Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Η ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΓΗ ΧΑΝΕΤΑΙ...

Μετά από μία περίοδο στασιμότητας ή, ίσως, και κάμψης, ο κλάδος της αγοράς ακινήτων εξοχικών κατοικιών (με κύριους αγοραστές, αλλοδαπούς που από την τουριστική τους επίσκεψη στη χώρα μας αποφασίζουν να επενδύσουν σε γη) σημείωσε το 2014 σημαντική άνοδο με τις επιδόσεις να αυξάνουν περισσότερο τους πρώτους μήνες του 2015.



Η Κέρκυρα διατηρεί δεσπόζουσα θέση στο διεθνές real estate σύμφωνα με διαφορετικές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα. Έρευνες οι οποίες, μάλιστα, φανερώνουν αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία για έναν κλάδο που, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές, «κινεί» μία σειρά άλλων κλάδων που έχουν να κάνουν με τη δόμηση (μηχανικοί, οικοδομικές εργασίες, εμπορία οικοδομικών υλικών, μελετητές κλπ.). Κλάδος ο οποίος, λόγω της κρίσης, έχει «γονατίσει» στέλνοντας στην ανεργία ή την έλλειψη αντικειμένου εργασίας χιλιάδες εκατοντάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες στα Επτάνησα από το 2009 έως σήμερα...


Έρευνα της Ένωσης Μεσιτών

Η πρώτη από τις έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αυτή που συνέταξε η «Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων Ελλάδας» και η οποία εκπονείται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι εξοχικές κατοικίες εξελίχθηκαν σε «όαση» της αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2014, με τους αγοραστές από το εξωτερικό να επιστρέφουν στη χώρα μας, να αναζητούν οικόπεδα και έτοιμα κτίσματα και να πρωταγωνιστούν!
Μέσα στο χρόνο που πέρασε, το 18% των αγοραπωλησιών αφορούσε εξοχικές κατοικίες και, από αυτές, το 60% πραγματοποιήθηκε από αλλοδαπούς, με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Κινέζους να κυριαρχούν.


Στο top-5 η Κέρκυρα

Από πλευράς ζήτησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων, στην πρώτη θέση βρίσκονται Μύκονος και Σαντορίνη ενώ ακολουθούν Κρήτη, Ρόδος και Κέρκυρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Ε.Π.Π.Α., κατά μέσο όρο οι αγοραστές εξοχικών δαπάνησαν 77.500 ευρώ για την αγορά κατοικίας σε κάποιον τουριστικό προορισμό το 2014, με το υψηλότερο ποσό που καταγράφηκε να αγγίζει τις 850.000 ευρώ ενώ όσον αφορά την επιφάνεια, κατά μέσο όρο οι ενδιαφερόμενοι κινήθηκαν για ακίνητα έως 80 τ.μ.
Πάντως, η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το ότι στο ευρωπαϊκό real estate η Ελλάδα αποτελεί πλέον επενδυτική ευκαιρία, καθώς εξαιτίας της κρίσης, οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει κατά 40% ή ακόμα και 50% σε σχέση με το 2009!
Η πτώση του 2014 ήταν η μικρότερη των τελευταίων ετών, καθώς υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε το 5%-6%.


Άλλη έρευνα για την Κέρκυρα:

