Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Το γεφύρι της Πλάκας βίοι παράλληλοι με το κερκυραϊκό θέατρο Φοίνικας

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα της Άρτας, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου και κατέρρευσε! Αυτό το μονότοξο γεφύρι, είναι ένα από τα ωραιότερα και γνωστότερα πέτρινα γεφύρια, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων.

Για να χτιστεί, το 1866, είχαν συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα οι κάτοικοι των Τζουμέρκων, πρωτοστατούντων των κατοίκων των Μελισσουργών, για να διευκολύνεται το χειμώνα το κατέβασμα στα "χειμαδιά" των κοπαδιών τους, που ξεπερνούσαν, τότε, μόνο για τους Μελισσουργούς τις 45.000 πρόβατα! Πρωτομάστορας ο Κωνσταντίνος Μπέκας, από το διπλανό χωριό, τα Πράμαντα. Η θλιβερή είδηση όχι μόνο για τους Ηπειρώτες και τους απανταχού Τζουμερκιώτες, αλλά για όλους τους Έλληνες προβλήθηκε από τα ΜΜΕ. ΄Αμεση αντίδραση μεγάλου πλήθους ατόμων και φορέων (Δήμων, πολιτιστικών συλλόγων κ.τ.λ.). Μία μόλις ημέρα μετά την καταστροφή, βρέθηκε πρόθυμος χορηγός για την αναστήλωση αυτού του μνημείου, ο Ηπειρώτης Νίκος Λούλης.
Η αμεσότητα της προσφοράς του σύγχρονου αυτού ευεργέτη μου φέρνει στη σκέψη την θλιβερή ιστορία του Θεάτρου "Φοίνιξ" στην Κέρκυρα. Και ο Φοίνικας είναι μνημείο της νεώτερης Κερκυραϊκής ιστορίας και της πολιτιστικής ζωής και παράδοσης του τόπου... Το θέατρο δεν κατέρρευσε ακόμη, αλλά δεν θα αργήσει αν οι αρμόδιοι δεν ενδιαφερθούν για την αποκατάστασή του. Αλήθεια, δεν πρέπει κάποιος να ενημερώσει τους Κερκυραίους πολίτες:
· Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες αποκατάστασής του, αφού το έργο είχε κριθεί ώριμο, είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες, οι οποίες είχαν αποπληρωθεί και, μετά από διεθνή διαγωνισμό, είχε εγκατασταθεί και ο εργολάβος;
· Τι συνέβη και, ξαφνικά, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους τεσσάρων περίπου εκατομμυρίων ευρώ επεστράφησαν στην Ευρώπη;
· Ποια είναι αυτή η δύναμη που εμποδίζει στην Κέρκυρα να ολοκληρωθεί αυτό που με τόσο κόπο είχε προετοιμαστεί;
· Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες;
Στα Τζουμέρκα, έπεσε το πέτρινο γεφύρι, παρασυρμένο από τα νερά του Αράχθου και αμέσως βρέθηκε πρόθυμος ευεργέτης να αναλάβει το κόστος αποκατάστασης του έργου. Στην Κέρκυρα, ενώ εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση του Φοίνικα, κάποιοι φρόντισαν με την εγκληματική τους αδιαφορία, ή άλλους λόγους, να σταματήσουν την αναπαλαίωση του Φοίνικα, ο οποίος, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα αποτελεί ντροπή για τον κερκυραϊκό πολιτισμό.
Θεόδωρος Παππάς,
καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Μίλτος Βασιλείου
αναπλ. καθηγητής Πνευμονολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...