Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Σπύρου άφησε... αιχμές και παρέδωσε στο Γαλιατσάτο!

Το Σάββατο 30/8 έγινε η παράδοση - παραλαβή της ηγεσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου στον νέο Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο. – Αιχμηρός κατά... πολλών, ο Σπύρου. - Ποιοι οι οκτώ φάκελοι που... παρέδωσε.Αρκετά αιχμηρός εμφανίστηκε στην ομιλία του, ο Σπύρος Σπύρου κατά την παράδοση των «ηνίων» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στο νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη, Θόδωρο Γαλιατσάτο.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο, λοιπόν, ο κ. Σπύρου αφού υποστήριξε πως η δική του θητεία ξεκίνησε από το... μηδέν (ήταν η πρώτη αιρετή περιφερειακή αρχή), εξήγησε πως η νίκη της ΑΝΑΣΑ ήρθε λόγω... θυμού κι αντίδρασης των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε και τα... εσωκομματικά «καρφιά» λέγοντας ότι «δε θα ήθελα να αποφύγω να αναφερθώ και σε μια κατηγορία ιδεολογικά φίλιων δυνάμεων που στάθηκαν απέναντί μας στη λογική της αυτοκαταστροφής».
Τέλος, ο κ. Σπύρου αφού προέτρεψε τη νέα Περιφερειακή αρχή να μην πετάξει τη μπάλα εξέδρα, της ευχήθηκε καλή δύναμη.

Η δήλωση Σπύρου
Ολοκληρώνεται σήμερα με αυτή τη διαδικασία, η Τρίτη πράξη των πρόσφατων εκλογών για την Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού. Η πρώτη πράξη ήταν οι εκλογές του Μαΐου και τα αποτελέσματα αυτών, η δεύτερη πράξη ήταν η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 9 Αυγούστου και η τρίτη είναι σήμερα, η διαδικασία εγκατάστασης της νέας Περιφερειακής Αρχής.

Εσείς έρχεστε να διοικήσετε, εμείς αποχωρούμε, για να αναλάβουμε το δημοκρατικό έλεγχο. Αυτό προτάσσει η Δημοκρατία και η βούληση των πολιτών της Επτανήσου.

Σας εμπιστεύτηκαν 63.500 πολίτες για το δικό σας ρόλο και 42.500 για το δικό μας, και μην ξεχνάτε ότι στον πρώτο γύρο τον εκλογών, είχαμε απέναντί μας 9 αντίπαλα ψηφοδέλτια και ήλθαμε πρώτοι.

Εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν, το Γενάρη 2011, στη δίνη και στην κορύφωση της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης, και επιλέξαμε μέσα από σκληρή και επίμονη δουλειά να ξεπεράσουμε εμπόδια, να βρούμε λύσεις, να ενώσουμε την Περιφέρεια, τις διοικητικές και οικονομικές Υπηρεσίες των τεσσάρων πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, και παραμείναμε πιστοί στις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας, της συλλογικότητας, της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Διατηρήσαμε σχέσεις σεβασμού και εκτίμησης με όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας και τους φορείς και ενισχύσαμε τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των επτανήσων.

Μέσα στη βαθιά κρίση, αξιοποιήσαμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, υπό συνθήκες μεγάλης γραφειοκρατίας, έντονων δημοσιονομικών ελέγχων, πολλαπλών εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων.

Αντιμετωπίσαμε με πολύ δουλειά την πολυπλοκότητα του ΕΣΠΑ, τα αδρανοποιημένα έργα-όπως ο προσήνεμος μόλος και το καφέ γυαλί- την ωρίμανση νέων έργων προς ένταξη, την αδυναμία των εργολάβων να υποστηρίξουν οικονομικά τα έργα λόγω της τραπεζικής δυστοκίας και μια σειρά δικαστικών εμπλοκών και καθυστερήσεων για προσφυγές και απαλλοτριώσεις.

Τώρα ήλθε η ώρα να δουλέψετε και εσείς, υπό καλύτερες θα έλεγα συνθήκες, γιατί όπως λέει και ο λαός «απ’ έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε».

Θα χαιρόμαστε όταν οι μηδενιστές των έργων μας, θα βλέπουν να ολοκληρώνονται τα έργα και θα χαρούμε να δούμε την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ από εσάς.

Θα έχετε κι εσείς σε αυτόν τον τομέα πολύ δουλειά.

