Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

20/10/1944: Η Σφαγή της Gorla. Ένα έγκλημα πολέμου χωρίς τιμωρία


"Κύριε Θεέ, θέλω να σε ευχαριστήσω που μου έσωσες τη ζωή, και προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά, με σταυρωμένα τα χέρια, να εκδικηθείς για τα μικρά αδέλφια μου που βάρβαρα σκοτώθηκαν από τους απελευθερωτές" - Franca Bisutti, 8 ετών (βλέπε στο τέλος)

Η Σφαγή της Gorla (στα ιταλικά: Strage di Gorla) ήταν μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον ενός σχολείου γεμάτου με παιδιά, στην πόλη του Μιλάνου, στην βόρεια Ιταλία, από τους συμμάχους κατά την εισβολή στην Ιταλία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου του 1944, όταν ένα δημοτικό σχολείο (Scuola Elementare Francesco Crispi) βομβαρδίστηκε σφοδρά από την USAAF (αμερικάνικη πολεμική αεροπορία), σκοτώνοντας 184 παιδιά και όλους τους δασκάλους. Συνολικά, 614 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο εκείνη την ημέρα από τους "liberatori", τους «απελευθερωτές της Ιταλίας».
Η Gorla είναι το όνομα της γειτονιάς όπου βρισκόταν το σχολείο. Μόνο εκείνη την ημέρα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων των παιδιών σχολικής ηλικίας και άλλων πολιτών ήταν 614, και υπήρξαν αρκετοί τραυματίες.

Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1944, και συμπτωματικά ήταν στην πόλη ο Υπουργός Εξοπλισμών της Γερμανίας, Άλμπερτ Σπέερ.

Οι Αμερικανοί προγραμμάτισαν να επιτεθούν στα εργοστάσια στο Μιλάνο με 3 ομάδες βομβαρδιστικών:

38 Β-24 βομβαρδιστικά της ομάδας 461 °, είχαν ως στόχο το εργοστάσιο Isotta Fraschini.
29 Β-24 βομβαρδιστικά της ομάδας 484 °, είχαν ως στόχο το εργοστάσιο της Alfa Romeo.
36 Β-24 βομβαρδιστικά της ομάδας 451 °, είχαν ως στόχο το εργοστάσιο της Breda.

Ένα σύνολο 103 αμερικανικών βομβαρδιστικών έφυγε από το αεροδρόμιο Φότζια (η πόλη είχε στο παρελθόν καταστραφεί με βομβαρδισμό) στην κεντρική-νότια Ιταλία με κατεύθυνση το Μιλάνο. Η ομάδα 461 ° και 484 ° έφτασε στους στόχους. Η ομάδα 451 °, με κυβερνήτη τον συνταγματάρχη James B. Knapp της USAAF, είχε μια πολύ διαφορετική ιστορία. Η ομάδα απογειώθηκε στις 7:58 το πρωί και νωρίς ένα από τα αεροπλάνα παρουσίασε μηχανικά προβλήματα, επέστρεψε στο αεροδρόμιο και άφησε την υπόλοιπη ομάδα με 35 αεροσκάφη.

Το μνημείο στην περιοχή
Η ομάδα έφτασε στο Μιλάνο μόλις μετά από 11 π.μ., όταν διαπίστωσαν ότι ήταν σε λάθος διαδρομή και πολύ μακριά από τους αρχικούς στόχους, χωρίς χρόνο για να διορθώσει τη διαδρομή. Ο διοικητής είχε δύο λύσεις, να στείλει την μοίρα στην ύπαιθρο και να απαλλαγεί από το βάρος από τις βόμβες πριν επιστρέψει στη Foggia, ή να αφήσει να πέσουν οι βόμβες εκεί στην κατοικημένη περιοχή. Ο διοικητής κυνικά, επέλεξε το δεύτερο. Ο σχηματισμός των βομβαρδιστικών είχε 10 βόμβες των 220 κιλών η κάθε μία. 
Το σχολείο μετά τον βομβαρδισμό
Οι δάσκαλοι των μικρών μαθητών (ηλικίας 6-11 ετών), άκουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για αεροπορική επιδρομή, και προσπάθησαν να τρέξουν στα καταφύγια μαζί με τους μαθητές, ενώ μερικές μητέρες έτρεξαν στο σχολείο να πάρουν τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους. Στις 11:24 το σχολείο βομβαρδίστηκε προκαλώντας το θάνατο 184 παιδιών, 19 ενηλίκων που ήταν δάσκαλοι, το προσωπικό του σχολείου, μητέρες, και 18 παιδιά που συνόδευαν τις μητέρες τους.

Κανένας από τους υπεύθυνους για το έγκλημα αυτό δεν προσήχθη ποτέ στη δικαιοσύνη.


λινκ
Η προσευχή της Franca Bisutti




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...