Σε άλλη έρευνα της εταιρίας real estate «Algean Property», η Μύκονος έχει την καλύτερη απόδοση (7,4%) στην ενοικίαση και αγορά κύριας εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο, ενώ και οι 6 ελληνικοί προορισμοί που περιλαμβάνονται στην έρευνα (Ελούντα, Ρόδος, Χαλκιδική, Κέρκυρα και Πόρτο Χέλι), βρίσκονται στους πρώτους 7 της κατάταξης επιδόσεων στη Μεσόγειο.
Και εδώ, η Κέρκυρα βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης αλλά αυτή τη φορά, σε όλη τη Μεσόγειο: η εξοχική κατοικία στο νησί των Φαιάκων έχει τιμή αγοράς 4.500 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς στο 1,125 εκατ. ευρώ και μέση τιμή ενοικίασης για διαμονή μιας εβδομάδας στα 4.500 ευρώ.
Για την περίπτωση της Μυκόνου (πρώτη στη λίστα), η έρευνα δείχνει ότι η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 5.500 ευρώ, η εκτιμώμενη τιμή αγοράς εξοχικής κατοικίας είναι στο 1,375 εκατ. ευρώ ενώ η τιμή ενοικίασης για παραμονή μιας εβδομάδας διαμορφώνεται στα 8.500 ευρώ.
Στη δεύτερη θέση της κατάταξης επιδόσεων η Ελούντα με τιμή αγοράς 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς εξοχικής κατοικίας στα 1,25 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή ενοικίασης για μια εβδομάδα είναι 6.000 ευρώ. Η Ρόδος, στην τρίτη θέση, έχει τιμή αγοράς εξοχικής κατοικίας 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς στα 750.000 ευρώ και μέση τιμή εβδομαδιαίας ενοικίασης στα 3.500 ευρώ. Η Χαλκιδική, στην τέταρτη θέση, έχει τιμή αγοράς 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτιμώμενη τιμή αγοράς στα 875.000 ευρώ και μέση τιμή ενοικίασης για διαμονή μιας εβδομάδας στα 4.000 ευρώ. Χαμηλότερα στην κάταταξη βρίσκονται η Κύπρος τα τουρκικά παράλια.


Και εδώ, κυριαρχεί η μείωση τιμών...

Και στην έρευνα της «Algean Property», οι τιμές έχουν καταγράψει στην Ελλάδα σημαντική μείωση της τάξης του 30 έως 40% τα τελευταία 6 χρόνια, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και της οικονομικής κρίσης. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εταιρία, αναμένεται να αποκαταστήσει σταδιακά τις τιμές στα επίπεδα προ κρίσης. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στο άμεσο μέλλον οι πιθανοί αγοραστές θα παρατηρήσουν σημαντική αύξηση της αξίας των ακινήτων τους, ενώ και τα ενοίκια αναμένεται να αυξηθούν ή τουλάχιστον να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα εξαιτίας της έλλειψης ποιοτικών υπηρεσιών και των ευοίωνων προοπτικών που έχει ο ελληνικός τουρισμός.

Ανέβηκε... 19 θέσεις στη διεθνή διαδικτυακή αναζήτηση εξοχικών κατοικιών η Κέρκυρα!


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα TheMoveChannel.com που εξειδικεύεται σε ειδήσεις σχετικές με το χώρο της πώλησης κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρει σε έρευνα που συνέταξε ο συντάκτης της Adrian Bishop τη Ρώμη ως «πρωταθλήτρια» στις διεθνείς διαδικτυακές αναζητήσεις στην αγορά ακινήτων.
Ωστόσο, η είδηση που μας αφορά είναι ότι η Κέρκυρα «πήδηξε» 19 (!) θέσεις και από την 27η θέση που βρισκόταν πέρσι, φέτος βρέθηκε στην 8η βάζοντας τη χώρα μας για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στο top-10!
Η διόγκωση του ενδιαφέροντος για το νησί των Φαιάκων, έχει απόλυτη σχέση με τις μειωμένες τιμές στις οποίες –προφανώς λόγω κρίσης- πωλούνται οι κατοικίες και τα ακίνητα γενικότερα.
Η έρευνα αφορά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015, ενώ η λίστα περιλαμβάνει δύο περιοχές της Ιταλίας (εκτός από τη Ρώμη και την πρώτη της θέση, είναι και το Κόμο στην 7η θέση), η Μάλαγα στην Ισπανία βρίσκεται στη 2η, έχοντας επίσης στη λίστα την Κόστα Ντελ Σολ και τις Βαλεαρίδες Νήσους, ενώ η Μαγιόρκα έχει καταλάβει την τρίτη θέση στις αναζητήσεις.
Συμπεριλαμβάνονται ακόμα η Albufeira στην Πορτογαλία και η περιοχή Dordogne στη Γαλλία.

λινκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...