Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Aποκλειστική συνέντευξη Mohamed Serbast (KDP) για τον πόλεμο κατά του ISIL: "Να προσέξει πολύ η Ελλάδα"...

Oταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο Mohamed Serbast θα πολεμά κάπου κοντά στο Ιρμπίλ το ISIL, όντας πλέον επικεφαλής μιας επίλεκτης Ταξιαρχίας Κούρδων Πεσμπεργκά.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες ο Mohamed Serbast, ήταν ο εκπρόσωπος τουαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν στην Ελλάδα. Κάτι σαν πρέσβευτής μιας χώρας που ακομα τυπικά δεν υπάρχει, αλλά de facto έχει δημιουργηθεί μέσα σε μια περιοχή στην οποία το αίμα που έχει χυθεί από το 1980 που ξεκίνησε ο περσοϊρακινός πόλεμος μέχρι σήμερα συναγωνίζεται σε ποσότητα τους κόκκους της άμμου στις ερήμους που έχει βρέξει.
Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε λέει πολλά κι ενδιαφέροντα για τις μάχες με το ISIS/ISIL, τος σχέσεις με την Τουρκία, την προοπτική ανεξαρτηγοποίησης του Κουρδιστάν, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Απευθύνομαι πρώτα στην Ελληνική Αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφάλειας να προσέχουν πολύ γιατί η Ελλάδα είναι μία πρώτη πόρτα προς την Ασία και την Ευρώπη και είναι εύκολα να φτάνει κανείς μέχρι εδώ. Στους αδελφούς μου Ελληνες της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας λέω να προσέχουν πολύ. Να προσέχει πολύ και ο κόσμος".
Ας δούμε τι λέει σε αυτή την τελευταία συνέντευξή του στην Ελλάδα λίγο πριν την αναχώρησή του για την πρώτη γραμμή του μετώπου.
- Περιγράψτε μας την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στις περιοχές που Κουρδιστάν που μαίνονται οι μάχες με τις δυνάμεις του ISIS.
"Η σημερινή κατάσταση είχε εμφανιστεί από πριν δεν είναι σημερινή και είναι από το λάθος της πολιτικής του πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι Μαλίκι γιατί συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα τους Σουνίτες και μετά έγινε αυτό που έγινε τώρα.
Ο Πρόεδρος Μπαρζανί, Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν είχε ειδοποιήσει τον Μαλίκι πριν από 8 μήνες διότι βλέπαμε την κατάσταση στην Μοσούλη να μην είναι κανονική.
Βλέπαμε να υπάρχουν κινήσεις και μετά είχαμε το χειρότερο αποτέλεσμα αφού ο Μαλίκι δεν έδωσε σημασία στα λόγια του Μπαρζανί.
Και τρίτη φορά είχαμε πάλι επισημάνει στον Μαλίκι ότι βλέπαμε την κατάσταση στην Μοσούλη παρουσιάζει σαφή ίχνη ανωμαλίας, όπως πριν την επέμβαση του ISIS. Και τον ενημερώσαμε ότι η Μοσούλη θα φύγει από τα χέρια σας υποστήριζαν πως η δύναμη μας είναι εκεί πέρα, δεν ασχολήθηκαν καθόλου.
Μετά που έγινε η  επέμβαση, ξέρεις ότι υπάρχει δύναμη περίπου 30.000 στρατού από το Ιράκ, όχι Κούρδοι, που ήταν στην Μοσούλη παραδόθηκαν και δεν έριξαν ούτε μία σφαίρα.
Παραδώσαν τα όπλα στα χέρια του ISIS τα καλύτερα όπλα. Δηλαδή τανκς, οχήματα πυραύλους τα εγκατέλειψαν και το ISIS. αμέσως μετά εισέβαλαν στο Κουρδιστάν.  μ
Το Κουρδιστάν από 1990 είναι ελεύθερο σαν κράτος, είναι ομόσπονδο κράτος με το Ιράκ. Εμείς έχουμε 1050 χλμ σύνορα με το ISIS και 17 χλμ με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.
Βλέπεις την διαφορά μεταξύ των 17 και των 1050 χλμ σύνορα. Εμείς είδαμε ότι προσπαθούν να μπουν μέσα στο Κουρδιστάν.
