Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Όχι Άλλους Φόρους Στον Τουρισμό

Την απόσυρση του νόμου για το φόρο διαμονής ζητά από την κυβέρνηση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας… με αφορμή την επικείμενη διαβούλευση επί του κρατικού προϋπολογισμού, στο προσχέδιο του οποίου εμπεριέχεται ο συγκεκριμένος φόρος.

Οι Ξενοδόχοι, αλλά και το σύνολο των τουριστικών φορέων, επισημαίνουν τις συνέπειες, που θα προκαλέσει στην οικονομία, η εφαρμογή του μέτρου. Μάλιστα προχθές σε εκδήλωση του ΞΕΕ παρουσιάστηκε σχετική μελέτη της Grant Thornton, σύμφωνα με την οποία «ο φόρος διαμονής εάν εφαρμοστεί από τη μία μεριά θα δημιουργήσει όφελος 84 εκ €, από την άλλη όμως θα προκαλέσει απώλειες 6.174 θέσεων εργασίας, αλλά και δημοσιονομική τρύπα 340 εκ €».
Ο φόρος διαμονής
Ο φόρος διαμονής που θα βαρύνει σε περίπου 80 ημέρες από σήμερα (1η Ιανουαρίου 2018) τις τουριστικές επιχειρήσεις θα υπολογίζεται ως σταθερό ποσό ανά ημέρα και ανά χρησιμοποιούμενο δωμάτιο, ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος. Συγκεκριμένα, η διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα θα επιβαρύνεται ημερησίως με ποσό 4 ευρώ για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 1,50 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων και 0,50 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, η διαμονή σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα επιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση με 0,50 ευρώ ημερησίως, χωρίς κλιμάκωση.
Οι ξενοδοχειακές κλίνες της Κέρκυρας
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η Κέρκυρα το 2016 αριθμούσε συνολικά 394 μονάδες με 23.772 δωμάτια και δυναμικότητας 45.139 κλινών. Από αυτές τις μονάδες οι 15 είναι 5 αστέρων (3.570 δωμ/6.877 κλίνες). Τα 4άστερα ξενοδοχεία ανέρχονται σε 53 (6.475 δωμ/12.140 κλ.). Τα τριών αστέρων 91 (6.511 δωμ./12.499 κλ). Τα δύο αστέρων 183 (6.131 δωμ/11.532 κλ). Και τα μονάστερα 52 (1.085 δωμ/2.091 κλ). Επίσης στους Παξούς λειτουργούν συνολικά 6 ξενοδοχειακές μονάδες με 147 δωμάτια και 314 κλίνες).
Τουριστικά καταλύματα
Στην Κέρκυρα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων λειτουργούν 4.250 επιχειρήσεις του κλάδου. Οι οποίες αριθμούν περίπου 49.000 κλίνες. Από αυτές πάνω από το 70% έχουν καταταγεί στις πρώτες κατηγορίες ενός και δύο κλειδιών, που σημαίνει διπλασιασμό του τέλους διανυκτέρευσης.
Αντί του μάννα χολήν...
Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton τα ξενοδοχεία συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία με 17,36 δισ. ευρώ (9,87% του ΑΕΠ), αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 52% της συμβολής που δημιουργεί ο τουρισμός συνολικά στην οικονομία. Δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για πάνω από 236 χιλιάδες άτομα, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 6,48% της απασχόλησης της χώρας. Ωστόσο, παρά τη θετική τους συμβολή στην οικονομία της χώρας τα ελληνικά ξενοδοχεία χάνουν διαρκώς μερίδιο ανταγωνιστικότητας, λόγω της υψηλής φορολόγησης τους και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ωστόσο, παρά τη θετική τους συμβολή στην οικονομία της χώρας τα ελληνικά ξενοδοχεία χάνουν διαρκώς μερίδιο ανταγωνιστικότητας, λόγω της υψηλής φορολόγησης τους και του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν πως στην Ελλάδα τα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένα, λόγω υπερφορολόγησης, να θέσουν στο τελικό προϊόν τους τιμές υψηλότερες κατά 3,21% έως 6,77% σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους προκειμένου να επιτύχουν αντίστοιχα ποσοστά κέρδους με εκείνα των άλλων χωρών. Έτσι, τα ξενοδοχεία υποχρεώνονται τελικά να συμβιβαστούν με σαφώς χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Τότε, και μετά την επιβολή ενός ακόμη φόρου στον Τουρισμό, του φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, η χώρα αφενός θα είναι πολύ πιο ακριβή για τους ξένους τουρίστες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, αφετέρου με κατώτερο ποιοτικά προϊόν, αφού το budget για επενδύσεις θα έχει κατευθυνθεί στα δημόσια ταμεία. Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσαν την περασμένη Τετάρτη (11/10) επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου κατά την παρουσίαση της μελέτης της Grant Thornton που έγινε για λογαριασμό του ΞΕΕ.
