Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Χρυσάνθεμα-Οκτωβρίνια: τα λουλούδια του φθινοπώρου

Τα Χρυσάνθεμα είναι τα λουλούδια που κυριαρχούν σε κήπους και μπαλκόνια την περίοδο του Οκτωβρίου. Εξ' ου και η ονομασία τους "αγιοδημητράκια" καθώς όταν γιορτάζει ο άγιος (26 Οκτωβρίου) βρίσκονται στο φόρτε της ανθοφορίας τους.


Η ποικιλία χρωμάτων που μπορεί να συναντήσει κανείς στα χρυσάνθεμα είναι πραγματικά εντυπωσιακή ενώ τα φύλλα τους έχουν ένα όμορφο σκούρο πράσινο χρώμα και είναι πριονωτά και λογχοειδή.

 Τα βασικά Tips λοιπόν που πρέπει να γνωρίζουμε για την καλλιέργεια του φημισμένου αυτού λουλουδιού:

 ► Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται πλούσιο χώμα. Εάν η ποιότητα του χώματος στον κήπο μας δεν είναι καλή, μία γλάστρα με φυτόχωμα ίσως να ήταν μία καλύτερη επιλογή.

 ► Εάν και γενικά είναι ένα ανθεκτικό στη ζέστη λουλούδι, καλό είναι τους καλοκαιρινούς μήνες να έχει ένα τακτικό πότισμα. Προσοχή μόνο στις υπερβολές στο νερό που μπορούν να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα – να σαπίσουν δηλ. τις ρίζες του.

 ► Τα Χρυσάνθεμα ''τρέφονται" από την επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία γι' αυτό και, γενικά, πρέπει να τα τοποθετούμε σε σημεία που έρχονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο.

 ► Όσον αφορά το κλάδεμά τους, κάνουμε ένα κλάδεμα μορφοποίησης κάποιες εβδομάδες πριν την ανθοφορία τους ώστε να τους δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε. Παράλληλα, κόβουμε τακτικά τα ξερά λουλούδια και φύλλα κάτι που ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία τους.

 ► Εάν κάποια στιγμή, μετά το πέρας της ανθοφορίας του, δούμε τα φύλλα του φυτού μας να μαραίνονται και μας δημιουργείται η αίσθηση ότι ξεραίνεται δεν πρέπει ν' απογοητευθούμε. Κάνουμε ένα "γενναίο" κλάδεμα, κουρεύοντάς το χαμηλά και σύντομα νέα κλαδάκια θα ξεπεταχθούν και το φυτό μας θα πάρει και πάλι το ''δρόμο'' του.

 * Χρυσάνθεμα στο βάζο: Τα υπέροχα χρυσάνθεμα είναι φυσικά, ιδανικά για να στολίζουν τα βάζα στο εσωτερικό του σπιτιού μας, την περίοδο της ανθοφορίας τους. Για την σωστή περιποίησή τους ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα λουλούδια που βάζουμε στο βάζο: αλλάζουμε τακτικά το νερό (καθημερινά ή έστω κάθε δύο ημέρες) και κόβουμε τους μίσχους που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...