 Όπως ξέρεις το ISIS είναι μια οργάνωση όχι εύκολη. Είναι μία οργάνωση, γιατί όταν κάποιος σου λέει ότι εγώ θέλω να πεθάνω τι θα κάνεις. Εμείς τώρα πολεμάμε εναντίον της μεγαλύτερης οργάνωσης παγκοσμίως φανατική εναντίον της ανθρωπότητας εναντίον της Ευρώπης.
Κινδυνεύει όλος ο κόσμος, είναι παγκοσμίως επικίνδυνη. Είναι λκίνδυνος και για εσάς και για εμάς και για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ρωσία.
Μερικές χώρες πριν τους στήριξαν χρηματικά και τώρα έχουν βρει τον μπελά τους. Έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και ήδη έχουν μετανιώσει και εμείς ξέρουμε τα ονόματα που βοήθησαν το ISIS.
Τώρα θα γίνει ένα παγκόσμιο συνέδριο με την δημιουργία μετώπου εναντίον του ISIS. Είναι η Αμερική, 10 αραβικές χώρες, η Ευρώπη και άλλοι. 
Δόξα τω Θεό σήμερα κάποιες χώρες μας βοηθάνε γιατί κατάλαβαν πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η οργάνωση.
Μας έχουν στείλει όπλα, ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν βλέπω, δεν ξέρω δεν θέλει, να βοηθήσει τουλάχιστον για ανθρωπιστική βοήθεια, δεν θέλουμε κάτι παραπάνω για να έχουμε ελληνικό όνομα μέσα από όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες που μας βοηθούν να δούμε και την Ελλάδα μέσα.
Εγώ αγαπάω την Ελλάδα πίστεψε με όπως και όλοι οι Πεσμεργκά.  Έχουμε 270.000 ένοπλους Πεσμεργκά. Είναι τακτικός στρατός με τανκς και τα πάντα. Του εκδιώξαμε από τα σύνορα μας, τώρα είναι στην Μοσούλη και Σιντζαρ όπου το 87% είναι Γεντζι και το 12% μουσουλμάνοι και ξέρεις σφάξανε παιδία, γυναίκες.
Τώρα είναι 280 γυναίκες Γεντζι αιχμάλωτες στα χέρια του ISIS. Κάνανε ομαδικές σφαγές στο χωρίο Χόντζο στην περιοχή Σιντζάρ σκότωσαν σε μία μέρα 400 άνδρες. Ομαδικές σφαγές χωρίς νόημα.Ολοι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο εναντίον αυτής της οργάνωσης. Μέρα παρά μέρα κινδυνεύει η ζωή των ανθρώπων παντού αυτή είναι η ISIS".       
-Η κατάληψη της Μοσούλης έγινε από το ISIS χωρίς να υπάρξει σημαντική αντίδραση από τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά. Θεωρείται ότι οι Κούρδοι αιφνιδιάστηκαν από τοISIS στην πρώτη φάση των συγκρούσεων.
"Αν δεν ήταν οι Κούρδοι στα σύνορα πίστεψε με το ISIS τώρα θα ήταν στο Κιρκούκ.  Αλλά δόξα τον Θεό τώρα είναι στο Τζαλαουλαλ είναι κοντά στην Τικρίτ δηλαδή έχουν περάσει κατά 30 χλμ τα σύνορα μας. Οι Πεσμεργκά μας τώρα είναι στην πόλη του Ορμπιλ.  Είναι μια μεγάλη μάχη ανάμεσα σουνίτες και Σιιτες".
-Είναι σαφές ότι το ISIS χρηματοδοτείται από τις πωλήσεις πετρελαίου των περιοχών που έχει καταλάβει. Ακούστηκε ότι οι Τούρκοι έμποροι απορροφούν τις περισσότερες ποσότητες. Πώς είναι δυνατόν να αγοράζουν κάποιοι πετρέλαιο από τους τρομοκράτες;
"Το πετρέλαιο που είναι στο Μοσούλη και στα διυλιστήρια  Μπέιτζι είναι στα χέρια του ISIS. Σήμερα η παγκόσμια τιμή του βαρελιού είναι 110 δολάρια αυτοί το δίνουν 20 δολάρια το βαρέλι.
