Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Άγιος Προκόπης είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στην μέση Κέρκυρα. Μέχρι και το 1936 ονομαζόταν «Ψωραροί» ή «Το χωριό των Ψωραρών» οπότε και μετονομάστηκε σε Άγιο Προκόπιο.
 Δεν έχει πολλούς κατοίκους και οι περισσότεροι είναι….είναι κάποιας ηλικίας :) Η ζωή στο χωρίο είναι ποιοτική και σε χαλαρούς ρυθμούς, ενώ μικρή πλατεία του χωριού γεμίζει συνήθως τα Σάββατα όταν οι κάτοικοι μαζεύονται στο καφενείο και συζητούν, γελάνε και κανονίζουν τις δουλειές τους. 
Η ελιά του Αγίου Προκοπίου, που  μάλλον είναι η γηραιότερη και μεγαλύτερη σε μέγεθος ελιά του νησιού (περιφέρεια κορμού περί τα 19 μέτρα) ίσως είναι μαζί μας πάνω από 3.000 ετών. Παρότι είναι ένα ορόσημο της περιοχής φαντάζει πλέον ξεχασμένο. Το γιατί, κανείς δεν το ξέρει. Είναι αναγκαίο να βρίσκεται μέσα σε τουριστική ζώνη ώστε να λάβει την προσοχή που του αξίζει;
WP_20141102_002-497x460
Είναι από τα πλέον παραδοσιακά χωριά του νησιού, το οποίο όμως πάσχει από το κλασσικό φαινόμενο της επαρχίας : Την αστικοποίηση. Όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν δηλαδή την επαρχία για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρότι η κρίση αρχικά είχε δημιουργήσει την εντύπωση πως το φαινόμενο αυτό θα αντιστρεφόταν, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.
Οι κάτοικοι, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος αλλά και ο εκκλησιαστικός παράγοντας της περιοχής κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν ώστε να κρατήσουν το χωριό ενωμένο και ζωηρό.
Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το χωριό και τις διάφορες εκδηλώσεις του  μέσα από blog του Συλλόγου του -> http://agiosprokopios.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...