Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Φαίακες και Αχίλλειοι λάβροι κατά της νέας χωροταξίας της ΔΕΥΑΚ

Μέσα σ' όλα τα υπόλοιπα, ο Δήμαρχος Κ. Νικολούζος έχει να αντιμετωπίσει και αντιδράσεις, εξαιτίας του νέου Οργανισμού της ΔΕΥΑΚ που προβλέπει κατάργηση των υπαρχόντων υποκαταστημάτων και λειτουργία τριών νέων σε Βορρά, Μέση και Νότο.


Θιγόμενοι Φαίακες και Αχίλλειοι, που διαμαρτύρονται ενωμένοι με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να βρίσκει απέναντί του ακόμη και τους εκλεγμένους με το ψηφοδέλτιό του προέδρους Τοπικών Συμβουλίων αλλά και τον αντιδήμαρχό του Γ. Ραιδεστινό...
Αποτελεί γενική διαπίστωση ότι η ΔΕΥΑΚ υποφέρει από έλλειψη προσωπικού. Κι έτσι προκειμένου να συμμαζευτεί η κατάσταση η Επιχείρηση καταθέτει πρόταση για κλείσιμο των υποκαταστημάτων που λειτουργούν τώρα σε όλους τους πρώην Δήμους και λειτουργία τριών νέων σε Βορρά, Νότο και Μέση Κέρκυρα.
Συγκεκριμένα στην Αχαράβη θα λειτουργεί υποκατάστημα της ΔΕΥΑΚ όπου θα εντάσσονται οι πρώην Δήμοι Θιναλίων, Αγ. Γεωργίου, Εσπερίων, Κασσωπαίων αλλά και ο μισός πρώην Δήμος Φαιάκων (Σπαρτύλας, Ζυγός, Σγουράδες, Σωκράκι). Ο υπόλοιπος μισός (Κ.Κορακιάνα, Αγ. Μάρκος και Α. Κορακιάνα) υπάγεται μαζί με τους πρώην Δήμους Κερκυραίων, Αχιλλείων, Παρελίων και Παλαιοκαστριτών στη Μέση Κέρκυρα με έδρα την πόλη της Κέρκυρας. Τέλος το υποκατάστημα Νότιας Κέρκυρας θα εξυπηρετεί τους πρώην δήμους Μελιτειέων, Κορισσίων και Λευκιμμαίων με έδρα τους Αργυράδες.

Την αρχή έκαναν οι Αχίλλειοι
Υποβαθμισμένοι αισθάνονται οι Αχίλλειοι, που θεωρούν ότι πρέπει να διατηρήσουν τη δική τους ΔΕΥΑ, καθώς η υπαγωγή τους στην πόλη θα δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων κυρίως για τα πιο απομακρυσμένα χωριά του πρώην Δήμου. Ενωμένοι οι 14 πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων κατέθεσαν επιστολή διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο ζητώντας την επανεξέταση της κατάργησης του εκεί υποκαταστήματος.

Επί ποδός πολέμου οι Φαίακες
Μόλις πριν από λίγες ημέρες (11/2) συγκεντρώθηκαν και οι εκλεγμένοι στα τοπικά συμβούλια του πρώην Δήμου Φαιάκων στην Άνω Κορακιάνα με θέμα την επαπειλούμενη κατάργηση του υποκαταστήματος της ΔΕΥΑΚ που λειτουργεί στον Ύψο.
Η διάσπαση των χωριών του πρώην Δήμου Φαιάκων με εκείνα του Όρους να υπάγονται στην Αχαράβη και τα υπόλοιπα στην Κέρκυρα συναντά τη σθεναρή αντίδραση και των 7 Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Νικολούζου. Στο πλευρό τους και ο χωρικός αντιδήμαρχος Γ. Ραιδεστινός, ο οποίος υπέγραψε και σχετικό υπόμνημα.
Επικαλούμενοι την αρχή της εγγύτητας αλλά και πρακτικά ζητήματα όπως κοινές γεωτρήσεις και δίκτυα που είχαν δημιουργηθεί από την εποχή του Δήμου Φαιάκων οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να παραμείνει η ΔΕΥΑΚ ως έχει.

Αποκέντρωση ή ΔΕΥΑΚ;
Οι διαμαρτυρόμενοι δεν έχουν άδικο, αν θυμηθεί κανείς τις δεσμεύσεις Νικολούζου για αποκέντρωση, αλλά και την κριτική που είχε δεχθεί η δημοτική αρχή Τρεπεκλή για το θέμα.
Όμως η ΔΕΥΑΚ περνά ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με αποτέλεσμα η πλευρά της διοίκησης της Επιχείρησης να τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία της. Κι αν κανείς επιζητά την συνέχιση της δημόσιας λειτουργίας θα πρέπει να βάλει πλάτη, διαμηνύουν...
Πάντως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε και θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος και να τεθούν επί τάπητος τα επιχειρήματα όλων των πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...