Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Σύροι πρόσφυγες ήταν οι περισσότεροι δράστες των σεξουαλικών επιθέσεων στην Γερμανία -Σοκ από έκθεση της αστυνομίας

Πρόσφυγες από τη Συρία ενδέχεται να είναι ορισμένοι από αυτούς που διέπραξαν τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, υποστηρίζει έκθεση της τοπικής αστυνομίας. 

Οπως αποκάλυψε χθες η Bild, η έκθεση της αστυνομίας σημειώνει ακόμη ότι το ξέσπασμα της βίας των δραστών ήταν πιο σοβαρό από ότι θεωρήθηκε αρχικά και διατυπώθηκε κάποια στιγμή ο φόβος ότι θα μπορούσε να προκληθούν ακόμη και θάνατοι. 
Η Telegraph σημειώνει ότι έχουν κυκλοφορήσει δύο εκθέσεις της γερμανικής αστυνομίας, ή τουλάχιστον εκδοχές αυτής. 
Την ίδια ώρα υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης έχουν αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αιτούντες άσυλο έχουν εμπλοκή στις βιαιοπραγίες της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, αν επιβεβαιωθεί το περιεχόμενο των εκθέσεων θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ. 
Τόσο η Bild όσο και το Spiegel αναφέρουν ότι αξιωματικούς της γερμανικής αστυνομίας ανέφερε ότι ένας από τους προσαχθέντες είπε στους αξιωματικούς που τον συνέλαβαν: «Είμαι Σύρος. Πρέπει να μου φέρεστε ευγενικά, η Μέρκελ με προσκάλεσε», ενώ κάποιος άλλος έσκισε την άδεια διαμονής του μπροστά στους αστυνομικούς λέγοντάς τους: «Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γιατί μπορώ να βγάλω μια νέα άδεια αύριο». 
Πέρα από τη Bild και το Spiegel και μια τοπική γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι συνολικά 15 αιτούντες άσυλο από τη Συρία και το Αφγανιστάν προσήχθησαν από την αστυνομία για τις επιθέσεις της παραμονής Πρωτοχρονιάς, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Express επικαλείται έναν αξιωματικό της γερμανικής αστυνομίας, τον οποίο δεν κατονομάζει, και ο οποίος φαίνεται να λέει ότι εκείνος και η ομάδα του είχαν προσαγάγει αρκετούς μετανάστες που είχαν έρθει στη Γερμανία πριν μερικές εβδομάδες. «Από αυτούς οι 14 ήταν από τη Συρία και ένας από το Αφγανιστάν. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν πονάει», είπε χαρακτηριστικά. 
Αλλος αστυνομικός επιβεβαίωσε στην Express ότι από όσους έχουν προσαχθεί, 15 άτομα είχαν άδειες παραμονής καθώς τους είχε χορηγηθεί άσυλο.
Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν και ανταπκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε ενισχύονται οι ισχυρισμοί για επιχείρηση συγκάλυψης του θέματος από την πλευρά της γερμανικής αστυνομίας.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι εν λόγω 16 ύποπτοι (που σύμφωνα με τον αστυνομικό 15 είναι Σύριοι και ένας Αφγανός) αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να είναι σαφείς οι λόγοι για τους οποίους δεν κρατήθηκαν.
Επικριτές της Μέρκελ, πάντως έσπευσαν να κατηγορήσουν την Γερμανίδα καγκελάριο για την πολιτική των ανοιχτών θυρών που έχει υιοθετήσει για τους πρόσφυγες (συνολικά το 2015, οι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία έφθασαν τους 1,1 εκατ.).
Κυβέρνηση: «Αν συμμετείχαν, θα απελαθούν»
Σε χθεσινή του δήλωση, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, αντιδρώντας στα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, προειδοποίησε ότι αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο συμμετείχαν στις σεξουαλικές επιθέσεις της Κολωνίας, τότε θα απελαθούν.  
DW:Μέρκελ και Γκάμπριελ θέτουν ζήτημα απελάσεων
Η γερμανική πολιτική ηγεσία ανεβάζει τους τόνους αντιδρώντας στις μαζικές επιθέσεις άγνωστων ανδρών τη νύχτα της παραμονής Πρωτοχρονιάς έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, με κίνητρο τη σεξουαλική παρενόχληση και την κλοπή. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε χθες να τεθεί υπό εξέταση το ενδεχόμενο ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την πρακτική της απέλασης. Το προεδρείο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ, ζητεί αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, επίσης σε χθεσινές του δηλώσεις, έκανε και αυτός λόγο περί απέλασης προσφύγων που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις.
Αυστηρή γλώσσα από Γκάμπριελ
Στο «χορό» των δηλώσεων μπήκε σήμερα και ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild. «Εγώ λέω: μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικότητα και σεξουαλικές επιθέσεις», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος πρέπει να παραμείνει ισχυρό και ικανό προς δράση. Όπως είπε, «αυτό το χρωστάμε στους Γερμανούς και στην κυρίαρχη πλειοψηφία των ευπρεπών προσφύγων». Σύμφωνα με τον γερμανό αντικαγκελάριο, το ζητούμενο τώρα είναι να εξεταστεί κάθε δυνατότητα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο προκειμένου «να στείλουμε αιτούντες άσυλο που εγκληματούν πίσω στην πατρίδα τους». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε μεταξύ άλλων λόγο για εξέταση της δυνατότητας, πρόσφυγες που έχουν καταδικαστεί στη Γερμανία να φυλακίζονται στις χώρες καταγωγής τους. Έθεσε μάλιστα το εξής ερώτημα: «Γιατί να πρέπει οι γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν το διάστημα φυλάκισης αλλοδαπών που εγκληματούν;»
Στο μεταξύ, και σύμφωνα με την αστυνομία της Κολωνίας, έχουν ταυτοποιηθεί 16 ύποπτοι για τις επιθέσεις της νύχτας της 31ης Ιανουαρίου. Όπως ανακοινώθηκε, οι νεαροί άνδρες κατάγονται κυρίως από την περιοχή της βόρειας Αφρικής. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι καταγγελίες θυμάτων έχουν ανέλθει πλέον σε 121. Τις 70 έφτασαν οι καταγγελίες επιθέσεων με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών την παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Αμβούργο. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Στουτγάρδη αλλά και στην Αυστρία.
Αίσθημα αβεβαιότητας μετά τις επιθέσεις
Πάντως, παραμένει ασαφές ποιοι ήταν οι δράστες των επιθέσεων. Σύμφωνα με το Γερμανικό Αστυνομικό Συνδικάτο (DPoIG), μεταξύ των δραστών εκτιμάται ότι βρίσκονται και πρόσφυγες. Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί αν αυτοί ανήκουν «στον στενό κύκλο» των δραστών, δήλωσε χθες στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ο πρόεδρος του DPoIG Ερνστ Βάλτερ.
Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει αίσθημα αβεβαιότητας στη Γερμανία. Αυτό καταδεικνύει δημοσκόπηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις πολίτες θέλει να αποφεύγει στο εξής τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις. Σε ο,τι αφορά τις γυναίκες μάλιστα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 37%. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 57% των ερωτηθέντων επικροτεί τους ελέγχους ταυτοτήτων στα γερμανικά σύνορα, δεδομένου του αυξημένου ρεύματος προσφύγων προς τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...