Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Απατεώνες εξαπάτησαν τον πρόεδρο των ραδιοταξί Κέρκυρας και άλλους 65 ταξιτζήδες!

Δεκάδες ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος των Ραδιοταξί της Κέρκυρας, έπεσαν θύματα απάτης κυκλώματος που αποσπούσε χρήματα υποσχόμενοι μίσθωση από... πρέσβεις!




Το κύκλωμα εξάρθρωσε η Αστυνομία μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτοντας ότι είχαν εξαπατηθοί περισσότεροι από 60 ταξιτζήδες από απατεώνες που επιχειρούσαν να εμφανιστούν ως πρόσωπα υπεράνω υποψίας: πρέσβεις, ανώτατα στελέχη υπουργείων, γιατροί ή πανεπιστημιακοί!

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Αρχηγός της σπείρας ήταν ένας 66χρονος κάτοικος Αθήνας, ο οποίος εμφανιζόταν ο ίδιος συνήθως στα θύματά του, παρουσιαζόμενος ως στέλεχος υπουργείου ή διοργανωτής ιατρικού ή πανεπιστημιακού συνεδρίου. 
Τους πρότεινε να εκμισθώσει τις υπηρεσίες τους για μερικές ημέρες ή ακόμα και για ένα μήνα για συνέδριο, διεθνή συνάντηση, μετακίνηση πρέσβεων ή υπουργών κλπ., με υψηλό αντίτιμο αλλά και ζητώντας υψηλής ποιότητας παροχή υτηρεσιών.
Τους παρουσίαζε συμβόλαιο το οποίο έπρεπε να υπογράψουν προκειμένου να δεσμεύσουν τις υπηρεσίες τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και, στη συνέχεια, τους ζητούσε την κατάθεση χρηματικής εγγύησης ύψους από 1500 έως 1800 ευρώ προκειμένου, όπως ισχυριζόταν, να δεσμεύεται ο αυτοκινητιστής ότι θα παράσχει τις υπηρεσίες του με βάσει τους όρους του συμβολαίου. Δέλεαρ η υψηλή ημερήσια αποζημίωση που έφτανε τα 300 ευρώ την ημέρα καθαρά!

Σίγουροι για την... «εγγύηση»!

Οι ταξιτζήδες, θεωρώντας ότι το συμβόλαιο αλλά και η τραπεζική απόδειξη της πληρωμής (αφού τα χρήματα τα κατέβαλλαν σε τραπεζικό λογαριασμό) αποτελούσε διασφάλιση ότι δεν επρόκειτο να χάσουν τα χρήματά τους.
Φευ... Οι τραπεζικοί λογαριασμοί άνηκαν σε άστεγους, επαίτες ή άλλα πρόσωπα που ζούσαν στην ένδεια και το κύκλωμα εντόπιζε στην Αθήνα. Μέλη της ηγεσίας του κυκλώματος τους προσέφερε χρήματα προκειμένου να τους πάνε σε Τράπεζα να ανοίξουν λογαριασμό και, στη συνέχεια, όταν τα θύματα κατέθεταν την «εγγύηση», τους πήγαιναν πάλι σε άλλο υποκατάστημα της ίδιας Τράπεζας, συνήθως εκτός Αθηνών, όπου και έκαναν ανάληψη. Στη συνέχεια, τόσο ο επικεφαλής όσο και οι συνεργοί εξαφανίζονταν τόσο από την επικοινωνία τους με τους αυτοκινητιστές όσο και με τους κατόχους των τραπεζικών λογαριασμών!

