Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Αντίθετοι στο πόρισμα για τα σκουπίδια οι Τεμπλονιώτες: Επιλέξατε κι εσείς την εύκολη λύση

Παρουσιάστηκε από Δήμαρχο και Περιφερειάρχη το πόρισμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας, που δείχνει δεματοποίηση και Τεμπλόνι προς το παρόν. Αντίθετοι οι κάτοικοι Τεμπλονίου μιλούν για εύκολη λύση.



Το πόρισμα (το οποίο πάντως είχε διαρρεύσει από ημέρες), μετά από τρεις μήνες εργασιών της επιτροπής που συστάθηκε για την εξεύρεση της μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων, καταλήγει στη δεματοποίηση για τώρα ενώ για οριστική λύση προκρίνει την ολοκληρωμένη διαχείριση διαλογή στη πηγή, καθολική ανακύκλωση, διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, εγκατάσταση επεξεργασίας κομπόστ, επέκταση Κέντρου Διαλογής και ΧΥΤΥ για την ταφή του υπολείμματος. Το καλοκαίρι του 2015 αναμένεται να κλείσει ο χρόνος ζωής και του 3ου κυττάρου του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ενώ για την έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης το καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για το καλοκαίρι του 2018. Και στο μεσοδιάστημα; Δεματοποίηση με εγκατάσταση δεματοποιητή (χρόνος που απαιτείται 6 μήνες, οπότε θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα). Χώρος; Τα 12 στρέμματα στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, από τα οποία τα 6 θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση του δεματοποιητή και τα υπόλοιπα για την ταφή των δεμάτων, αν δεν γίνει τελικά χρήση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, όπου και θα υπάρξει δέσμευση για ταφή των δεμάτων, αποκατάσταση και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ.
Ο Δήμαρχος σεβόμενος τις προγραμματικές του δηλώσεις αποκλείει τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, οπότε τι μένει; Το Τεμπλόνι.



Ένσταση από τους κατοίκους
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Τεμπλονίου που βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 17/2 στο Φαληράκι για την ενημέρωση από τοΔήμαρχο Κώστα Νικολούζο και το Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο είναι κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο περαιτέρω επιβάρυνσης του Τεμπλονίου και τονίζουν ότι οι διαπιστώσεις της Επιτροπής έγιναν χωρίς να ληφθεί καθόλου υπόψη η από δεκαετίες επιβαρυμένη περιβαλλοντικά κατάσταση της περιοχής καθώς και η απαγορευτική χρήση της ευρύτερης περιοχής μέχρι τους Πουλάδες.
Μάλιστα ο σύλλογος Τεμπλονίου έχει αναπτύξει συνεργασία και με τους όμορους συλλόγους και πρόεδρους τοπικών συμβουλίων και διαμηνύουν ότι το σενάριο της χρήσης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είτε μεσοπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα θα πρέπει να αποκλεισθεί από τα σχέδια των θεσμικών. Το μόνο που συζητάμε είναι η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και η αλλαγή χωροθέτησης της ολοκληρωμένης διαχείρισης στο νησί, πράγμα που συνεπάγεται σφράγισμα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και άμεση αποκατάστασή του, τονίζουν, εκφράζοντας τη λύπη τους γιατί αυτά που παρουσιάστηκαν είναι αρνητικά προς αυτή τη κατεύθυνση. Και καταλήγουν: «Γνωρίζουμε ότι το πιο εύκολο για εσάς, όπως και για τους προκατόχους σας, είναι να χρησιμοποιήσετε το Τεμπλόνι, αυτό όμως δεν θα είναι χρήσιμο και επωφελές για το περιβάλλον και του κατοίκους της Κέρκυρας. Ζητάμε να εξετάσουμε από μηδενική βάση το θέμα των απορριμμάτων και να κάνουμε κάτι σωστό, σύννομο και περιβαλλοντικά ορθό, επ' ωφελεία των κατοίκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...