Κληρονομήσαμε πολλά προβλήματα από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ιδιαίτερα από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας,  όπου βρήκαμε σωρεία παρανομιών, και καταναλώσαμε πολύ χρόνο για να μπει κάποια τάξη. Δεν τα λύσαμε βέβαια όλα τα προβλήματα, γιατί, για πολλούς λόγους δεν μπορούσαν εύκολα να επιλυθούν.

Θα έλθουν στιγμές που θα είσαστε μόνος, γιατί οι πολίτες έχουν τα δικά τους προβλήματα και τη δική τους καθημερινότητα.

Την αγάπη και το σεβασμό των πολιτών δεν τη στερηθήκαμε ποτέ και είναι αμοιβαία. Γνωρίζω άλλωστε πολύ καλά ότι η ψήφος τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που σας έδωσε και τη νίκη, ήταν προϊόν θυμού και αντίδρασης προς την κυβέρνηση αλλά και τα προβλήματα που βιώνουν όλοι οι πολίτες, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Το θυμό αυτό εισπράξαμε και εμείς παρότι δεν νομοθετούμε.

Δε θα ήθελα να αποφύγω να αναφερθώ και σε μια κατηγορία ιδεολογικά φίλιων δυνάμεων που στάθηκαν απέναντί μας στη λογική της αυτοκαταστροφής .

Παρά ταύτα χιλιάδες πολίτες δεν παρασύρθηκαν ούτε από το θυμό τους ούτε από τις σειρήνες που τους πολιορκούσαν. Είναι οι πολίτες εκείνοι που θα μας παρακολουθούν στην πορεία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα είναι κοντά μας.

Εσείς έχετε ένα πλεονέκτημα να μη ξεκινάτε από το μηδέν και να ξέρετε ότι θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα βοηθούν την ανάπτυξη των νησιών μας και δε θα υπακούουν σε σκοπιμότητες και δημιουργία εντυπώσεων.

Έχετε όμως και μια δυσκολία να αντιμετωπίσετε καθώς απέναντι σας βρίσκεται μία έμπειρη Αντιπολίτευση και μάλιστα η Πρώτη Αιρετή Περιφερειακή Αρχή που θεμελίωσε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Έχετε να ανεβείτε έναν ανήφορο που δε θα σας επιτρέπει να ρίχνετε την μπάλα στην εξέδρα.

Και γι΄ αυτό θα σας πρότεινα να αποφύγετε την πάγια τακτική να χρεώνετε τις όποιες δυσκολίες ή αδυναμίες στους προηγούμενους.

Αντίπαλοί σας όπως ήταν και για εμάς θα είναι η σκληρή καθημερινότητα που χωρίς να το επιθυμείτε, πολλές φορές ο κόσμος θα σας ταυτίσει με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, που εκεί η καθημερινότητα είναι ακόμη εντονότερη και πιο σκληρή.

Σας παραδίδω σήμερα 8 φακέλους.

Πρώτα και κύρια, συμβολικά τα κλειδιά της Περιφέρειάς μας και τα κλειδιά των παλαιών δικαστηρίων που μετά από κοπιαστικές προσπάθειες περιήλθαν στην κυριότητα της ΠΙΝ από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Οικονομικών για 20 χρόνια, με μελέτη, με χρηματοδότηση και εργολάβο, για να στεγάσουν την έδρα της Περιφέρειας και τις Υπηρεσίες της αλλά και για να συμβάλλουν στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής της Σπηλιάς.

Δεύτερος φάκελος: Τα έργα του Γ’ Κ.Σ. μετά τη δημοσιονομική διόρθωση και κλείσιμο του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης

Τρίτος φάκελος: Το ΕΣΠΑ, με τα ενταγμένα, συμβασιοποιημένα και εκτελούμενα έργα σε όλη την Περιφέρεια.

Τέταρτος φάκελος: Το νέο ΕΣΠΑ ή ΣΕΣ, όπως υποβλήθηκε στις 17 Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προϊόν μεγάλης προσπάθειας πολλών φορέων, πολλών επιστημόνων και επαγγελματικών σωματείων με κορυφή το Περιφερειακό Συμβούλιο μας. Αναμένεται το προσεχές δίμηνο να λάβουμε και τις παρατηρήσεις της Ε.Ε. Μέσα από το Πρόγραμμα ενισχύσαμε το θεσμό των μικρών νησιών αλλά και την πολιτική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής- Ιονίου.