Πολλοί αγοράζουν με βυτιοφόρα και τα στέλνουν στις χώρες. Όταν είναι εμπόριο δεν έχει σύνορα. Πρώτο βήμα είναι να σταματήσει η χρηματοδότηση του ISIS.  Δεύτερο πρέπει να χρησιμοποιούν τα καλυτέρα όπλα στις περιοχές και αεροπορικές δυνάμεις κάθε μέρα  από την Αμερική όπως υπάρχει αλλά και από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Συμφώνα με τους Αμερικάνους η Τουρκία έχει βοηθήσει το ISIS εμείς δεν ξέρουμε αλλά έχουν βρεθεί σφαίρες που έχουν φτιαχτεί στην Τουρκία. Αύριο θα γυρίσουν και στην Τουρκία, θα έχει πρόβλημα και η Τουρκία. Οι Τούρκοι αγοράζουν πετρέλαιο γιατί το εμπόριο δεν έχει σύνορα".
-Πολλές δυτικές χώρες έχουν αρχίσει και εφοδιάζουν με όπλα τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται το ISIS. Πάντως το ιρακινό κράτος αντιδρά και θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να εφοδιάζονται με όπλα υπήκοοι του εν αγνοία της Βαγδάτης. Πια είναι η θέση σας επ’αυτού;
"Όλοι βλέπουν πιο κράτος είναι πιο δυνατό και επιβιώσιμο, το Ιράκ η το Κουρδιστάν. Όλοι βλέπουν ότι είναι το Κουρδιστάν που είναι ελεύθερο από το 1990 έχουμε τακτικό Στρατό, έχουμε Βουλή, έχουμε κυβέρνηση.
Έχουμε τα πάντα. Για να πάνε να δουν πιο προχωράει πιο πολύ το Κουρδιστάν η το Ιράκ; Το Κουρδιστάν είναι σαν Ντουμπάι, το Ιράκ είναι σαν μια κατεστραμμένη περιοχή. Τι σημαίνει αυτό;
Εδώ και δύο μήνες έχουμε θέσει σε ισχύ ένα νέο κουρδικό ενεργειακό νόμο που διαχωρίζει την σχέση μας με το Ιράκ. Εμείς πουλάμε πετρέλαιο μέσω του λιμανιού Τσεϊχαν στην Τουρκία σε εταιρείες εμείς δεν δίνουμε πετρέλαιο σε χώρες, δίνουμε σε εταιρείες. Οποια εταιρεία θέλει το αγοράζει με δική της ευθύνη".
-Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε κοντά στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κουρδικού κράτους στα όρια της επικράτειας που βρίσκεται σήμερα το ιρακινό Κουρδιστάν;
"Σήμερα ξέρετε όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το μέλλον. Και ο κουρδικός λαός προσπαθεί εκατοντάδες χρόνια παλεύει, πολεμά, και πολλές φορές έχει γίνει θύμα τρομοκρατίας.
Εγώ πιστεύω ότι αν γίνει Κουρδικό Κράτος θα είναι καλό για όλο τον κόσμο θα πάρει λίγο βάρος από την πλάτη του Ιράκ. Και οι Κούρδοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ένα δημοψήφισμα αλλά μετά από αυτήν την κατάσταση που υπάρχει αν θα γίνουμε ανεξάρτητοι ή αν θα μείνουμε μαζί με το Ιράκ. Ο λαός θα αποφασίσει κανένας άλλος".
-Ποιες οι σχέσεις της Αγκυρας σήμερα με την ηγεσία του αυτόνομου Κουρδιστάν; Οι Τούρκοι πάντοτε αντιδρούσαν στην δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Σήμερα βλέπουμε ότι δεν αντιδρούν τόσο όσο άλλοτε.
"Η σχέση μας είναι εμπορική σχέση. Ξέρεις όταν το Ιράκ, το Ιράν και η Συρία είναι σε κρίση. Σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε αγωγό από το Κουρδιστάν στην Τσεϊχαν στην Τουρκία.
Έχουμε εμπόριο 22 δισ. εκτός κατασκευαστικών εταιριών και πετρελαίου. Υπάρχει δυνατότητα να συνεργαστούμε και με τους Ελληνες στενά. Ιδρύσαμε, προσοπάθησα προσωπικά γι αυτό, ελληνο-κουρδικό κέντρο οικοδόμησης και επενδύσεων για να έχουν και οι Έλληνες ένα κομμάτι πίτας, αλλά ελάχιστη προθυμία για συνεργασία υπήρξε.
