Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Τραγικές συνθήκες θεραπείας των νεφροπαθών

Δραματικές είναι συνθήκες θεραπείας για τους νεφροπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο, όπως χαρακτηριστικά τις περιγράφει σε έγγραφο που απέστειλε προς τη διοίκηση του ιδρύματος ο Σύλλογος Νεφροπαθών -Μεταμοσχευμένων Κέρκυρας.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει, η κατάσταση για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχει γίνει απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους εξής λόγους:
«1. Οι προβλεπόμενοι από το οργανόγραμμα του Γ.Ν.Κ. τέσσερις ιατροί νεφρολόγοι είναι ανύπαρκτοι και υπάρχει μόνο μία και μία ανειδίκευτη παθολόγος.
2. Οι νοσηλεύτριες που εργάζονται στην μονάδα συνεχώς λιγοστεύουν και παρατηρείται συχνά να εξυπηρετούν ταυτόχρονα με την εργασία τους στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και το χειρισμό των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης της Μ.Ε.Θ.
3.Οι δύο νοσοκόμοι- τραυματιοφορείς που απαιτεί το πλήθος και η αναπηρία των ασθενών της μονάδος, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στην μονάδα σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας της, έχουν μετατραπεί σε έναν-μία που αναζητείται στο τηλέφωνο…
4. Ποιός έχει αναλάβει την ευθύνη να νοσηλευόμαστε στον ίδιο θάλαμο , με ασθενείς με ηπατίτιδα c και β) με τίνος εντολή νοσηλεύονται και αιμοκαθαίρονται περιστατικά δηλητηριάσεων- προσπαθειών αυτοκτονίας (με φυτοφάρμακα) στην Μ.Τ.Ν.
5. Οι τουαλέτες των ασθενών εντός της μονάδας συνεχίζουν να αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους κινητικά ανάπηρους νεφροπαθείς.
6. Το δάπεδο των αιθουσών αιμοκάθαρσης είναι πλήρως κατεστραμμένο.
7. Η ηλεκτρονική ζυγαριά με την «ανηφόρα» της αποτελεί ικρίωμα.
8.α. Έρχεται η εποχή που μύγες και κουνούπια θα συμπαραστέκονται στους 83 αιμοκαθαιρόμενους ,όπως κάθε χρόνο, από τα παράθυρα που φυσικά δεν έχουν τις ανάλογες σήτες εδώ και χρόνια. β).Ο κλιματισμός και εξαερισμός του χώρου λειτουργούν άσχετα με τις ώρες παρουσίας των ασθενών στην μονάδα.
9. Η μηχανοργάνωση-σύνδεση με τα άλλα τμήματα(π.χ. αιματολογικό, βιοχημικό) συνεχίζει να είναι ανύπαρκτη
10. Η γραμματειακή υποστήριξη της μονάδος είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα οι 83 αιμοκαθαιρόμενοι, οι 20 περιτοναϊκοί και άλλοι τόσοι μεταμοσχευμένοι ανάπηροι ασθενείς (80% αναπηρία εφ’όρου ζωής) να αναλώνονται σε κυνήγι εγγράφων και βεβαιώσεων. . Για να πάρουν γνωματεύσεις και συνταγογράφηση οι περιτοναϊκοί ταξιδεύουν στα Γιάννενα με δικά τους έξοδα ενώ οι μεταμοσχευμένοι φτάνουν και μέχρι την Αθήνα.
58 νεκροί σε τέσσερα χρόνια
Όπως αναφέρει ο σύλλογος νεφροπαθών, «το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης από 1/01 2011 έως 31/12/2014 είναι 58 νεκροί , δηλαδή 18% ποσοστό θνησιμότητας στην μονάδα για το συγκεκριμένο διάστημα.
Και καταλήγει απευθυνόμενος στη διοίκηση του νοσοκομείου:
«A) Πως πρόκειται να αντιμετωπίσετε (τις συγκεκριμένες ενέργειες) αυτή την κατάσταση.
Β) Να μας κοινοποιήσετε γραπτώς ( όχι άλλο πια προφορικά) αναλυτικά για κάθε θέμα και ανάλογα με τις αρμοδιότητες σας κάθε έγγραφο και ενέργεια σας προς τους προϊσταμένους σας τόσο εντός του νοσοκομείου όσο και προς τον διοικητή και το Δ.Σ. του Γ.Ν.Κ όσο και προς την 6η Υ.ΠΕ για τα παραπάνω θέματα και την κατάσταση που υφιστάμεθα καθώς και τις έγγραφες απαντήσεις που λάβατε για να ενημερώσουμε τα μέλη μας για το αποτέλεσμα των ενεργειών σας ως άμεσους αποδέκτες και χρήστες των υπηρεσιών και παροχών υγείας του γενικού νοσοκομείου Κέρκυρας για να μπορέσουμε άμεσα να ενημερώσουμε τα μέλη μας και να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας».
Aλκης Κοσκινάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...