Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Τα ‘σπασαν Δένδιας – Σαμαράς


Καρφιά κατά Δένδια στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ - Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.


Μπορεί, όπως γράψαμε στην προηγούμενη Corfu-free-Press, ο Νίκος να δηλώνει έτοιμος για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ, αλλά κι ο Σαμαράς δεν άφησε αναπάντητη την κριτική που του άσκησε ο πρώην υπουργός του στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. Μάλιστα το καρφί Σαμαρά στο Δένδια συζητείται ποικιλοτρόπως, με κοινή πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο, πολύ δύσκολα θα αποκατασταθούν.
Η μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, την Πέμπτη 5/3 (κράτησε περίπου 12 ώρες) έβγαλε πολλές ειδήσεις και, σύμφωνα με το σύνολο των αθηναϊκών ΜΜΕ, νικητής του πρώτου γύρου αναδείχθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. Έπεται δεύτερος γύρος βέβαια σήμερα (Κυριακή) όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και οι αμφισβητίες του Σαμαρά –προφανώς- θα επιχειρήσουν να πάρουν τη ρεβάνς.

Εντάσεις και καρφιά
Εκείνο που συζητήθηκε περισσότερο από ότι οι υπόλοιπες αντιπαραθέσεις στελεχών ήταν η απάντηση Σαμαρά στο Νίκο Δένδια. Στην δευτερολογία του που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε προσωπικά στον πρώην υπουργό. «Δουλεύαμε διαρκώς όλη μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, ήμουν διαθέσιμος συνεχώς στο γραφείο, στο κινητό, στο τριψήφιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Νίκο Δένδια να μου λέει “πρόεδρε πρέπει να ξεκουραστείς” τώρα κατάλαβα τι εννοούσε».
Είχε προηγηθεί η σκληρή κριτική του Νίκου Δένδια στους χειρισμούς που υπήρξαν από την πλευρά του πρωθυπουργού μετά την ήττα στις εκλογές, ενώ ο πρώην υπουργός ζήτησε έκτακτο συνέδριο. «Μέσα από μία ανοικτή συνεδριακή διαδικασία η οποία θα μπορέσει να επαναδιατυπώσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και να παραπέμψει - εάν κρίνει - στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας που θα διατυπώσει το νέο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία. Εάν δεν το πράξει, τότε στην επόμενη Βουλή δε θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα. Εσείς κύριε Πρόεδρε, εκ του ρόλου σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.

Κατηγορούν το Νίκο για αχαριστία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του newsit, το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού κατηγορεί τον κερκυραίο πολιτικό για επίδειξη αχαριστίας.
Όπως λένε μάλιστα, τον Δένδια, τον έκανε πολιτικό ο Σαμαράς. Τον έκανε τρείς φορές υπουργό σε καίρια πόστα, τον βοήθησε να φύγει από τον Κέρκυρα και να έρθει στην Β Αθήνας όπου και σάρωσε, βοηθούμενος τα μέγιστα από τον κομματικό μηχανισμό.
Για όλα αυτά θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να αμφισβητεί τον Σαμαρά και να διεκδικεί την ηγεσία γιατί τον θεωρούσε μέχρι χθες δικό του άνθρωπο...

Δένδιας: Πρόκειται για αστεϊσμούς
Ο Νίκος Δένδιας έδωσε συνέχεια στην εσωκομματική κόντρα, αποδεχόμενος μεν ως «αστεϊσμό» την αναφορά στο πρόσωπό του από τον πρόεδρο της ΝΔ και εκφράζοντας δε την ευχή ο κ. Σαμαράς να είχε αποδεχθεί την πρόταση για έκτακτο συνέδριο.
Επιμένοντας στην πρότασή του για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου ο πρώην υπουργός δήλωσε στο BHMAFM την Παρασκευή 6/3 ότι αδυνατεί να κατανοήσει «για ποιο λόγο το να συζητήσουμε για τα αίτια της ήττας θεωρείται "εσωστρέφεια"».
Μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΔ υπέστη «δεινή ήττα» και μάλιστα από «ένα μη συμβατικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς» σημειώνοντας ότι η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα είναι η μικρότερη της ιστορίας της.

Κι η επίθεση Γιακουμάτου
Στον Νίκο Δένδια επιτέθηκε όμως και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος «Ύπατος, ύπατοι, ύπατα. Μπράβο ρε Νίκο. Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλοσχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς νεκροθάφτες και παραπληροφορητές που τροφοδοτούσαν διάφορα περί δήθεν λαϊκιστών;» διερωτήθηκε ο βουλευτής και συνέχισε «όποιος θέλει για αρχηγός εδώ είμαστε».

«Όχι» Σαμαρά σε έκτακτο συνέδριο
Αρκετά στελέχη στις ομιλίες τους ζήτησαν, επίσης, την σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο στην δευτερολογία του ο Πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν έχω πρόβλημα με το έκτακτο συνέδριο αλλά τέτοιο δώρο εγώ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνω» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και πέταξε το γάντι σε όσους διαφωνούν και το επιθυμούν να θέσουν θέμα ηγεσίας: «Σας το είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, όποιος θέλει να το πει».

Ο Καραμανλής τον στήριξε δια της απουσίας του
Σύμφωνα με την REAL η κίνηση του Κώστα Καραμανλή να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιθυμούν να ανοίξουν την δεδομένη χρονική στιγμή θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, στηρίζοντας ουσιαστικά τον Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο αναμένεται να πράξει ο πρώην πρωθυπουργός και την Κυριακή κατά την συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής. Τον Κώστα Καραμανλή ακολούθησε και ο Ευ. Μεϊμαράκης ο οποίος διαφωνεί και αυτός να ανοίξει κύκλος εσωστρέφειας στην ΝΔ.

Το κρας τεστ της Πολιτικής Επιτροπής
Σήμερα Κυριακή, θα δοθεί το νέο ραντεβού των «γαλάζιων» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, εκεί όπου το θέμα ενός εκτάκτου Συνεδρίου αναμένεται να τεθεί εκ νέου, και θα χρειαστούν τα 2/3 των μελών της ΝΔ, όπως προβλέπει το καταστατικό για να εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα έως αυτή την ώρα, ο Σαμαράς έχει με το μέρος του την πλειοψηφία των μελών της Π.Ε. και θα επιμείνει στην αντιπρόταση του για την πραγματοποίηση Εθνικής Συνδιάσκεψης.

Οι χειρισμοί του Νίκου
Όπως από αρκετά νωρίς έγινε αντιληπτό, ο Νίκος Δένδιας επιζητά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κόμμα του και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η μεθοδικότητα, με την οποία προσέγγισε το στόχο του είναι δεδομένη, αλλά άλλο τόσο είναι και η παρορμητικότητα του κερκυραίου πολιτικού, γεγονός που κάποιες φορές τον οδηγεί σε πρώιμες, βεβιασμένες κινήσεις. Αν η εκτίμηση Σαμαρά αποδειχθεί σωστή και η πρότασή του συγκεντρώσει την πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης κι όχι έκτακτου συνεδρίου, ο Ν. Δένδιας θα έχει υποστεί εσωκομματική ήττα, σε μια κρίσιμη στιγμή. Εκτός κι αν ο Νίκος ξέρει κάτι παραπάνω..
Πάντως η απορία για τις συναντήσεις του (και στην Κέρκυρα) που έχουν πυκνώσει λύθηκε με την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ την περασμένη Πέμπτη: Να πάμε, είπε, σε ανοικτή συνεδριακή διαδικασία, «που θα παραπέμψει - εάν κρίνει - στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας…». Κατανοητό;

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Corfu Free Press.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...