Πέμπτος φάκελος: Το τεχνικό Πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειάς μας αλλά και έναν προγραμματισμό έργων ύψους περίπου 13.500.000 ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι δημοπρατημένα, Αυτή είναι μια πραγματική «προίκα» για τα επόμενα ένα- δύο χρόνια. Μην ξεχνάτε ότι εμείς το 2013 πήραμε μηδέν πιστώσεις για έργα.

Έκτος φάκελος: Τους αναλυτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς με τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου

Έβδομος φάκελος;: Τη Villa Rosa, με ολοκληρωμένη την επιλογή των μελετητών, ένα μεγάλο βήμα στη διάσωση του κτιρίου. Απομένει σε εσάς, να το δημοπρατήσετε στο εγγύς μέλλον.

Όγδοος φάκελος: Το οργανόγραμμα της Περιφέρειας με τους αντίστοιχους υπαλλήλους που στελεχώνουν τις υπηρεσίες.  

Πριν κλείσω θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα στης Παλικής που από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια στάθηκε δίπλα τους, αρωγός και υποστηρικτής στα προβλήματα που προέκυψαν και την ανάγκη αποκατάστασης, υλικής και οικονομικής. 
Είναι αλήθεια ότι πολλοί ήταν απόντες εκείνο το διάστημα από τους διεκδικητές της Περιφέρειας. Σαφώς όμως ήταν παρούσα η Κυβέρνηση με πρώτο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

Οι πολίτες αυτοί έχουν την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης τόσο από την Περιφέρεια, αλλά και από τα αρμόδια Υπουργεία για μεγάλο διάστημα ακόμα, και σε αυτό η συνεργασία, μακριά από σκοπιμότητες, θα είναι συνεχής από ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και του Περιφερειακού Ταμείου, για τη συνεργασία που είχαμε κάτω από δύσκολες  συνθήκες, πολλές φορές και για τους ίδιους.

Επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους Αντιπεριφερειάρχες, αλλά και τον τύπο για τη συμβολή του στην ενημέρωση του κόσμου.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας και να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας.

Καλή δύναμη

"Στέλνουμε σ’ όλη την Περιφέρεια μήνυμα αισιοδοξίας και θετικής προοπτικής"
Από τη μεριά του, ο νέος Περιφερειάρχης άφησε... αναπάντητα τα όσα «αιχμηρά» δήλωσε ο κ. Σπύρου κι αφορούσαν την παράταξή του, δηλώνοντας πως στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, κι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η δουλειά.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις Γαλιατσάτου κατά την διαδικασία παράδοσης-παραλαβής:
Είμαστε σήμερα εδώ για να υποδηλώσουμε την συνέχεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η ύπαρξη και λειτουργία της οποίας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών και συμπολιτισσών μας.

 
Στέλνουμε σ’ όλη την Περιφέρεια μήνυμα αισιοδοξίας και θετικής προοπτικής.

 
Μέσα στην συνέχεια, που είναι αδιαμφισβήτητη, θα πραγματοποιήσουμε ως νέα Περιφερειακή αρχή την δική μας τομή, μια τομή που είναι απαραίτητη για αναδείξουμε την διαφορετική και βαθιά ανθρωποκεντρική  αντίληψη που θα διέπει από τούδε και στο εξής την λειτουργία του θεσμού.

 
Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για να προχωρήσουμε από την Δευτέρα το πρωί στην υλοποίηση της πολιτικής αυτής, που θα έχει στην προμετωπίδα της την στήριξη των πολιτών που συνθλίβονται από την τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση που δημιούργησαν οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πρακτικές των τελευταίων ετών.

 
Επιλέγουμε να μην απαντήσουμε σήμερα στις αιχμές του απερχόμενου περιφερειάρχη.

 
Βλέπουμε μπροστά!

 
Παραλαμβάνουμε τους όποιους φακέλους μας παραδίδει και θα αξιολογήσουμε το περιεχόμενο τους.

 
Σύντομα θα παρουσιάσουμε ενώπιον του λαού των Ιονίων Νήσων την κατάσταση που παραλαμβάνουμε και φυσικά θα δώσουμε τους άξονες της νέας πορείας που ξεκίνησε το βράδυ της 25ης Μαΐου και θα αρχίσει να υλοποιείται από την προσεχή Δευτέρα, την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

 
Από Δευτέρα δουλειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...