούν 16,1 ευρώ. Δηλαδή θα απαιτηθούν 19 μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή, τον Απρίλιο του 2018.

Η αλλαγή πλεύσης ωστόσο για να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην κοινωνία, πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς. Η συμφωνία ανέφερε ρητά την υποχρέωση της κυβέρνησης να εξοικονομήσει από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων 375 εκατ. ευρώ το 2016-2017.

Η διαδικασία εξοικονόμησης όφειλε να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους έως το Δεκέμβριο του 2016. Ωστόσο βάσει της νέας ρύθμισης που προωθείται, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως μπορεί να απαιτηθούν πάνω από 12 δόσεις για την αποπληρωμή του συνόλου των αναδρομικών ιδίως σε συνταξιούχους που υπέστησαν μεγάλες μειώσεις.

Υπενθυμίζεται πως με  ανάλογη τροπολογία που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών το καλοκαίρι ετίθετο πλαφόν 10% στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα του Δημοσίου, αλλά επί του συνόλου των ακαθαρίστων αποδοχών από συντάξεις του Δημοσίου, κύριες, επικουρικές και μερίσματα.

Στις πληρωμές του Οκτωβρίου (4/10) δεν θα εμφανιστεί μόνο η πρώτη δόση της επιστροφής αναδρομικών για όλους όσοι υπέστησαν περικοπές (230.000-240.000 επικουρικές σε σύνολο 1,236 εκατομμυρίων, δηλαδή το 20%) αλλά και το τρίτο «πακέτο» αναπροσαρμογής για τους εξής συνταξιούχους: πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), οι τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), ο Τομέας Επικουρικής Ασϕάλισης Τεχνικών Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.), οι συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ), οι συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ). Από το πρώτο και δεύτερο πακέτο επλήγησαν 210.000 συνταξιούχοι. Οι μισοί εξ αυτών είχαν απώλειες κάτω από 100 ευρώ και οι υπόλοιποι από 100 ευρώ και πάνω.

λινκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...