Εξαπάτησαν τον πρόεδρο των Ραδιοταξί Κέρκυρας

Η υπόθεση της Κέρκυρας είναι από τις πρώτες που εντόπισε η ΕΛΑΣ και άρχισε να διερευνά για να ξετυλίξει το κουβάρι της. 
Στις 03 Φεβρουαρίου, ένας από τους δράστες επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο και εκπρόσωπο Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Ραδιοταξί και αφού του συστήθηκε ως υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών, τον έπεισε και κατέθεσε ως εγγύηση για μίσθωση του ταξί του για την μεταφορά μελών επιτροπής της Ε.Ε., το χρηματικό ποσό των -1.500,00- €, σε τραπεζικό λογαριασμό, με στοιχεία κατόχου της 49χρονης συλληφθείσας. 
Δέκα ημέρες μετά, το ίδιο επανέλαβε και στην Ηγουμενίτσα, όπου ένας εκ των δραστών, επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο οδηγούς ταξί και αφού τους συστήθηκε ως πρέσβης, τους έπεισε και κατέθεσαν ως εγγύηση για την μίσθωση των Δ.Χ.Ε. αυτοκινήτων τους, για την μεταφορά αυτού και των συνοδών του, το χρηματικό ποσό των -1.800,00- € έκαστος, δηλαδή συνολικά -3.600,00- €, σε τραπεζικό λογαριασμό, με στοιχεία κατόχου της 24χρονης συλληφθείσας. 
Μέχρι στιγμής έχουν διαλευκανθεί 66 περιπτστην υπόλοιπη Ελλάδα (την Κέρκυρα, την Μυτιλήνη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, την Κοζάνη, την Ηγουμενίτσα, τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαλαμίνα, τη Μύρινα Λήμνου, το Λιτόχωρο Πιερίας, την Πάτρα, το Κρανίδι, τη Θάσο, τη Βόνιτσα, τη Νιγρίτα Σερρών, τα Τρίκαλα, την Παραλία Άστρους, τη Κατερίνη, στη Μήλο, το Κοπανάκι Μεσσηνίας, τη Ραψάνη, την Πτολεμαϊδα, τη Σκύδρα, το Αμύνταιο, τον Εύδηλο Ικαρίας, την Κάλυμνο, την Παλική Κεφαλληνίας, την Προσοτσάνη Δράμας, τα Γρεβενά, τις Φέρρες, το Δροσάτο Κιλκίς, το Σιδηρόκαστρο Σερρών και την Αστυπάλαια).

Οι ρόλοι στο κύκλωμα

Αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο 66χρονος, ενώ ο 48χρονος συλληφθείς είχε αναλάβει την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες. Παράλληλα, ο 66χρονος και η 39χρονη προσέγγιζαν τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, πολλοί από τους οποίους είναι άστεγοι ή επαίτες και τους έπειθαν να γίνονται οι παραπάνω καταθέσεις σε δικούς τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, έναντι αμοιβής. Τους μετέφεραν μάλιστα και σε υποκαταστήματα τραπεζών, κυρίως στις περιοχές της Χαλκίδας, του Λουτρακίου και των Μεγάρων, προκειμένου να προβαίνουν σε αναλήψεις των χρηματικών ποσών.

7 συλλήψεις, δεκάδες οι κατηγορούμενοι

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από οργανωμένη επιχείρηση την περασμένη εβδομνάδα στις περιοχές της Χαλκίδας, της Εύβοιας, του Καλάμου, της Μαγούλας, του Περάματος και του Κορωπίου Αττικής, όπου αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στα 7 μέλη που ηγούνταν της οργάνωσης: Τρεις γυναίκες ηλικίας 39, 49 και 24 ετών και τέσσερις άνδρες ηλικίας 66, 48, 33 και 47 ετών.
Η δικογραφία συμπεριλαμβάνει κατηγορίες κατά συνολικά 34 ατόμων, όπου οι υπόλοιποι πλην των 7 είναι οι κάτοχοι των λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν από τη σπείρα ως μέσο είσπραξης της «εγγύησης» από τους ταξιτζήδες. 
Πρόκειται για 22 Έλληνες ηλικίας από 28 μέχρι 84 ετών και πέντε ακόμα αλλοδαπούς  ηλικίας από 28 έως και 47 ετών. 
Το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπερβαίνει τις 110.000 ευρώ!

Προσπάθησε να καταστρέψει ενοχοποιητικά στοιχεία

Στην κατοχή του 48χρονου συλληφθέντα βρέθηκε και μία συσκευή κινητού τηλεφώνου, στην οποία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διακριβώθηκε η ενεργοποίηση τριών τηλεφωνικών συνδέσεων, που χρησιμοποιούσε για την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες. Την συγκεκριμένη συσκευή, ο 48χρονος προσπάθησε να πετάξει στη θάλασσα, κατά τη στιγμή της σύλληψής του σε παραλία του Καλάμου, επιδιώκοντας να αποκρύψει ενδεχόμενα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του χωρίς ωστόσο επιτυχία.
Στο σπίτι του βρέθηκαν φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών και σωρεία επαγγελματικών καρτών υπαλλήλων τραπεζών και εταιρειών ταξί.

Μεγάλη προσοχή για απατεώνες

Η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα περιστατικά αυτά, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα, να μη δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού και να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...