Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ο Εισαγγελέας του Παρισιού αποκαλύπτει: Ετσι έδρασαν οι τρομοκράτες

Τις πρώτες αποκαλύψεις για την δράση των αδίστακτων τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το Παρίσι έδωσε ο γάλλος Εισαγγελέας του Παρισιού που έχει αναλάβει την διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φρανσουά Ολάν υπήρχαν τρεις διαφορετικές ομάδες τζιχαντιστών που συντονίστηκαν για να σκορπίσουν τον τρόμο και τον θάνατο στη γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ της Παρασκευής.
Οπως είπε ο Εισαγγελέας του Παρισιού ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός είναι 129 νεκροί τουλάχιστον και 352 τραυματίες, 99 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε «απολύτως κρίσιμη κατάσταση». Ο απολογισμός «δυστυχώς είναι προσωρινός και εξελισσόμενος» σημείωσε ο κ. Μολάν.
Είπε ακόμη πως μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν σκοτωθεί οι 7 από τους 8 τρομοκράτες, παρά τις αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν και οι οκτώ.
Οι τρομοκράτες που εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν αναφέρθηκαν στη Συρία και το Ιράκ. «Σε αυτό το στάδιο των ερευνών μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται πολύ πιθανό ότι υπήρχαν τρεις ομάδες τρομοκρατών» είπε.
«Επτά τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκληματικής δράσης τους», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι έξι από αυτούς πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι και ανατινάχθηκαν. Εκατοντάδες κάλυκες, οι περισσότεροι διαμετρήματος των 7,62 mm (το διαμέτρημα των Καλάσνικοφ) βρέθηκαν σε όλα τα σημεία των επιθέσεων.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γαλλικές αρχές ταυτοποίησαν έναν 30χρονο Γάλλο πολίτη ως έναν από τους δράστες. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι από το 2010 του είχαν ανοίξει φάκελο καθώς διαπίστωναν ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί προς την τρομοκρατία, ενώ παλαιότερα ήταν γνωστός στην Αστυνομία για εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου.
Επίσης, επιβεβαίωσε την είδηση ότι ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στη σορό ενός βομβιστή αυτοκτονίας κοντά στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς. Οπως έγινε γνωστό, ο κάτοχος του διαβατηρίου είχε περάσει στην Ε.Ε. από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Λέρο, στις 3 Οκτωβρίου, όπως και ένας δεύτερος επίσης συριακής καταγωγής, που είχε φτάσει στο ελληνικό νησί τον Αύγουστο.
Τέλος, ο εισαγγελέας είπε πως οι δράστες της πλέον πολύνεκρης επίθεσης, στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, αναφέρθηκαν επανειλημμένα στη Συρία και το Ιράκ.
Σύμφωνα με τον Μολέν, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε νοικιάσει ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις συνελήφθη στα σύνορα με το Βέλγιο.
Σημειώνεται ότι η η βελγική Αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης σε προάστιο των Βρυξελλών, όπου διέμεναν οι 3 από τους 8 τρομοκράτες.
Εκτιμάται πως οι συλληφθέντες είναι μέλη ενός εν των τριών πυρήνων των τζιχαντιστών που χτύπησαν το Παρίσι.
Το αιματηρό χρονικό
Ο εισαγγελέας έδωσε επίσης το χρονικό περίγραμμα των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος:
  • Στις 21.20 (ώρα Γαλλίας, 22.20 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε μια πύλη του γηπέδου Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.
  • Στις 21.25, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ Le Carillon και του εστιατορίου Petit Cambodge, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.
  • Στις 21.30, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.
  • Στις 21.32, ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ A La Bonne Biere, στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.
  • Στις 21,36, ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο La Belle Equipe, στην οδό ντε Σαρόν. Εννά άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.
  • Περί τις 21.40, ένας βομβιστικής αυτοκτονίας ανατινάζεται μέσα στο εστιατόριο Le Comptoir Voltaire της λεωφόρου Βολτέρ, επίσης στο 11ο διαμέρισμα. Ένας άνθρωπος τραυματίζεται.
  • Στις 21.40, ένα αυτοκίνητο σταματά έξω από την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν. Πολλοί ένοπλοι μπαίνουν στο χώρο όπου δινόταν συναυλία του ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal και αρχίζουν να πυροβολούν στο πλήθος. Σκοτώνουν 89 ανθρώπους και τραυματίζουν πολλούς. Οι δράστες κάνουν λόγο για το Ιράκ και τη Συρία.
  • Στις 21.53, ο τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς.
  • Στις 00.20 του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας εισβάλουν στο Μπατακλάν για να απελευθερώσουν όσους βρίσκονται μέσα. Τρεις από τους δράστες σκοτώνονται: ο ένας πυροβολείται από τους αστυνομικούς, οι άλλοι δύο ανατινάζονται πυροδοτώντας τα εκρηκτικά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...