Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στα Ιόνια με real time καταγραφή

Επίσημη επιστημονική παρουσίαση του έργου εγκατάστασης δικτύου μετεωρολογικών και κλιματικών σταθμών μέτρησης στο Ιόνιο και τη Νότια Ιταλία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο το πρωί στο Φαληράκι στην Κέρκυρα.



Πρόκειται για ένα ανοικτό επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Καταγραφή Μετεωρολογικών Σταθμών και Κλιματικών Φαινομένων στο Ιόνιο: Το δίκτυο Σταθμών Ιονίου- Απουλίας» που υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας της ΠΙΝ στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας ενός δικτύου περιβαλλοντικών και μετεωρολογικών σταθμών στα Ιόνια Νησιά και την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπογραφεί σύμφωνο επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των των επιστημονικών φορέων και του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με την Περιφέρεια, με αντικείμενο την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των επιστημονικών υποδομών της υπαίθρου στην ευρύτερη περιοχή, την υποστήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε θέματα Μετεωρολογίας, Φυσικής της Ατμόσφαιρας, και Δυναμικής του Κλίματος καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης τουριστικών υποδομών των Επτανήσων με έμφαση στην υποστήριξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Πρακτικά, τί είναι το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η εγκατάσταση 11 μετεωρολογικών και  περιβαλλονικών σταθμών στα νησιά του Ιονίου και την Απουλία για την συνεχή καταγραφή βασικών ατμοσφαιρικών παραμέτρων (Μετεωρολογικών, Αιολικής και Ηλιακής Ενέργειας, Βροχόπτωσης, κλπ.) και Κλιματικών Σημάτων.
Επίσης, αναπτύσσονται δυο κέντρα τηλεδιαχείρισης του δικτύου, ένα στην Ζάκυνθο και ένα στο Lecce.
Στα Ιόνια θα εγκατασταθούν ή έχουν ήδη εγκατασταθεί 9 σταθμοί (3 στην Κέρκυρα, 1 στους Παξούς, 1 στη Λευκάδα, 3 στην Κεφαλονιά και 1 στη Ζάκυνθο). Θα υπάρξει προγραμματική συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για την πλήρη αξιοποίηση των δεδομένων που προσφέρουν οι σταθμοί σε επίπεδο επιχειρησιακής πρόγνωσης εκ μέρους της ΕΜΥ, ενώ οι σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα της διαρκούς ροής των μετρήσεών τους σε πραγματικό χρόνο προς την ιστοσελίδα του Δικτύου. Η εγκατάσταση των σταθμών θα έχει παράλληλα οφέλη στον τουρισμό μέσω της διάθεσης κρίσιμης πληροφορίας επικρατούντων ανέμων σχεδόν ανοικτής θαλάσσης στα εκατοντάδες τουριστικά σκάφη που ακολουθούν τον ιστιοπλοϊκό δρόμο Αδριατικής – Ιονίου – Κρητικού, στιςε αγροτικές και αστικές υποδομές μέσω της παρακολούθησης της διαθεσιμότητας βρόχινου νερού όχι σε ένα, αλλά σε περισσότερα σημεία σε κάθε νησί, όπως επίσης και μέσω της καταγραφής της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας και ιδιαίτερα της υπεριώδους αλλά και στην εκπαίδευση. 
Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν ενημέρωση και δημοσιοποίηση των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων με ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αλλά και δράσεις στην Β΄-Βάθμια εκπαίδευση με σκοπό την ενίσυχη των Θετικών Επιστημών στα Γυμνάσια και Λύκεια με παρουσίαση των εφαρμογών τους σε μια σειρά εξειδικευμένων μεθόδων, τεχνικών, τεχνολογίας και επιστημονικών γνωστικών αντικειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...