Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Ο «Γαζιανάκης» και άλλα τοπικά τραγούδια και χοροί της Αποκριάς, στους Κυνοπιάστες

Με μοναδικό, για τα δεδομένα του νησιού μας, τρόπο θα γιορταστεί στους Κυνοπιαστές η Αποκριά, αναβιώνοντας παλιά έθιμα, που ήθελαν, τις δύο τελευταίες Κυριακές του Τριωδίου «Τσ’ Απόκριες και τσι Τρινές», να γίνονται εκδηλώσεις με τραγούδια και χορούς σε υπαίθριους ή κλειστούς, ανάλογα με τον καιρό, χώρους συναθροίσεων.


Έτσι, την Κυριακής της Τυρινής ή Τυροφάγου (λαϊκά Τρινές) 22 Φεβρουαρίου 2015, στις 12 το μεσημέρι, οΠολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία» και η Νεανική ΓΕΙΤΟΝίΑ, με συντονιστές αντίστοιχα τουςΓιώργο Ανυφαντή και την Άρτεμη Πουλημένου, θα αποδώσουν τραγούδια της Αποκριάς και της Αγάπης, μερικά από τα οποία θα χορευτούν σε διάφορες εκδοχές του κερκυραϊκού συρτού χορού, όχι από χορευτικά σχήματα, αλλά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι: Γιώργος Χονδρογιάννης (Μπεζερής)  και Δημήτρης Μεταλληνός στηνΚιθάραΘοδωρής Καρύδης στο Βιολί και Σπύρος Σκορδίλης στο Ακκορντεόν, χωρίς μικροφωνική εγκατάσταση.
Η γιορτή θα αναβιώσει στην μικρή πλατεία του παλιού χωριού των Κυνοπιαστών (μπροστά στο καφενείο του Κόκορα) όπου γινόταν οι αντίστοιχες εκδηλώσεις μέχρι τα μέσα της 10ετίας του 1960, όταν τις «σάρωσε» η αστυφιλία, η μετανάστευση, ο τουρισμός και διάφορες σύγχρονες μορφές διασκέδασης.
Κεντρική θέση στην αποκριάτικη εκδήλωση έχει το τραγούδι – χορός «ο Γαζιανάκης ο μικρός» που απέδιδαν επί αιώνες όχι μόνο στους Κυνοπιάστες αλλά και σε πολλά ακόμη χωριά της Κέρκυρας, όπως μαρτυρούν πλήθος ερευνών και καταγραφών που έκαναν Κερκυραίοι λαογράφοι από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τα τέλη του 20ου αιώνα.
Πρόκειται για κερκυραϊκή διασκευή αποσπάσματος του μεγάλου ακριτικού τραγουδιού (κατ’ άλλους παραλογής) του 11ου αιώνα, γνωστού με τον τίτλο «Λιογέννητη».
Την πρωτοβουλία διοργάνωσης της γιορτής έχει η ΕΣΤΙΑ Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών «Γρηγόρης και Κώστας Δαφνής», ενώ τη λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.
Καρναβάλι το απόγευμα
Μια άλλη διαφορετική καρναβαλική γιορτή, ετοιμάζει όμάδα συνεργατών του τοπικού εργαστηρίου «Τεχνοποιήματα», την ίδια μέρα (Τρινές), στις τέσσερις το απόγευμα, στην πλατεία των Κυνοπιαστών. Σχετική αφίσα που έχει αναρτηθεί σε διάφορα σημεία του χωριού ενημερώνει για το περιεχόμενο αυτής της γιορτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...