Δεν ξέρω αν αυτό οφείλετε στην οικονομική κρίση. Εχουν πάει βέβαια αρκετές ελληνικές εταιρείες στο Κουρδιστάν και δουλεύουν καλά, αλλά εγώ θα ήθελα να πάνε περισσότερες και εμείς είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε. 
Σήμερα τα οικονομικά συμφέροντα είναι πάνω απ'όλα εγώ πιστεύω ότι δεν θα έχουμε μια αντίδραση τόσο δυνατή, για αυστηρά Κουρδικό κράτος. Γιατί έχουν αλλά συμφέροντα εκεί πέρα".
-Ποιες οι σχέσεις των Κούρδων του Ιράκ με τους Κούρδους της Τουρκίας και ειδικά  αυτούς του  ΡΚΚ;
"Το PPK γνωρίζετε ότι μετά τις προσπάθειες του Μπαρζανί και του Ερντογάν πρίν 2 χρόνια σταμάτησε τον ένοπλο αγώνα. Όλοι έχουν μαζευτεί στη περιοχή Καντιλ. Έχουμε καλή σχέση είμαστε αδέρφια την ίδια γλωσσα μιλάμε τουλάχιστον. Δεν έχουμε πρόβλημα".
-Πώς βλέπουν οι Κούρδοι του Ιράκ την εμπλοκή του Ιράν στην μάχη κατά του ISIS; Είναι αλήθεια ότι ιρανικές δυνάμεις σήμερα μάχονται μαζί με τους Πεσμεργκά κατά του ISIS;
"Δεν ξέρω, βασικά το Ιράν είναι εναντίον του ISIS αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλει το Ιράν να συμμετάσχει στο παγκόσμιο μέτωπο που θα γίνει στο Παρίσι εναντίον του ISIS. Οι Αμερικάνοι λένε ότι δεν το έχουν ανάγκη.
Μέχρι και σήμερα δεν έχω πληροφορίες. Μήπως γιατί είναι Σιιτες και η ιρακινή κυβέρνηση είναι σιιτική. Μπορεί ιρανική δύναμη με Σιίτες να πολεμούν εναντίον ISIS, αλλά μαζί μας καθόλου ούτε ένας Ιρανός στρατιώτης δεν πολεμά με τους Κούρδους".
-Σε λίγο φεύγετε από την Ελλάδα με προορισμό το πεδίο της μάχης κατά του ISIS. Τι μήνυμα έχετε να στείλετε στον ελληνικό λαό;
"Απευθύνομαι πρώτα στην Ελληνική Αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφάλειας να προσέχουν πολύ γιατί η Ελλάδα είναι μία πρώτη πόρτα προς την Ασία και την Ευρώπη και είναι εύκολα να φτάνει κανείς μέχρι εδώ. Στους αδελφούς μου Ελληνες της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας λέω να προσέχουν πολύ. Να προσέχει πολύ και ο κόσμος". 
-Πως βλέπετε μελλοντική πλήρη αυτονομία του Κουρδιστάν του Κουρδικού Ιράκ;
"Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε κάτι νέο αλλά θέλει λίγο χρόνο. Πρέπει να ηρεμήσουν τα πράγματα γύρο – γύρο και μετά θα κάνουμε ένα δημοψήφισμα που σημαίνει ότι ο λαός θα αποφασίσει τι θα κάνει".
-Τι κατάσταση επικρατεί με τους δεκάδεςς χιλιάδες πρόσφυγες;
"Αυτή την στιγμή υπάρχουν 2 εκατομμύρια άραβες προσφυγές από το Ιράκ γιατί το Κουρδιστάν είναι μια έρημη περιοχή. Τα παιδία πρέπει σήμερα να πάνε στα σχολεία, τα σχολεία είναι όλα κλειστά γιατί σε κάθε σχολείο είναι 2000 με 3000 πρόσφυγες. Είμαστε μικρή χώρα δεν αντέχουμε τόσους πρόσφυγες. Γι αυτό ζητάμε από όλους ανθρωπιστικές βοήθειες και ζητάω και από την Ελλάδα βοήθεια. Σου δίνω και ένα λογαριασμό τράπεζας για να μπορούμε να πάρουμε τουλάχιστον φάρμακα.
Εθνική Τράπεζα
07744701407".
-Ευχαριστούμε πολύ και καλή τύχη...
"Και στην Ελλάδα εύχομαι καλύ τύχη"...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...