Λίγο όφελος, μεγάλη ζημιά
Η μελέτη με τίτλο: «Διερεύνηση των επιπτώσεων του φόρου διαμονής στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», αναφέρει ότι: «ο φόρος διαμονής δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται ετησίως στα 84 εκατ. ευρώ. Αν η αξιοποίηση του ποσού μεγιστοποιηθεί μέσω της διοχέτευσης σε δημόσιες επενδύσεις τότε θα δημιουργήσει μια θετική συμβολή που ανέρχεται στα 94 εκατ». Συγχρόνως όμως η μελέτη καταδεικνύει ότι τελικώς οι απώλειες στην οικονομία, από την εφαρμογή του νόμου για τον φόρο διαμονής, θα ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ, ποσό που ουσιαστικά εξαφανίζει τα όποια εισπρακτικά οφέλη. Και αυτό διότι η επιβολή του φόρου διαμονής εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 1,9%, προκαλώντας ένα περιορισμό της ζήτησης που θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,5%.
Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά
Σύμφωνα με τη μελέτη, αν η επιβολή ενός φόρου οδηγεί συνακόλουθα σε αύξηση της τιμής του εκάστοτε δωματίου, λόγω μετακύλισης της δαπάνης στους καταναλωτές, τότε δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά δεδομένου ότι το ξενοδοχειακό προϊόν γίνεται ακριβότερο και χάνει μέρος από την ανταγωνιστικότητα του. Ταυτόχρονα, αν τα ξενοδοχεία δεν μετακυλήσουν την αύξηση του φόρου στους καταναλωτές, τότε θα υποστούν μείωση των αποτελεσμάτων τους ή θα υποχρεωθούν να μεταβάλουν την ποιότητα των υπηρεσιών με κίνδυνο την μείωση της ζήτησης των.
Πλήγμα για τους «μικρούς»
Σύμφωνα με το Ξ.Ε.Ε, πρόκειται για μέτρο εξαιρετικά υφεσιακό που πλήττει κυρίως τα μικρά ξενοδοχεία και αυτά των χαμηλότερων κατηγοριών που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων. «Στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά από 8 χρόνια κρίσης απαιτούνται ορθολογικές λύσεις. Οι όποιες λύσεις, φόροι και μέτρα αποφασίζεται να θεσμοθετηθούν, επιβάλλεται να συνοδεύονται και από μελέτες των συνολικών επιπτώσεων τους στην οικονομία και την κοινωνία», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.
Πόντιος Πιλάτος το Υπουργείο Τουρισμού
Από την πλευρά του, το υπουργείο Τουρισμού»νίπτει τας χείρας”, δείχνοντας στην ουσία το υπουργείο Οικονομικών, αφού η επιβολή του φόρου αποφασίστηκε στο πλαίσιο την ενίσχυσης των δημόσιων ταμείων και της επίτευξης πλεονάσματος. Ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού Γ. Τζιάλλας που παρέστη στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της μελέτης ανέφερε πως δεν θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση του 2018 από την επιβολή του φόρου, ενώ μακροπρόθεσμα το μέτρο θα επανεξεταστεί.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...